7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prieš Kalėdas – LNDT spektaklis vaikams pagal žymios iliustratorės darbus

LNDT inf.
Nr. 38 (1190), 2016-11-25
Teatras Anonsai
Dailininkė Birutė Žilytė. Nuotrauka iš LNDT archyvo
Dailininkė Birutė Žilytė. Nuotrauka iš LNDT archyvo


Gruodžio 3 dieną Lietuvos nacionaliniame dramos teatre bus pristatytas spektaklis vaikams ir jaunimui „Kaulinis senis ant geležinio kalno“, kuriamas pagal Jono Basanavičiaus užrašytą lietuvių liaudies pasakojimą ir įkvėptas dailininkės, nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatės Birutės Žilytės darbų. Ši menininkė vaikams ir jų tėvams geriausiai žinoma iš Kosto Kubilinsko knygos „Stovi pasakų namelis“ iliustracijų. LNDT kartu su režisieriumi Jonu Terteliu siekia dailininkės kūrinius prikelti naujam gyvenimui ir, svarbiausia, – pristatyti juos jaunajai kartai. „Kauliniame senyje ant geležinio kalno“ atgims menininkės iliustracijos ir darbų motyvai, kursiantys spektaklio atmosferą. Prieš premjerą LNDT fojė bus atidaryta B. Žilytės darbų paroda, kurios autorius – Audrius Klimas.

 Jaunimą sieks supažindinti su B. Žilytės iliustracijomis 

„Birutės Žilytės iliustracijos puošė daugybę lietuvių liaudies pasakų. Jos kūryba ne tik jas iliustruoja, o ir savaip „komentuoja“ pasakose fiksuojamą pasaulėžiūrą. Nors B. Žilytė pasižymi atvira, mistine ir kartais žiauria įvaizdžių žaisme, ji kartu išlieka intymi ir asmeniška. Pirma, tai negali neįkvėpti, o antra, manau, kad tai puikiai atliepia Jono Basanavičiaus ir kitų užfiksuotus lietuvių liaudies pasakojimus. Deja, B. Žilytės pasakų pasaulį geriausiai pažįsta mano ir vyresnioji karta, taigi natūralu, kad tuo norisi pasidalinti ir su augančiu jaunimu.

Šiandien neretai pasakos iliustruojamos labai „saugiai“. Baimė augančias kartas „sužaloti“ žiauria ir mistiška lietuvių liaudies pasaulėjauta pavertė pasakas, o su jomis ir mūsų kultūrines ištakas, infantiliomis, perdėtai sutaurintomis ir, mano nuomone, labai nutolusiomis nuo periferijos žmonių pasaulėjautos. Ir nors pasakomis anksčiau siekta ne tik auklėti, bet ir gąsdinti, jų pagrindinė misija išliko – supažindinti klausytoją su kita, nematoma pasaulio puse, jo istorijomis, o svarbiausia, priversti žmogų iš tikro smalsauti, bijoti, juoktis ir kitaip patirti sunkiai paaiškinamą gamtą“, – sako spektaklio „Kaulinis senis ant geležinio kalno“ režisierius Jonas Tertelis.

„Man pačiai bus staigmena, koks bus galutinis režisieriaus sprendimas ir kaip atrodys galutinis darbas. Palieku teisę laisvai interpretuoti savo piešinius, kad jauni žmonės kurtų savarankiškai, nuo to atsispirtų, nebijotų. Man visada įdomu, kai jaunimas imasi kūrybos, stengiasi ieškoti, todėl žinią apie spektaklio kūrimą priėmiau labai ramiai, apsidžiaugiau ir skatinau juos kūrybai“, – sako garbaus 86-erių metų amžiaus, bet vis dar itin guvi menininkė.

Spektaklis „Kaulinis senis ant geležinio kalno“ skiriamas mokyklinio amžiaus vaikams ir jaunuoliams. Jame pagrindinius vaidmenis kuria aktoriai Povilas Budrys, Rytis Saladžius, jaunieji Oskaro Koršunovo aktoriai: Žygimantė Elena Jakštaitė, Gediminas Rimeika, Lukas Malinauskas, Paulina Taujanskaitė, Augustė Pociūtė, Kamilė Petruškevičiūtė, Viktorija Žukauskaitė ir kiti. Siekiama sukurti išskirtinį reginį ne tik vaikams, bet ir jų tėvams – prie spektaklio kūrimo dirba gausi vizualiųjų menų atstovų komanda. Spektaklio dailininkė – pernai Auksiniu scenos kryžiumi apdovanota Paulė Bocullaitė. Vieną svarbiausių scenografijos elementų – geležinį kalną – „lipdo“ skulptorius Donatas Jankauskas Duonis, pasakiškus veikėjų kostiumus kuria Sandra Straukaitė, muzikinę atmosferą – kompozitorius Gintaras Sodeika. Spektaklio kūrėjai teigia, kad šiame spektaklyje bus gausu Birutės Žilytės įkvėptų vaizdų projekcijų, jas kuria Mantas Bardauskas. 

Premjeros proga teatre vyks paroda 

Viena dailininkės freska, puošianti vaikų ligoninės Naujuosiuose Valkininkuose sienas, 2015 m. įtraukta į Lietuvos kultūros paveldo sąrašą ir laukia restauracijos. Siekiant teatro lankytojams išsamiau pristatyti vertingą žymios dailininkės kūrybą – prieš „Kaulinio senio ant geležinio kalno“ premjerą LNDT fojė bus atidaryta Birutės Žilytės darbų paroda, kurioje bus eksponuojamos skaitmenine forma atkurtų freskų dalys ir kiti darbai. Projekto www.vilniausgalerija.lt sumanytojas Audrius Klimas ėmėsi išsaugoti Naujuosiuose Valkininkuose esančias Birutės Žilytės freskas, kurios puošia vieną ilgą vaikų ligoninės koridorių. Vienoje koridoriaus pusėje esanti freska užima 50–70 kvadratinių metrų, kita – apie 40 kv. m. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre bus eksponuojamas originalaus dydžio vienos iš šių freskų fragmentas „Saulė“, mažesniais masteliais bus eksponuojamos ir kitos freskos dalys („Eglė“, „Vandenio žvaigždynas“, „Mokslas“, „Jaunystė“ ir kt.), taip pat sienos tapybos darbas „Nykštukas“ ir originalūs B. Žilytės grafikos darbai.

„Mūsų tikslas – ant kieto paviršiaus perkelti kuo panašesnį, kuo originalesnį piešinį, kurį būtų galima eksponuoti skirtingose vietose ir parodyti kuo daugiau žmonių. Tai ilgas techninis darbas, pirmiausiai viskas nufotografuojama, vėliau visi fragmentai jungiami kompiuterinėmis technologijomis, švarinamas vaizdas, atstatomos spalvos, kad net žiūrint iš pusės metro nekiltų minčių apie trūkumus ir neatitikimus. Birutė Žilytė yra be galo malonus, gilus žmogus, su kuriuo bet kuris susitikimas ir pašnekesys yra didžiulis malonumas. Ji labai džiaugiasi, kruopščiai dalyvauja visame freskų atkūrimo procese, su didžiule pretenzija tiems, kurie daro, ir kartu sau pačiai. Turime labai rimtą autorinę priežiūrą, tai leidžia tikėtis, kad freska bus atkurta tiksliai, kokybiškai ir tai bus vienareikšmiškai žiūrovų vertas kūrinys. 

Freskos fragmentas „Saulė“ šiuo metu yra galutinai užbaigtas ir bus eksponuojamas teatre. Dabar dirbame su kitais fragmentais ir tikimės, darbus užbaigti iki kitų metų vasaros. Tokiems kūriniams eksponuoti reikalinga didelė erdvė, todėl teatras tam puikiai tinka. Teatro fojė visada yra matoma, apžiūrima“, – sako Birutės Žilytės freskas išsaugoti pasiryžęs Audrius Klimas. 

„Labai apsidžiaugiau, atsiradus skaitmeninei spaudai, nes gyvendama susidūriau su išnykimu. Nemažai mano monumentaliosios kūrybos darbų buvo padaryta kavinėse, restoranuose, viešose įstaigose, tačiau tie pastatai dabar naudojami kitoms reikmėms, vyksta jų privatizavimas ir su darbais elgiamasi kaip nori, nesistengiama jų išsaugoti. Bet mane visada gyvenime lydi atsitiktinumai ir žmonės, kurie sutinka padėti. Audrius Klimas taip pat atsirado gana netikėtai ir sutiko padėti atkurti Valkininkuose esančią freską natūralaus dydžio. Taip pat atsirado spektaklio kūrėjai, prikelsiantys darbus dar kitokiam gyvenimui“, – sako dailininkė Birutė Žilytė.
Spektaklio „Kaulinis senis ant geležinio kalno“ premjera įvyks gruodžio 3 ir 4 dienomis LNDT Didžiojoje salėje. Vėliau spektaklis bus rodomas 2017 m. sausio 8 ir 15 dienomis. 

Dailininkė Birutė Žilytė. Nuotrauka iš LNDT archyvo
Dailininkė Birutė Žilytė. Nuotrauka iš LNDT archyvo