7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jaunimo teatre Kakė Makė ieškos dingusio laiko

Jaunimo teatro inf.
Nr. 43 (1149), 2015-12-04
Teatras Anonsai
S. Sirutavičiaus nuotr.
S. Sirutavičiaus nuotr.

Valstybinis jaunimo teatras kviečia mažuosius žiūrovus į jau antrąjį spektaklį apie vieną populiariausių vaikų herojų – Kakę Makę. Premjera pagal naujausią Linos Žutautės knygelę „Kakė Makė ir pavogtas laikas“ vyks gruodžio 5, 6, 18 d., 12 ir 15 val. Kaip ir praėjusį kartą, spektaklį režisuoja Virginija Kuklytė, o pagrindinį vaidmenį kuria aktorė Dalia Morozovaitė. Taip pat vaidina aktoriai: Aušra Pukelytė, Giedrius Arbačiauskas, Ignas Ciplijauskas, Aleksas Kazanavičius, Simonas Storpirštis ir Šarūnas Gedvilas. Scenografiją kuria teatro dailininkas – butaforas Simonas Dūda, kostiumus – Vita Eidimtaitė, choreografiją ruošė aktorė ir šokėja Sigita Mikalauskaitė. Spektaklio kompozitoriai – Eglė Sirvydytė ir Martynas Gailius.
Lygiai prieš metus Jaunimo teatro Mažojoje salėje įvyko spektaklio „Kakė Makė“ premjera. Nuo to laiko kiekvieną mėnesį teatras sulaukdavo gausybės mamyčių laiškų, kuriuose mirgėjo raginimai dažniau rodyti spektaklį. Vaikai jį nori pažiūrėti net po kelis kartus, ir ne tik su broliais ir seserimis, o su visa šeima. Tie nuoširdūs prašymai ir šiais metais pasirodžiusi jau penkta L. Žutautės knygelė, paskatino teatro kūrėjus dar kartą imtis Kakės Makės temos. Naujajame spektaklyje, kaip ir originalioje istorijoje, bus kalbama apie vaikams puikiai pažįstamą jausmą – nuobodulį, kurio niekaip neišeina atsikratyti dėl netikėtai dingusio laiko.
„Knygelę „Kakė Makė ir pavogtas laikas“ parašiau, tikėdamasi atsakyti į vieną dažniausiai vaikų užduodamų klausimų tėvams: „Mama, ką man veikti?“, – sako knygos autorė Lina Žutautė. – Atrodo, vaikai kartais kažkur pradangina savo fantaziją ir, trumpam likę vieni, nebežino, kuo užsiimti. Aš siūlau jiems pavartyti ir, jei moka, paskaityti knygas, tada atgijusi fantazija pati pasufleruos geriausią užsiėmimą. O laikas iš tiesų kažkur dingsta, iš mūsų – tėvų – jį vagia namų ruoša, kompiuteriai, telefonai, ir vaikams jo lieka vis mažiau...
Režisierė pripažįsta, kad dingusio laiko problema yra aktuali tema ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, todėl spektaklyje „Kakė Makė ir pavogtas laikas“ ypatingas dėmesys bus skiriamas visai Kakės Makės šeimynai. Anot režisierės, vaikams laiko  sąvoka yra gana sudėtinga. „Vaikui penkios minutės slinks kur kas ilgiau, nei tėvams.  Dažnai vaikams sakoma frazė: „Truputį ramiai pasėdėk“. O ką vaikui veikti ramiai sėdint? L. Žutautė pasiūlė sprendimą – reikia skaityti knygas! Jos atveria beribę fantaziją ir keičia laiko pojūtį. Man ypatingai džiugu, kad laiko „priešu“ tapo ne kompiuteris ar mobilusis telefonas, o knygos“, – mintimis dalijasi režisierė V. Kuklytė.

 

S. Sirutavičiaus nuotr.
S. Sirutavičiaus nuotr.