7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre įsivyrauja „Didis blogis“

 

LNDT inf.
Nr. 29 (1135), 2015-07-24
Teatras Anonsai
režisierius Árpádas Schillingas ir vertėja. T. Ivanausko nuotr.
režisierius Árpádas Schillingas ir vertėja. T. Ivanausko nuotr.

 Lietuvos nacionaliniame dramos teatre vyksta intriguojančios premjeros „Didis blogis“, iki šiol pristatytos darbiniu pavadinimu „Wartists“, repeticijos. Šia premjera rugsėjo 23 dieną LNDT pradės savo 76-ąjį sezoną. Tekstą spektakliui kūrė Marius Ivaškevičius kartu su spektaklio režisieriumi vengru Árpádu Schillingu. 

 

„Prieš metus su Árpádu pradėjom kalbėtis apie darbą Lietuvoje. Karo Ukrainoje fone gimė mintis kurti spektaklį apie tai, kaip jo nuojautos keičia mus pačius. Kaip suprantame savo tapatybę, pozicijas, pasirinkimus? Ir kaip karą galime suvokti jo neišgyvenę? Šia idėja užsikrėtė dramaturgas Marius Ivaškevičius ir kartu su Árpádu sukūrė stiprų tekstą, kuris atrodo visiškai naujai lietuvių dramaturgijos kontekste. Įpusėjęs spektaklio kūrimo procesas žada originalų rezultatą, kurį pristatysime sezono pradžioje. Ši premjera yra naujas teatro kūrybinis iššūkis ir žingsnis gilinantis į esminius šiandieninio žmogaus ir visuomenės klausimus“, – sako LNDT meno vadovas Audronis Liuga. 

Spektaklyje, originaliai prabilsiančiame apie karą, vaidina skirtingų kartų ir skirtingų mokyklų aktoriai: Diana Anevičiūtė, Dainius Gavenonis, Jevgenija Gladij, Gytis Ivanauskas, Vaiva Mainelytė, Valentinas Masalskis, Vitalija Mockevičiūtė, Martynas Nedzinskas, Valentin Novopolskij, Rasa Samuolytė, Nelė Savičenko, Beata Tiškevič-Hasanova. Spektaklio scenografas – Marius Nekrošius, kostiumų dailininkė – Sandra Straukaitė.
 
Aktorius spektakliui A. Schillingas atsirinko 2014 metais. Atrankoje dalyvavo daugiau nei 60 aktorių iš visos Lietuvos. Su atrinktaisiais režisierius artimiau susipažino šią vasarą kūrybinėje stovykloje Dzūkijos nacionaliniame parke. Joje aktoriai skirtingose grupėse vykdė paskirtas užduotis karo tema, patys režisavo, kūrė rekvizitą ir vaidino savo pačių pasirinktose vietose. Nors dauguma užduočių reikalavo išskirtinių aktorių pastangų, režisierius prisipažino labai patenkintas jų darbu: „Turiu pasakyti, kad man niekad neteko dirbti su tokiais atsidavusiais ir kūrybingais menininkais. Lietuvos aktoriai yra labai drąsūs ir sąmoningi. Jie nebijo iššūkių. Didelis malonumas kurti kartu su jais.“ 
 
Didžiąją dalį pjesės dramaturgas Marius Ivaškevičius parašė jau po vasaros stovyklos, dalis teksto yra sukurta konkretiems aktoriams. Po susitikimo Dzūkijoje Ivaškevičius į pjesę įtraukė ne tik aktorių gyvenimo faktus, bet ir kalbėjimo manierą, vartojamus žodžius. „Karas yra visai šalia. Negalima to nepastebėti ir neigti, manau, kad teatras turi kalbėti apie aktualiausias problemas, o ne kurti iliuzinius pastatymus. Esu įsitikinęs, kad tai bus atviriausia sezono premjera. „Didis blogis“ kalba ne tik apie ginklus ir armiją. Nacizmas, homofobija, nepakantumas, gobšumas – ar tai nėra agresijos formos? Ne viskas bus taip niūru. Spektaklyje ieškosime vilties. Kokia ji – reali ar naivi – galės spręsti žiūrovas“, – sako „Didžio blogio“ dramaturgas Marius Ivaškevičius. 
 
Sudėtingą temą pasirinkęs režisierius Árpádas Schillingas taip pat mano, kad teatras turi ne bėgti nuo sukrečiančių aktualijų, bet atvirai ir drąsiai apie jas kalbėti: „Man yra įdomi menininkų vieta tokioje radikalioje situacijoje kaip karas. Ar menininko užduotis yra apsaugoti grožį, gerumą, taiką, o gal priešingai – mes turėtume dalyvauti konfliktuose, netgi su ginklais rankose? Manau, kad teatras yra vieta socialiniam diskursui, socialiniam kivirčui, ir jo tikslas – priversti mus suvokti, kad taika yra labai trapi. Kaip menininkas jaučiu, kad turiu reaguoti, pasidalinti savo emocijomis ir mintimis. Tai tikrai nebus spektaklis vien apie politiką, norime kalbėti apie karą bendrąja prasme, apie agresiją apskritai, be to, jame greta siaubo egzistuos sarkazmas ir juokas.“
 
Spektaklio „Didis blogis“ premjera Lietuvos nacionalinio dramos teatro Didžiojoje salėje – rugsėjo 23, 24 dienomis. Spalio 20 d. „Didis blogis“ gastroliuos Nacionaliniame Kauno dramos teatre, o lapkričio 13 d. grįš į Lietuvos nacionalinio dramos teatro Didžiąją sceną.
 
režisierius Árpádas Schillingas ir vertėja. T. Ivanausko nuotr.
režisierius Árpádas Schillingas ir vertėja. T. Ivanausko nuotr.