7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzikinis spektaklis apie moters pasaulį

 Premjera Lietuvos rusų dramos teatre

LRDT inf.
Nr. 3 (1109), 2015-01-23
Teatras Anonsai
„Rusiškas sąsiuvinis“ režisierė O. Lapina ir aktorės
„Rusiškas sąsiuvinis“ režisierė O. Lapina ir aktorės

 

 
Žengti į moters pasaulį ir išlaisvinti sielą nuo emocinės naštos. Tokiam ritualui kvies režisierė Olga Lapina. Dviejų „Auksinių scenos kryžių“ laureatė ruošiasi muzikinio spektaklio „Rusiškas sąsiuvinis“ premjerai sausio 30 ir 31 dienomis Lietuvos rusų dramos teatre (LRDT). Režisierė ėmėsi nelengvos užduoties – dramos scenoje atgaivinti iškilaus rusų kompozitoriaus ir folkloristo Valerijaus Gavrilino to paties pavadinimo vokalinį ciklą. Šis kūrinys autoriui pelnė garsiąją Michailo Glinkos premiją ir tarptautinį pripažinimą. 
 
Muzikinis spektaklis pasakos apie slapčiausias moters sielos subtilybes, dvasinius atsivėrimus, ilgesį, gyvenimo įprasminimą per kančią ir praregėjimą. Kūrinio pagrindas – aštuonios šiuolaikiškai skambančios rusų liaudies tekstus cituojančios dainos. „Jos yra tarsi aštuoni paveikslai, kurie atspindi tam tikras moters emocines būsenas arba aštuonias moters sielos briaunas. Kančios motyvas, lydintis viso kūrinio metu, atveda į vidinį moters išsilaisvinimą ir dvasinį apsivalymą, susijusį su gilesniu savęs pažinimu bei emocine branda. Kompozitorius į moters dvasinį pasaulį žvelgia su didžiule pagarba ir meile“, – sako O.Lapina ir nusišypso: „Taip galėjo parašyti tik vyras, kuris turi drąsos ir smalsumo pažinti moterį“.
 
Sumanę perkelti V.Gavrilino kūrinį į dramos sceną, kūrėjai nuėjo neįprastu keliu. Spektaklio muzikos vadovo Artiomo Tulčinskio teigimu, ši kompozicija įkvėpė sukurti muzikinį ansamblinį skambesį ir vieną balsą padalyti keturiolikai LRDT artisčių. „Šis rimtas kūrinys mecosopranui ir fortepijonui tapo pagrindu mūsų fantazijai. Jei paprastai jį, akompanuojant fortepijonui, atlieka viena dainininkė, tai čia turime didesnę kūrybos paletę. Kiekviena aktorė – o jos labai skirtingos ne tik balsais, bet ir amžiumi, teatro mokyklomis ir psichologinėmis faktūromis – įneša savo charakterio. Kamerinėms dainininkėms šis kūrinys – aukštasis pilotažas, bet mums vokalas nėra pats svarbiausias. Mūsų užduotis – sukurti tam tikrą atmosferą ir įvaizdžius, pasitelkiant artisčių balsus. Viskas čia paklūsta tam, ką sumanė V.Gavrilinas emocine ir idėjine prasme. O į tai, kas parašyta natose, žiūrime gana laisvai. Pavyzdžiui, jei aktorei nepatogu dainuoti tokiu aukštu balsu, mes ramiai pereiname į žemesnę oktavą“, – sakė A.Tulčinskis.
 
Daug dėmesio spektaklyje skiriama ir vizualinei estetikai. Ją kuria žymūs šalies menininkai. Scenografija ir kostiumais rūpinasi Renata Valčik, gerai žinoma kaip spektaklių „Publikos išplūdimas“ (Trupė P.S.), „Paukštyno bendrabutis“ (Klaipėdos jaunimo teatras), „Karalius Lyras“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras), „Dviejų pasaulių viešbutis“ (Lietuvos rusų dramos teatras) bei filmo „Nuodėmės užkalbėjimas“ (rež. Algimantas Puipa) bendraautorė. Mistišką atmosferą scenoje kuria šviesų dailininkas Eugenijus Sabaliauskas, išraiškingus artisčių charakterius išryškins stilistė Karina Leontjeva.

Spektaklyje vaidina aktorės Aleksandra Metalnikova, Jevgenija Gladij, Inga Maškarina, Lilija Mračko, Larisa Popova, Anžela Bizunovič, Jelena Juščenko, Jekaterina Makarova, Jevgenija Karpikova, Tatjana Genzel, Juliana Volodko, Vera Stasenia, Julija Krutko ir Jevgenija Rusakova. Jų vokalo parengimu rūpinasi kompozitorė Rita Mačiliūnaitė, aktorėms scenoje akompanuoja pianistė Alisa Gaižauskaitė, o artisčių plastine raiška rūpinasi Monika Klimaitė.

Muzikinio spektaklio premjera įvyks sausio 30 ir 31 dienomis Lietuvos rusų dramos teatre.
 
„Rusiškas sąsiuvinis“ režisierė O. Lapina ir aktorės
„Rusiškas sąsiuvinis“ režisierė O. Lapina ir aktorės