7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Klaipėdos dramos teatro premjera: apie tai, kas svarbiausia – girtų lūpomis

 

Klaipėdos dramos teatro inf.
Nr. 39 (1100), 2014-11-07
Teatras Anonsai
Aktorius Darius Meškauskas. A. Furmaniuk nuotr.
Aktorius Darius Meškauskas. A. Furmaniuk nuotr.

 Klaipėdos dramos teatras lapkričio 28 ir 29 d. 18 val. kviečia į premjerą Žvejų rūmuose (Taikos pr. 70) – Ivano Vyrypajevo komediją „Girti“. Spektaklį režisavo Loreta Vaskova, scenografė Lauryna Liepaitė, kompozitorė Rita Mačiliūnaitė, vertė Gintaras Grajauskas. Scenoje išvysime Darių Meškauską, Reginą Šaltenytę, Igorį Reklaitį, Tomą Gailiutę, Rimantą Pelakauską, Liudą Vyšniauską, Edvardą Brazį, Marių Pažerecką, Arnoldą Eisimantą, Sigutę Gaudušytę, Renatą Idzelytę, Jolantą Puodėnaitę, Donatą Žilinską, Simoną Šakinytę.

 

Ivanas Vyrypajevas (g. 1974) – rusų dramaturgas, aktorius, režisierius, šiuo metu „Praktikos“ teatro vadovas. Vienas iš inovatyviausių ir svarbiausių šiuolaikinės dramos figūrų teatriniame Rusijos gyvenime. Rusijoje ir Europoje labiausiai išgarsėjo pjesėmis: „Deguonis“ (2002), „Būtis Nr.2“ (2004), „Liepa“ (2006), filmais: „Euforija“ (2006) ir „Deguonis“ (2009).
 
Paskutinė I.Vyrypajevo pjesė „Girti“ (2012) buvo parašyta Diuseldorfo (Vokietija) Schauspielhaus teatro užsakymu. Keturiolika šios pjesės veikėjų sudaro mažą visuomenės modelį: tarptautinio kino festivalio direktorius, modelis, bankininkai, vadybininkai, prostitutė ir paprasta graži mergina. Veiksmas vyksta vieną naktį, kurią visi jie be saiko vartoja alkoholinius gėrimus, o vėliau susitinka gatvėje – tokioje veiksmo vietoje ir tokioje būsenoje socialinis statusas nebetenka prasmės. Tokiu būdu šie labai skirtingi personažai gali vienas kitam atsiverti, prisipažinti savo nuodėmes, pasakyti tai, kas iš tiesų skauda. Pamažu blaivėjant ištinka keista būsena, kažkuo panaši į budistų satori – nušvitimą. Pats autorius I. Vyrypajevas sako, kad tai – religingiausia jo pjesė, nes „Girtuose“ apstu nuorodų į Šventąjį Raštą. Tai komedija, kurioje mirtinai pasigėrę žmonės išdrįsta nusimesti savo kaukes. Vienas iš personažų pjesėje sako – „Dievas kalbasi su žmonėmis per girtuosius“, todėl visa kūrybinė komanda kalbėsis su žiūrovu per girtuosius apie tai, kas šiandien svarbiausia. 
 
Pjesėje naudojama nenorminė leksika – spektaklis skirtas suaugusiems žiūrovams.
 
Aktorius Darius Meškauskas. A. Furmaniuk nuotr.
Aktorius Darius Meškauskas. A. Furmaniuk nuotr.