7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ką reiškia „REC: on stage“?

4-oji tarptautinė jaunųjų teatro kritikų konferencija

Juras Tarava
Nr. 27 (1088), 2014-07-11
Teatras
Patrice Pavis
Patrice Pavis
Nesunku rasti sąrašą filmų – teatro pjesių ar miuziklų ekranizacijų, gausu filmų, pasakojančių teatro aktorių istorijas arba net vaizduojančių įvykius teatro scenoje ar užkulisiuose. O ar galime pačioje scenoje pamatyti spektaklį pagal kino scenarijų? O gal – apie kino žvaigždę? Pastatytą pagal nebyliojo kino, o gal trilerio principus? Kuo tai skiriasi? „Visų pirma – daug sudėtingiau rasti tokių kūrinių teatro scenoje sąrašą“, – sako ketvirtąkart Vilniuje vyksiančios Tarptautinės jaunųjų teatro kritikų konferencijos rengėja Viktorija Ivanova.
 
Kasmetinėje konferencijoje pristatomi pranešimai skirtingomis temomis, jaunieji užsienio svečiai supažindinami su Lietuvos teatro panorama ir teatro kūrėjais, vyksta formalios ir neformalios diskusijos. Šiemet čia viešės du garbingi svečiai: konferenciją pradės prancūzų teatro teoretikas Patrice’as Pavis, jis skaitys paskaitą apie kūrinio inscenizavimo galimybes ir pavyzdžius, o antrąją renginio dieną kūrybines dirbtuves konferencijos dalyviams ves švedų teatrologas Willmaras Sauteris.
 
„Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vardu organizuojama konferencija kasmet stengiasi plėsti savo ribas, eksperimentuoti formato klausimais: tam labai padeda akademijos dėstytojų, katedrų vedėjų, užsienio projektų koordinatorių, ypač Ramunės Balevičiūtės ir Giedrės Kabašinskienės pažintys ir pasiūlymai. Šiemet jų dėka konferencijos programoje, be pranešimų autorių, matysime ir P. Pavis bei W. Sauterio pavardes“, – pasakoja V. Ivanova.
 
V. Ivanova praėjusią savaitę grįžo iš Paryžiaus, kur buvo susitikusi su Patrice’u Pavis, į trisdešimt kalbų – bet ne lietuvių – išversto teatro terminų žodyno ir kitų teatrologijos mokslo knygų autoriumi. „Buvo malonu aptarti būsimą P. Pavis viešnagę – jis nekantriai laukia ne tik kūrybinių dirbtuvių, kurias ves LMTA studentams, bet ir „REC: on stage“ tema šiemet „pasipuošusios“ konferencijos, kurią pats pradės paskaita anglų kalba, – pasakoja V. Ivanova. – Taip pat minėjo laukiąs pažinties su Prancūzų kultūros institutu, šiemet maloniai sutikusiu priimti ne tik jį patį, bet ir visą jaunųjų teatro kritikų konferenciją savo patalpose – šiemet konferencija keliasi iš LMTA Sluškų rūmų į Prancūzų instituto kino salę.“
 
Spalio 2–4 d. konferencijoje bus analizuojami kino ir teatro, videomeno ir scenos susidūrimai. Konferencijos pranešėjai kviečiami ieškoti atsakymų į tokius klausimus: „Ar videoprojekcijos scenoje – scenografijos elementas, ar atskiras scenos partneris aktoriams? Ar šiuolaikinio teatro kalba artėja prie kino kalbos? Kaip kino taisyklės, naudojamos scenoje, išplečia arba susiaurina teatro kalbos galimybes? Ko labiau lauki, žiūrėdamas spektaklį internetu: spragėsių ar katarsio? Ir kas labiau priimtina?“ Taip pat pranešėjams bus suteikta galimybė dalyvauti specialiai šiai konferencijai rengiamose kūrybinėse švedų teatrologo, Stokholmo universiteto profesoriaus Willmaro Sauterio dirbtuvėse, kurios kvies diskutuoti, kas sieja ir skiria kiną nuo teatro.
 
Per pastaruosius trejus metus tokias temas kaip metateatras, heroizmo revizija ar politikos sandūra su teatru analizavo ir savo šalių pavyzdžius pristatė jaunieji ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Estijos, Suomijos, Gruzijos, Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos, Turkijos, Rusijos, Baltarusijos, Čekijos teatro kritikai (taip pat kitų kultūros sričių analitikai). Šiemet tikimasi sulaukti ir pranešimus pakviestų skaityti atstovų iš Bosnijos ir Hercegovinos, Vengrijos, Slovakijos, Bulgarijos ir Portugalijos. Pranešimus skaitantiems studentams ar neseniai studijas baigusiems profesionalams Vilniuje yra suteikiama galimybė susipažinti su tuo metu vykstančio tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ lietuviškos programos spektakliais – ši konferencija yra festivalio edukacinės programos dalis. Kasmet išleidžiamas konferencijos pranešimų katalogas, o šiemet šios medžiagos pasiprašė ir akademinė Kembridžo leidykla. Konferencijos dalyviams suteikiama galimybė susitikti ir susipažinti su jaunaisiais Lietuvos teatro kūrėjais, be to, pernai Jaunųjų teatro kritikų konferencijos projektas tapo Nacionaliniu laureatu konkurso Karolio Didžiojo jaunimo premijai gauti ir atstovavo Lietuvai Achene (Vokietija) vykusioje apdovanojimų ceremonijoje.
 
Plačiau apie konferenciją ir jos programą – www.theatreconference.wordpress.com
Visi konferencijos renginiai vyksta anglų kalba.
Organizatorius: Lietuvos muzikos ir teatro akademija
Laikas: spalio 2-4 d., kasdien nuo 10 val.
Vieta: Didžioji g. 1, Prancūzų institutas Lietuvoje, kino salė

 

Patrice Pavis
Patrice Pavis
Willmar Sauter
Willmar Sauter