7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nacionaliniame Kauno dramos teatre – Baltijos šalių dramaturgija

Festivalis

NKDT inf.
Nr. 37 (1051), 2013-10-11
Teatras Anonsai
„Karjera“. Nuotrauka iš Kauno dramos teatro archyvo
„Karjera“. Nuotrauka iš Kauno dramos teatro archyvo

Spalio 24–27 d. Nacionalinis Kauno dramos teatras žiūrovus pakvies į tarptautinį festivalį, dramaturgijos šventę „Baltijos šalių dramaturgijos festivalis – Kaunas 2013“ (Baltic Theatre Festival „Kaunas-2013“), kurio partneriai bei globėjai yra Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Latvijos, Lietuvos ir Estijos teatrų sąjungos.

Baltijos šalių dramaturgijos festivalis vyksta kasmet vienoje iš Baltijos valstybių. 2007 ir 2010 m. Pabaltijo šalių teatrai rinkosi Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre, šiemet duris svečiams atveria vienas seniausių Lietuvoje Nacionalinis Kauno dramos teatras. „Kaip prieš 25-erius metus vieningai susikibome rankomis Baltijos kelyje, taip ir šįkart, pakilus uždangai, drauge įkvėpsime vienijančios kūrybinės energijos. Laukiu šios patirties ir tikiuosi, kad Baltijos šalių dramaturgijos festivaliui bus gera mūsų kūrybos namuose“, – sako NKDT generalinis direktorius Egidijus Stancikas.

Festivalyje dalyvaus Talino miesto teatras ir teatras „Vanemuine“ (Estija), Valmieros dramos teatras ir Latvijos nacionalinis teatras (Latvija), Nacionalinis Kauno dramos teatras ir „Menų spaustuvė“ (Lietuva). Konkursinę programą sudaro šeši skirtingų valstybių teatrų spektakliai: po du iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos.

Ne paslaptis, kad Lietuvos teatrų repertuarą sudaro daugiausia užsienio autorių pastatymai, o nacionaline drama pasigirti negalime. Tačiau patirtis rodo, kad mūsų teatro padangėje tvirtai įsitvirtino tokie autoriai kaip Marius Ivaškevičius, Sigitas Parulskis, Aušra Marija Sluckaitė, pavymui žengia Julius Paškevičius, Mindaugas Valiukas, Mindaugas Nastaravičius ir kiti.

Kuo įdomus ir išskirtinis šis festivalis? Pirmiausiai – tai unikali galimybė pamatyti originalią dramaturgiją. Teatras – gyvas organizmas, kuris reaguoja į epochą, pulsuoja visuomenės aktualijomis, todėl nacionalinė dramaturgija nebekelia asociacijų su nuobodžia chrestomatine literatūra. Šią mintį patvirtina dramaturgas iš Estijos P. Piikas: „Šiuolaikinis rašytojas turėtų numatyti klausimus, kurie bus aktualūs po kelių ar kelių dešimčių metų. Paradoksalu, bet svarbu rašyti apie ateitį, o ne apie dabartį.“

Ne mažiau reikšminga, kad festivalis atveria galimybę geriau susipažinti su artimiausių kaimynų kultūra. Jaunosios kartos dramaturgas iš Estijos Uku Uusbergas atviras: „Esu jaunas ir dar gerai nesusipažinęs nei su Lietuva, nei su Latvija. Suprantu, mes visi žinome, kas yra Baltijos valstybės. Bet ką tai reiškia iš tikrųjų? Ar tai, jog kažkokiu būdu esame vienis? O gal ne? Dažnai mus traktuoja kaip vienetą, bet jaučiu, kad mes net nepažįstame vienas kito. Atstovauju tai kartai, kuri gimė ir augo paskelbus Nepriklausomybę. Taip pat gyvenu su vyresne, sunkius laikus patyrusia karta. Mums viskas pasikeitė vienu metu, visuomenė tapo laisva. Bet laisvė negali būti tik tikslas, ji taip pat turi būti įrankis. Kartais jaučiu, kad mūsų „laisvumas“ reiškia gyvenimą sau pačiam ir tik dėl savęs. Tačiau tai veda į egocentrizmą, koncentravimąsi tik į patį save, vertybių nunykimą.“

Keturias dienas truksiančio festivalio metu vyks diskusijos apie nacionalinę dramaturgiją kartu su režisieriais, dramaturgais, teatrologais, žiniasklaidos atstovais bei trijų Baltijos šalių delegacijų nariais.

Renginio programoje žiūrovai išvys šiuos spektaklius: „Balta drobulė“ pagal Antano Škėmos romaną (inscenizacijos autorė A.M. Sluckaitė, rež. J. Jurašas, Nacionalinis Kauno dramos teatras), P. Piiko „Nutrūkusi grandis“ (rež. P. Võigemast, Talino miesto teatras, Estija), U. Uusbergo „Karjera“ (rež. U. Uusberg, „Vanemuine“ teatras, Estija), „Prarasto laiko citatos“ (inscenizacijos autoriai Ē. Vilsonas, I. Slucka, rež. I. Slucka, Latvijos nacionalinis dramos teatras), Alvio Lapinio „Klajūno malda“ (rež. V. Brasla, Valmieros teatras, Latvija), J. Paškevičiaus „Ribos“ (rež. T. Montrimas, „Menų spaustuvė“, Lietuva). Taip pat nekonkursinėje programoje dalyvauja svečiai iš Latvijos „Dirty Deal“ teatro“, jie publikai pristatys performansą „Nacionalinis plėtros planas“ (aut. J. Balodis, Latvija).

Programą vertins tarptautinė komisija: Peeteris Raudseppas (Estija), Normundas Naumanis (Latvija), Edgaras Klivis (Lietuva), Olegas Žiugžda (Baltarusija), Oksana Kushliaeva (Rusija).
Spektakliai bus rodomi originalo kalba. Rūtos ir Mažojoje salėje vyksiantys spektakliai bus verčiami į anglų kalbą, o Didžiojoje – į lietuvių ir anglų.  

 

„Karjera“. Nuotrauka iš Kauno dramos teatro archyvo
„Karjera“. Nuotrauka iš Kauno dramos teatro archyvo
„Balta drobulė“. D. Matvejevo nuotr.
„Balta drobulė“. D. Matvejevo nuotr.
„Klajūno dalia“. Nuotrauka iš Kauno dramos teatro archyvo
„Klajūno dalia“. Nuotrauka iš Kauno dramos teatro archyvo