7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Norvegijoje Oskarui Koršunovui įteiktas geriausio režisieriaus prizas

 

Oskaras Koršunovas. Ø. Markussen nuotr.
Oskaras Koršunovas. Ø. Markussen nuotr.

Trečia nominacija „Hedos“ apdovanojimuose Norvegijoje režisieriui Oskarui Koršunovui atnešė sėkmę. Oslo nacionaliniame teatre pastatytas Henriko Ibseno „Peras Giuntas“ pelnė apdovanojimą už geriausią metų režisūrą. Prizas įteiktas pačiam O. Koršunovui, dalyvavusiam Osle vykusioje iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje.
 

„Aišku, mane labai nudžiugino šis apdovanojimas. Gauti „Hedą“, aukščiausią norvegų teatrinį apdovanojimą, ir dar už „Pero Giunto“ pastatymą... Tai yra reikšmingiausias jų šalies kūrinys, gimęs iš legendų, padavimų bei pasakų. Jis statomas dažniausiai – tiek jų šalyje, tiek užsienyje. Norvegai jį ir myli, ir žino dar nuo mokyklos laikų. Beje, mano interpretacija labai drąsi. Spektaklis realiai prasideda nuo pjesės pabaigos“, – tik gavęs apdovanojimą kalbėjo O. Koršunovas.
 
„Oskaras gavo „Hedos“ apdovanojimą už geriausią metų režisūrinį darbą – tai reiškia tikrai daug, ir jis to nusipelnė. Visas mūsų teatras be galo didžiuojasi ir jo pastatytu „Peru Giuntu“, ir juo pačiu kaip režisieriumi bei žmogumi“, – spektaklio įvertinimu džiaugėsi Oslo nacionalinio dramos teatro, kuriame ir pastatytas „Peras Giuntas“ bei dauguma kitų norvegiškųrežisieriaus spektaklių, meno vadovė Hanne Tømta.
 
Prieš įteikiant kiekvieną apdovanojimą, komisija, sudaryta daugiausia iš norvegų teatro kritikų, perskaitydavo pačių parengtą bei laureatą pristatantį trumpą tekstą. O. Koršunovas ir „Peras Giuntas“ pristatyti tokiais žodžiais: „Jeigu daugumai yra aišku, kas įvyks pjesės finalinėje scenoje, kodėl spektaklyje tiesiog nepaklausus, kodėl ir kaip tai įvyks? Laureatas būtent taip ir daro, pasitelkdamas vis išdygstančius antiherojiškus demonus, kupinus neįtikėtino polėkio ir nuolatos pulsuojančios ekspresijos. Visi personažai yra velniškai spalvingi, savo spinduliuojama būtimi sukuriantys tam tikrą ratą aplink pagrindinį veikėją, tam tikrą sūkurį, grasinantį nuskandinti jo valtį. Čia nėra namų, mūsų žmogus netekęs savo šerdies, jis nebežino, kas yra meilė. Spektaklis primena mums, kad vis dar turime apie ką pamąstyti, tačiau džiugu, jog šis priminimas buvo toks turiningas! Šių metų geriausio režisieriaus apdovanojimas atitenka Oskarui Koršunovui.“
 
„Peras Giuntas“ – jau šeštasis spektaklis, O. Koršunovo režisuotas Norvegijos teatruose. Dar 2001-aisiais režisierius čia pastatė spektaklį „Mes ne pyragai“ pagal Daniilo Charmso ir Aleksandro Vvedenskio kūrinius. Po poros metų buvo Jono Fosse „Žiema“. Dar po trejų – „Kelias į Damaską“ pagal Augusto Strindbergo kūrinį. 2008-aisiais režisierius vėl sugrįžo prie Jono Fosse dramaturgijos ir pastatė jo pjesę „Tos akys“. 2009-aisiais gimė spektaklis pagal Maksimą Gorkį „Dugne“, tapęs viena iš priežasčių šią pjesę pastatyti ir Lietuvoje.
Tai jau trečioji O. Koršunovo nominacija „Hedos“ apdovanojimuose. Ankstesniuose apdovanojimuose režisierius buvo nominuotas už dramaturgo Jono Fosse pjesių „Tos akys“ bei „Žiema“ pastatymus. 2006-aisiais už spektaklio „Kelias į Damaską“ scenografiją „Hedos“ apdovanojimas įteiktas užpernai anapilin iškeliavusiai dailininkei Jūratei Paulėkaitei.
 
„Mano kūrybinė biografija jau yra nebeatsiejama nuo pastatymų Norvegijoje. Čia aš pastačiau keletą reikšmingiausių savo spektaklių, tokių kaip „Kelias į Damaską“ ar tas pats „Peras Giuntas“. Čia buvo daug gražių akimirkų. Man pačiam vienas nuostabiausių darbų – tai spektaklis „Tos akys“, pastatytas ant vandens, norvegiškų fiordų aplinkoje. Branginu bendradarbiavimą ir draugystę su dramaturgu Jonu Fosse, jau šiuolaikinės norvegų dramos atstovu, taip pat su aktoriumi Øysteinu Røgeriu, vaidinančiu pagrindinius vaidmenis beveik visuose mano spektakliuose. Į Norvegiją dažnai atvykstu nebūtinai tik darbo reikalais – čia semiuosi įkvėpimo“, – traukos Norvegijai neslepia O. Koršunovas.
 
Sėkmingai pasibaigus „Hedos“ apdovanojimų ceremonijai O. Koršunovas liko Osle laukti savo teatro aktorių, atvykstančių iš Lietuvos. Birželio 14 ir 15 d. tame pačiame Oslo nacionaliniame teatre bus rodomas spektaklis „Miranda“. Pirmąją dieną su aktore Airida Gintautaite Prosperą vaidins Povilas Budrys, o antrąją – Darius Meškauskas.
 

 

Oskaras Koršunovas. Ø. Markussen nuotr.
Oskaras Koršunovas. Ø. Markussen nuotr.