7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Paskutinė Krepo juosta“

Premjera Oskaro Koršunovo/Vilniaus miesto teatre 

OKT inf.
Nr. 21 (1035), 2013-05-24
Teatras Anonsai
„Paskutinė Krepo juosta“
„Paskutinė Krepo juosta“

Oskaro Koršunovo / Vilniaus miesto teatras keturioliktąjį sezoną užbaigia premjera. OKT Studijoje pristatoma daugiau nei du dešimtmečius Oskaro Koršunovo ir Juozo Budraičio brandinta idėja – spektaklis pagal airių dramaturgo Samuelio Becketto pjesę „Paskutinė Krepo juosta“. Aktoriaus akistata su publika įvyks gegužės pabaigoje.
 

Menininkų pasirinktas kūrinys – vienas iš absurdo literatūros klasikos veikalų, kvestionuojančių skaudžią žmogaus amžiaus kaitos temą. Kaip pjesėje teigia vienintelis jos veikėjas Krepas, tai yra jo paties retrospektyvi kelionė praeitin. Ilgą gyvenimą jau nugyvenęs vyras sėdi savo kambaryje, paskendęs tarp daugybės juostų su savo paties balso įrašais iš praeities.
 
„Sumanymas statyti „Paskutinę Krepo juostą“ kilo dar prieš dvidešimt kelerius metus, po mano pirmojo spektaklio „Ten būti čia“ pagal Daniilą Charmsą. Per tuos dvidešimt metų, kartkartėmis susitikdami su Juozu, vis prisimindavome šį sumanymą. Ir štai dabar juntame, jog jau atėjo laikas“, – apie spektaklio užuomazgas pasakoja Koršunovas.
 
Spektaklyje vaidinantis Juozas Budraitis – kino, televizijos ir teatro aktorius, sukūręs arti šimto įvairių vaidmenų Lietuvos ir užsienio kine bei televizijoje. Su jo vardu siejami žymiausi lietuviški filmai: „Niekas nenorėjo mirti“, „Jausmai“, „Maža išpažintis“, „Sodybų tuštėjimo metas“.
 
„Pjesėje daugybė smulkmenų sutampa su asmeniniais dalykais. Tai yra pagyvenusio žmogaus prisiminimai, svarstymai, savo gyvenimo analizavimas, pridarytų klaidų smerkimas. Tie visi paradoksai iš tiesų vyksta gyvenime, nors ir atrodo, jog gyveni natūraliai ramiai, švelniai, logiškai tvarkingai. O iš tiesų yra daugybė įvairių paklaidų, netikėtumų, nepateisinamų ir nepaaiškinamų dalykų. Visa tai galima rasti Becketto „Paskutinėje Krepo juostoje“, – sako Budraitis.
 
Spektaklio muziką režisierius patikėjo vienam pirmųjų savo bendražygių, lydinčių jį nuo pat pradžios – kompozitoriui Gintarui Sodeikai. Scenografiją kuria menininkas Dainius Liškevičius, į OKT įsiliejęs statant spektaklius „Dugne“ ir „Miranda“.
Režisierius sutinka, kad pastatyti Samuelio Becketto pjesę nėra lengva. Kita vertus – tai dar vienas priimtas iššūkis. Nelengvas, bet savotiškai įdomus, ypač kai dirbi kartu su tokiu aktoriumi kaip Juozas Budraitis. „Becketto pjesės – kaip akmenys. Išgrynintas egzistencializmas, stiprūs simboliai nebepalieka vietos interpretacijoms. Arba tampi tuo simboliu, arba ne. Čia nieko neprivaidinsi. Niekada nestatyčiau „Paskutinės Krepo juostos“, jei ne aktorius Juozas Budraitis, kuris savo amžiumi, gyvenimo patirtimi, intelektu gali tapti tuo beketišku simboliu“, – kalba Koršunovas.
 
Pirmieji teatro laboratorijos principu kuriamo spektaklio rezultatai buvo pristatyti dar gruodžio 27 dieną. Premjeros pristatymas publikai – gegužės 30 ir 31 d. 19 val. OKT Studijoje (Ašmenos g. 8, Vilnius). Bilietus platina „Tiketa“.
 
Oskaro Koršunovo / Vilniaus miesto teatro inf.

 

„Paskutinė Krepo juosta“
„Paskutinė Krepo juosta“