7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Lilijomas“ – intriguojantis dviejų kultūrų susitikimas LNDT

 

LNDT inf.
Nr. 8 (1022), 2013-02-22
Teatras Anonsai
„Lilijomas“. D. Matvejevo nuotr.
„Lilijomas“. D. Matvejevo nuotr.

Pirmojo atsinaujinusio Lietuvos nacionalinio dramos teatro tarptautinio projekto rezultatus žiūrovai išvys jau netrukus: vasario 28 ir kovo 1 d. LNDT Didžiojoje scenoje įvyks vengrų režisieriaus László Bágossy ir gausios lietuvių teatro menininkų trupės statomo spektaklio premjera. Tragikomiška „pasaka suaugusiems“ kuriama pagal pasaulyje garsaus vengrų klasiko Ferenco Molnáro pjesę „Lilijomas“.

 
„Atnaujindami LNDT veiklą siekėme įskiepyti teatre naujas temas ir pradėti įgyvendinti „teatro-skėčio“ idėją, jungiančią iškiliausius Lietuvos režisierius. Per pastaruosius metus tai iš esmės pavyko padaryti, nors, aišku, daug darbų dar laukia. Su „Lilijomo“ pastatymu į teatro veiklą įsitraukia užsienio menininkai. Netolimoje ateityje jų, atstovaujančių skirtingoms teatro kultūroms, bus daugiau. Kviečiu tokius užsienio menininkus, kurie, mano manymu, galėtų praturtinti mūsų teatro kultūrą, suteikti jai naujų kūrybinių impulsų, o mūsų publikai – naujų meninių įspūdžių“, – pristatydamas būsimą premjerą kalbėjo LNDT meno vadovas Audronis Liuga.
 
Prisistatydamas vienas žinomiausių šiuolaikinių vengrų teatro kūrėjų L. Bagossy teigė, jog nuo pat darbo Vilniuje pradžios jis gyvena smalsumu ir jauduliu dėl to, kaip Lietuvos žiūrovai priims klasikinę vengrišką pjesę. „Molnáras yra išskirtinis dramaturgas, jis meistriškai atskleidžia ir tragiškąją, ir komiškąją žmogaus gyvenimo puses. Būtent jas abi noriu parodyti lietuviams žiūrovams. Nesirengiu scenoje pateikti vengriško „suvenyro“. Šis spektaklis yra mano ir visos spektaklio kūrybinės grupės bei aktorių bendras darbas, visų mūsų kūrybinių įžvalgų, mūsų skirtingų tautinių kultūrų ir teatro tradicijų lydinys“, – kalbėjo L. Bagossy.
 
Pjesės veiksmas vyksta XX a. pradžios ekonominės krizės paliestoje Vengrijoje ir pasakoja nepaprastas ir spalvingas paprastų mažų žmonių – tarnų, vertelgų, smulkių verslininkėlių, veltėdžių – istorijas. Pasak spektaklio režisieriaus, „Lilijomo“ veiksmą jis sumanė perkelti į ne tokius senus, dažnam lietuviui puikiai pažįstamus XX a. 6–7-ąjį dešimtmečius. Ypatingą vaidmenį spektaklyje atliks įspūdinga dailininko Gintaro Makarevičiaus kurta scenografija, transformuosianti sceną į dar visai neseniai Lietuvoje tokius dažnus apleistų industrinių pastatų vaizdus. „Lilijomo“ scenovaizdis yra tarsi metafora, kuri, tikiu, padės atskleisti pjesės esmę žiūrovams“, – kalbėjo scenografas. Spektaklio kompozitorius Gintaras Sodeika teigė, jog muzikinis spektaklio audinys labiausiai atspindės XX a. vidurio muzikinį stilių.
 
„Lilijomo“ kostiumus kuria žinoma lietuvių drabužių dizainerė Dovilė Gudačiauskaitė. „Džiugu ir įdomu, kad mano kūryba šiame spektaklyje ilgainiui įgavo daug molnariškos nuojautos. Juk svarbiausias kostiumų dailininko darbas spektaklyje yra padėti aktoriams, leisti jiems laisvai dirbti“, – pasakojo D. Gudačiauskaitė.
 
Pagrindinius vaidmenis „Lilijome“ kuriantys aktoriai pasakojo, jog dirbti su užsieniečiu režisieriumi yra ir iššūkis, ir puiki profesinė patirtis. „Juokauju, kad sutikau dirbti šiame spektaklyje, kai išgirdau, jog siūlo pagrindinį vaidmenį. Iš tiesų paviliojo naujo režisieriaus, kitokios teatro kultūros intriga“, – teigė pagrindinį Lilijomo vaidmenį spektaklyje kuriantis Dainius Gavenonis. „Vaidindamas Satiną spektaklyje „Dugne“ sakiau, kad „Žmogus skamba išdidžiai“, o Lilijomo vaidmenyje susidūriau su žmogumi, kuris neskamba išdidžiai. „Lilijomas“ yra liūdna žmogaus-nevykėlio, kuris nemokėjo ir nerado laiko mylėti, komedija, į kurią įdomu gilintis, ieškoti paralelių su šiandiena. Ypač kai dabar iš visų pusių tau trimituojama: „būk sėmingas“, „laimėk“, o tikrų, realių nevykėlių aplinkui kaip nemažėja, taip nemažėja“, – apie pjesę pasakojo D. Gavenonis.
 
Spektaklyje taip pat vaidina aktoriai Miglė Polikevičiūtė, Marius Repšys, Toma Vaškevičiūtė, Nelė Savičenko, Algirdas Gradauskas, Vaiva Mainelytė, Saulius Balandis, Adelė Teresiūtė, Giedrė Kriaučionytė bei Arvydas Dapšys.
 
Spektaklio „Lilijomas“ premjera LNDT vyks vasario 28 ir kovo 1 dienomis.

 

„Lilijomas“. D. Matvejevo nuotr.
„Lilijomas“. D. Matvejevo nuotr.