7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Juokingo žmogaus sapnas“ aktoriaus Povilo Budrio spektaklis

 Premjera

„Meno forto“ inf.
Nr. 8 (1022), 2013-02-22
Teatras Anonsai

 Kovo 8 d. Teatre “Meno fortas” įvyks monospektaklio pagal Fiodoro Dostojevskio apsakymą „Juokingo žmogaus sapnas“ premjera. Spektaklio idėjos autorius ir atlikėjas – Povilas Budrys, muziką parinko kompozitorius Giedrius Puskunigis.

 

Itin retai Lietuvoje statomą apsakymą F. Dostojevskis sukūrė 1877 m. Tai gilus ir jautrus pasakojimas apie viskuo nusivylusį žmogų, nusprendusį užbaigti savo gyvenimą savižudybe. F. Dostojevskio „Juokingas žmogus“ kelia sau klausimus apie egzistencijos šioje žemėje prasmę, išgyvena dvasinę tuštumą ir pasiekia kritinį tašką, suvokdamas, kad nėra jokių įrodymų, leidžiančių manyti gyvenimą esant vertu gyventi. Tačiau vienas atsitiktinis susitikimas priverčia jį apsigalvoti...
 
Aktorius P.Budrys yra sukūręs ne vieną ryškų ir įsimintiną vaidmenį režisierių Eimunto Nekrošiaus, Jono Vaitkaus, Gintaro Varno, Oskaro Koršunovo spektakliuose. Tačiau jis taip pat puoselėja savo kūrybines idėjas ir laiks nuo laiko jas realizuoja pasitelkdamas monospektaklio žanrą. Publikos simpatijas yra pelnę prieš 20 metų jo sukurti ir vaidinti šio žanro spektakliai „Lozoriaus giedojimai“ (rež. A.Pociūnas) ir „Arčiau nei toli“ (rež. P.Budrys). 
 
Po ilgesnės pertraukos P.Budrys vėl kviečia žiūrovus į savo monospektaklį. Pasirinkdamas Dostojevskio kūrinį, aktorius ieško sau pačiam esamajame laike artimo pašnekovo ir partnerio. „Šį apsakymą perskaičiau tik ką pradėjęs dirbti teatre, ir nuo to laiko apie jį galvojau, laukiau, kada jį naujai suvoksiu, kada subręsiu jo pastatymui. Nors jis sukurtas daugiau nei prieš šimtmetį, nepraranda savo aktualumo ir šiandien, nes kalba apie amžinus dvasinius dalykus, vidinius žmogaus išgyvenimus. Siela neturi amžiaus. Kaip rašė F. Dostojevskis: „Nepalaikykite manęs kažkokiu, kuris išdidžiai moko ir pamokslauja, <...> aš pasakiau tiesą, kaip buvau sumanęs ir kaip pajėgiau sumanyti. Juk niekas neišgali padaryti daugiau, negu pats pajėgia ir sugeba.“ 
 
Šįkart aktorius ne tik pats režisavo savo vaidmenį, bet ir sukūrė spektaklio scenografinį apipavidalinimą iš tikrų autentiškų daiktų, kurie kartu su jo įkūnytu „juokingu žmogumi“ žiūrovus nukels į kitą, nebeegzistuojantį pasaulį.
 
Teatras „Meno Fortas“
Bernardinų 8/8, Vilnius
F.Dostojevskis
„Juokingo žmogaus sapnas“
aktoriaus Povilo Budrio mono spektaklis
2013 Kovo 8 d. 19.00 val.
Bilietus platina tiketa.lt