7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Teatras knygoje

Virginija Idzelytė. Scenografija [albumas]. Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2013, 155 p.

Violeta Juškutė
Nr. 3 (1017), 2013-01-18
Teatras Dailė
Virginijos Idzelytės albumo viršelis
Virginijos Idzelytės albumo viršelis

Šiais metais Vilniaus dailės akademijos leidykla išleido Virginijos Idzelytės albumą „Scenografija“ (knygos dailininkė Agnė Dautartaitė-Krutulė, tekstų autorė Audronė Girdzijauskaitė). V. Idzelytė – žinoma teatro dailininkė, sukūrusi 78-ių spektaklių scenografijas ir kostiumus, gavusi ne vieną apdovanojimą, Vilniaus dailės akademijos profesorė.
 

Albumas yra daugiasluoksnis kaip pats teatras, galintis sudominti ne tik profesionalus ar melomanus, bet ir platesnę skaitančiųjų publiką. A. Girdzijauskaitės tekstas – pokalbis su V. Idzelyte – yra toks informatyvus ir intriguojantis, kad knygą įdomu sklaidyti nieko net nežinant apie teatrą. Dailininkės užkulisinio darbo džiaugsmai, lūkesčiai ir neišsipildžiusios svajonės įtraukia kaip detektyvas. Išsisakyta nesislapstant, neretušuojant praeities. Tekstas tampa maža lietuviško teatro istorijos dalimi.
 
Albumas yra nedidelio formato ir apimties, patogus skaityti ir vartyti. Spektaklių scenografijos ir kostiumų eskizai pramainiui su fotografijomis parodo ilgą dailininkės nueitą kelią nuo minties gimimo iki idėjos realizavimo.V. Idzelytės eskizai yra savarankiški meno kūriniai – dailininkė yra puiki piešėja, meistriškai perteikianti nuotaikas popieriaus lakšte (H. Ibseno „Junas Gabrielis Borkmanas“, B. Sruogos „Skirgaila“). Pamatai ir nustembi – kaip galima šiuos paveikslus realizuoti materijoje, perkelti į scenos erdvę? Bet spektaklių fotografijos įtikina, kad įvyko, buvo įgyvendinta. Gal ne visada taip, kaip norėta, bet visuomet iki mažiausios smulkmenos apgalvotai ir nepasiduodant.
 
Palietus vyšninės spalvos medžiaginį knygos viršelį delne lieka raudonas Ariadnės siūlas, vedantis teatro labirintais.

 

Virginijos Idzelytės albumo viršelis
Virginijos Idzelytės albumo viršelis
H. Ibseno „Junas Gabrielis Borkmanas“. Freken Elos kostiumo eskizas. 1980 m.
H. Ibseno „Junas Gabrielis Borkmanas“. Freken Elos kostiumo eskizas. 1980 m.