7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Po švenčių „Lėlėje“ baisiai gražu

 

Vilniaus teatro „Lėlė“
Nr. 2 (1016), 2013-01-11
Teatras Anonsai
Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė
Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė

Vilniaus teatre „Lėlė“ ruošiamasi dailininkės Aušros Bagočiūnaitės-Paukštienės spektakliui „Baisiai graži pasaka“ pagal lietuvių liaudies pasaką. Premjera numatoma sausio 19, 20 ir 26 d. 12 val. Didžiojoje teatro salėje.

Spektaklio siužetas remiasi viena pasaka gan šiurpiu pavadinimu: „Apie tai, kaip ragana mergaitei galvą nukando“. Tačiau spektaklio autorė Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė teigia, kad „spektaklis nesikoncentruoja į tą trumpą galvos nukandimo momentą. Be to, tai ne mergaitės žūtis, o evoliucija. Ragana nėra tik blogis. Pasakose, atsiradusiose vos ne pirmykščiais laikais, ragana buvo lyg ir burtininkė, žiniuonė, gydytoja.“
 
Pasak spektaklio autorės, švelnių, romantiškų lietuviškų pasakų pastatymų fone galėtų atsirasti ir aštresnio, ryškesnio pobūdžio reginys. Naiviai paprastas, rafinuotai siurrealistinis, parodantis įvairiaprasmį raganos, velnių ir kitų mitinių būtybių paveikslą, jų gyvenimo būdą, pasaulio tvarką. Šiurpinantis ir žaismingas spektaklis, skirtas vaikams nuo 6 iki 12 metų, turi ir pamokyti vaiką: lavinti fantaziją, spalvų, formos, erdvės suvokimą, padėti įveikti baimę.
Spektaklis „Baisiai graži pasaka“ – tai lėlių ir vizualinis teatro vaidinimas, kuriame yra jungiamos įvairios plastinių menų ir „gyvo plano“ vaidybos priemonės. Taip pat kūrėjams pasirodė svarbu atskleisti lietuvių liaudies pasakų ir mįslių asociatyvumą, leidžiantį žiūrovams parodyti, kad dažnai pasakose egzistuojanti žiauri veikėjų veiksmų logika gali būti aiškinama simboliškai.
 
Spektaklio „Baisiai graži pasaka“ kūrybinė komanda – žinomi teatro menininkai: scenarijaus autorė, režisierė ir dailininkė – Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė, kompozitorius – Faustas Latėnas. Vaidina „Lėlės“ teatro aktoriai Almira Grybauskaitė, Dalius Butkus, Sigita Mikalauskaitė ir Vilius Kirkilionis.

 

Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė
Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė