7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre startuoja tarptautinė pjesių mainų programa

Pjesių skaitymai

LNDT informacija
Nr. 45 (1013), 2012-12-14
Teatras Anonsai

 Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pradedamas naujas tęstinis teatro edukacijos jauniems profesionalams projektas – tarptautinė pjesių mainų programa. Pirmieji programos svečiai LNDT pasirodys šį savaitgalį – teatre vyks jaunų, Europoje pripažinimą pelniusių austrų dramaturgų pjesių skaitymai.

 
„Pagrindinis šios programos tikslas – pristatyti šiuolaikinės pasaulio dramaturgijos naujienas. Ir periodiškai įleisti į teatrą naujų dramaturginių idėjų „šviežio oro“. Galbūt kažkurie iš šių pristatymų vėliau taps spektakliais ir papildys teatro repertuarą. Šiemet kviečiame susipažinti su austrų dramaturgų Thomaso Arzto ir Ewaldo Palmetshoferio kūryba – tai jauni ir talentingi kūrėjai, pelnę pripažinimą Austrijoje ir kitose Europos šalyse“, - pjesių mainų programą pristatė LNDT meno vadovas Audronis Liuga.
 
Gruodžio 7 d., penktadienį, 19 val. LNDT Studijoje vyks Thomaso Arzto pjesės „Svirplių kalva“ skaitymai (rež. Tadas Montrimas). T. Arztas (g. 1983 Austrijoje) buvo laisvuoju klausytoju Miuncheno kino mokykloje, vėliau studijavo teatro, kino ir medios mokslą, literatūrą, filosofiją ir psichologiją Vienos universitete. 2008-aisiais buvo pakviestas į Vienos Schauspielhaus dramaturgų projektą su komedija „Tschikhäuslbubi“. Ten pat jis parašė pjesę „Grillenparz“, kuri buvo apdovanota Hanso Grazerio prizu. 2009 m. gavo Literar Mechana apdovanojimą, 2010-aisiais – Vienos dramaturgų apdovanojimą, 2012-aisiais – Heidelbergo pjesių mugėje pelnė literatūrinę premiją už savo naują darbą „Foothills“.
 
T. Arzto pjesės „Svirplių kalva“ veiksmas vyksta sodyboje užmiestyje, kur kasmet susirenka vietinės įmonės darbuotojai. Kodėl jie renkasi būtent ten - archajiškiems žaidimams,  naktiniams ritualams, paprastam girtuokliavimui? Bet kuriuo atveju ši išvyka yra grubus bandymas grįžti į gamtos glėbį arba bent jau leisti savo prigimčiai pasiautėti. Tačiau pirmiausia pjesės veikėjai turi ištverti metinę įmonės iškylą, kurioje privalo kurti jaukią atmosferą užsienio partneriams, svajojantiems apie pelningas investicijų schemas...
 
Šeštadienį, gruodžio 8 d., 20 val. taip pat Studijoje vyks antrojo svečio iš Austrijos – Ewaldo Palmetshoferio pjesės „Hamletas mirė. Gravitacijos nėra“ skaitymai (rež. Paulius Ignatavičius). E. Palmetshoferis (g. 1978 Austrijoje) iš pradžių studijavo dramą ir vokiečių  kalbą, vėliau – teologiją, filosofiją, psichologiją ir pedagogiką. 2006–2007 metais dalyvavo Wiener Wortstaetten dramaturgų projekte. 2007–2008 buvo dramaturgų rezidentūroje Vienos Schauspielhaus. 2008 m. Theater heute kritikai jį išrinko šių metų geriausiu jaunuoju dramaturgu. Du kartus nominuotas Mülheim Dramatists’ Award už pjeses “Hamlet is dead. No gravity” (2008) ir “Faust is hungry and chokes on Gretchen” (2010). Nuo 2011-ųjų  E. Palmetshoferis dirba Mannheimo nacionalinio teatro kviestiniu dramaturgu.
Pjesėje „Hamletas mirė. Gravitacijos nėra“ autorius autorius supina kalbą ir ritmą į komišką ir bauginančią istoriją, kuri galiausiai ragina klausti: pasiduoti ar veikti? Pjesėje nagrinėjami šeimos ir draugų santykiai keičiasi, transformuojasi ir niekada nėra tokie, kokius matome savomis akimis – kažkas neišvengiamai turi įvykti...
 
Primename, jog abiejų jaunųjų dramaturgų pjesių skaitymai vyks š.m. gruodžio 7 ir 8 dienomis LNDT Studijoje. Po pjesių skaitymų vyks susitikimas su autoriumi Thomasu Arztu, o Ewaldą Palmetshoferį atstovaus Vienos Schauspielhaus meno vadovas Andreasas Beckas. Bilietus platina „Tiketa“. Kviečiame apsilankyti!