7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Projektas „Šokis žodžiu – ne(w)kritika“ kviečia rašyti apie šokį

LŠIC inf.
Nr. 43 (1492), 2023-12-22
Šokis Anonsai

Lietuvos šokio informacijos centras kviečia dalyvauti Šokio kritikos mokymų programoje, kuria siekiama plėsti šokio kritikos žanrą, auginti naują kritikų kartą ir vystyti bendrą šokio kritikos diskursą Lietuvoje.

Atrinkti dalyviai gruodžio-gegužės mėnesiais bus kviečiami ieškoti naujų būdų matyti, skaityti ir suprasti šiuolaikinį šokį. Kartu su Lietuvos ir užsienio lektoriais jie lavins kritinio rašymo įgūdžius ir plės šio teksto žanro sąvoką, pasitelkdami įvairių disciplinų žinias ir patirtį. Dalyvių laukia kelionė ir intensyvios rašymo dirbtuvės Baltijos šokio platformoje Latvijoje bei dalyvavimas tarptautiniame šiuolaikinio šokio festivalyje „Naujasis Baltijos šokis“ ir jo metu organizuojamose kūrybinėse dirbtuvėse, diskusijose. Visos programos metu dalyvaujančius projekte autorius lydės žinomi Lietuvos šiuolaikinio šokio menininkai ir scenos meno kritikos profesionalai iš skirtingų šalių.

Registracija į mokymus prasidėjo ir bus atvira iki 2023 m. gruodžio 20 d. 18 val. dance.lt portale.

 

Projekto istorija ir dabartis

„Šokis žodžiu – ne[w]kritika“ pirmą kartą buvo inicijuotas 2011-aisiais metais žinomos šokio kritikės, prodiuserės ir dabartinės Vokietijos šokio namų „tanzhaus nrw“ (Diuseldorfas) vadovės Ingridos Gerbutavičiūtės. Projekto autorė siekė pritraukti jaunų, šokiu besidominančių žmonių, kurie nebijotų rašyti bei kūrybiškai ir argumentuotai aptarti šokio reiškinius viešai. Kartu su Ingrida projekto veiklas vystė viena žymiausių šokio kritikių a.a. Vita Mozūraitė ir choreografas Andrius Katinas. „Šokis žodžiu – ne[w]kritika“ tapo neatsiejama tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ dalimi bei suformavo įdomių ir aktyvių šokį analizuojančių ir apie jį rašančių žmonių ratą. Paskutinį kartą projektas įvyko 2015-aisiais metais.

Šiandien Lietuvos šokio informacijos centro komanda mato poreikį tęsti projekto veiklas ir siekia užtikrinti „Šokis žodžiu – ne[w]kritika“ pagrindinės idėjos įgyvendinimą bei veiklų plėtrą. Šokio kritikos mokymų programos rengimą ir projekto veiklas kuruoja LŠIC lokalių ir tarptautinių projektų koordinatorė Anastasija Kaminskė. „Šių mokymų pagalba siekiame sukurti erdvę, kurioje dalyviai gali jaustis saugūs diskutuoti ir kelti klausimus, ieškoti įvairių rašymo formų apie šokį, klysti, atrasti ir priartėti prie pačių šokio kūrėjų“, – sako Anastasija.

Rengdami pilotinę Šokio kritikos mokymų programą organizatoriai analizavo pagrindinius poreikius ir lūkesčius šokio kritikos srityje, konsultavosi su scenos meno sektoriaus dalyviais. „Mums buvo svarbu pakviesti scenos meno kritikos profesionalus iš Lietuvos ir užsienio, kad mokymų dalyviai galėtų suvokti lokalų ir tarptautinį šokio kontekstą. Ypatingai džiaugiamės, kad į projekto veiklas įsitraukė nuostabūs šokio menininkai, kurie pasidalins su dalyviais žiniomis apie šokio analizę iš kūrėjo perspektyvos“, – papildo projekto koordinatorė.

 

Kviečiami dalyvauti autoriai, kurie dega smalsumu analizuoti ir rašyti apie šokį

Šokio kritikos mokymų programa skirta autoriams, kurie turi nedidelę rašymo patirtį apie šokį (rašo recenzijas apie šokio kūrinius tik periodiškai arba turi iki trijų metų rašymo apie šokį patirtį) ar kitus scenos menus, arba kuria tekstus scenos menams „negiminingomis" temomis, ir nori pradėti tyrinėti šiuolaikinio šokio meną bei būdus jį analizuoti, vertinti ir rašyti. Projektas yra atviras aukštųjų mokyklų studentams, šiuo metu studijuojantiems menotyrą, žurnalistiką ar pan. Taip pat kviečiami choreografai, šokėjai, kurie norėtų savo matymą bei kūrybinę patirtį išreikšti tekstu, analizuoti kitų choreografų menines idėjas ir raišką.

Projekto formatą sudaro gyvi ir nuotoliniai susitikimai. Mokymų organizatoriai tiki, kad šis formatas paskatins dalyvauti programoje autorius iš įvairių Lietuvos miestų. Nuotoliniu būdu vykstančiose teorinėse paskaitose taip pat bus kviečiami dalyvauti Scenos meno kritikų asociacijos nariai.

 

Laukia susitikimai su scenos meno kritikos ir šokio profesionalais bei dalyvavimas festivaliuose

Visą Šokio kritikos mokymų programą dalyvius lydės scenos meno kritikos profesionalai ir šiuolaikinio šokio kūrėjai iš Lietuvos ir užsienio.

Programa startuos su teorinių paskaitų ciklu, skirtu geriau pažinti šokio meną, jo ištakas, formas, tendencijas. Dalyviai susipažins ir dalyvaus žinomų Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrėjų – Vyčio Jankausko, Lizos Baliasnajos, Gretos Grinevičiūtės – paskaitose.

Vėliau seks dalyvių kelionė į šiuolaikinio šokio sektoriui ypatingai svarbų renginį – Baltijos šokio platformą. Platforma vyks Rygos mieste 2024 m. vasario 9-11 dienomis. Platformos metu mokymų dalyviai dalyvaus intensyviose kūrybinėse trijų dienų rašymo dirbtuvėse su scenos meno kritike Anette Therese Pettersen (Norvegija). Jie taip pat žiūrės Baltijos šokio platformoje pristatomus Lietuvos, Latvijos ir Estijos šokio spektaklius, dalyvaus tinklaveikos renginiuose, spektaklių diskusijose. Ši kelionė suteiks puikią galimybę susipažinti ir užmegzti ryšius su Baltijos šalių scenos meno kritikais, Europos šokio tinklo Aerowaves Springback Academy dalyviais, taip pat arčiau susipažinti su Baltijos šalių šokio menu ir šokio bendruomenėmis.

Antrame mokymų etape bus skirtas dėmesys šokio dramaturgijos paskaitoms, o gegužės mėnesį mokymų dalyviai ir vėl turės progą susitikti gyvai tarptautiniame šiuolaikinio šokio festivalyje „Naujasis Baltijos šokis“. Kartu su užsienio lektoriumi jie lankys festivalio spektaklius, diskutuos ir analizuos pamatytus darbus. Šiame paskutiniame mokymų etape Lietuvos šokio informacijos centras kvies rengti recenzijas apie festivalio spektaklius. Parengti tekstai bus publikuojami dance.lt bei partnerių portaluose.

Norintieji dalyvauti Šokio kritikos mokymų programoje turi užpildyti registracijos formą iki 2023 m. gruodžio 20 d. 18 val., taip pat pateikti nuorodą į savo parengtus tekstus (arba pasidalinti tekstais). Mokymų tvarkaraštis, visa informacija ir reikalavimai nurodyti projekto taisyklėse bei registracijos formoje, kurią rasite dance.lt portale arba paspaudę šias nuorodas:

TAISYKLĖS

REGISTRACIJOS FORMA

Projektą organizuoja Lietuvos šokio informacijos centras. Partneris – Baltijos šokio platforma.

Organizatoriaus veiklą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Žymos:
LŠIC inf.,