7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vienišos tėvystės patirtys cirko scenoje

Gintarė Žaltauskaitė
Nr. 40 (1489), 2023-12-01
Šokis Teatras Anonsai
„Nereikia minėti“. Organizatorių nuotr.
„Nereikia minėti“. Organizatorių nuotr.

„Naujojo cirko stotelė ’23 Naujojoje Vilnioje“ ritasi į programos antrą pusę ir šįvakar pristatys Aleksejaus Smolovo (Latvija) ir Lizeth Wolk (Estija) kūrinio eskizą „Nereikia minėti“ (Not to be mentioned). Duetas pasirinko nagrinėti vienišos tėvystės bei jos poveikio vaikams temą. O pasirodyme atsiskleidžia ne tik kiekvieno meistriškumas, tačiau ir tyrinėja galimą porų dinamiką, vedančią į vienišą tėvystę ar užaugus vieno tėvo/mamos šeimoje liekančius pasąmonės konstruktus.

 

Lizeth Wolk dirba kaip šiuolaikinio cirko atlikėja ir festivalių organizatorė, tačiau pasakodama apie kūrybos užkulisius taip pat mini esanti savimi – žmogumi, kaip ir visi kiti. Tuo tarpu cirko atlikėjas ir menininkas Aleksey Smolov į cirko pasaulį atėjo sudomintas galimybės kurti įvairias visatas bei vieną gyvenimą nugyventi tarsi daugybę kartų. O netikėtai išmėgintas Cyro ratas tapo jo priemone tyrinėti vidinį bei išorinį pasaulį. Duetas bendraudami dalinasi ypatingu humoro jausmu, kuris jiems padeda sutarti bei tyrinėti nelengvas gyvenimiškas temas. O pasakodami apie darbą kartu juokaudami prisimena įvykius užkulisiuose, kuomet kartą vienas iš jų pasiūlė tuoktis, o kitas – dar palaukti, tačiau kartu kurti pasirodymą.

 

Abu kūrėjai dalinasi bendra patirtimi – juos abu užaugino vienišos mamos ir jie yra vieninteliai vaikai šeimoje. Tuo tarpu jų kūrinys „Nereikia minėti“ (Not to be mentioned) veda į savi refleksiją bei gilesnius šios temos tyrinėjimus: autoriai pasitelkia vaikystės prisiminimus ir atradimus, kuriuos stengiasi įkūnyti, perkelti bei perduoti. Kaip įsimintiniausią patirtį kuriant eskizą A. Smolov prisimena tėčio laiškus, kuriuos jo mama saugojo visus tuos metus sūnui nežinant: „niekada nemačiau to žmogaus, net jo nuotraukos. Tad šie laiškai suteikė man galimybę „surinkti“ žmogų iš tekstų ir trumpo garso įrašo su jo balsu“. Kūrinyje klausiama, ko ieškoma partnerystėje. Kaip žmogus parodo meilę arba jos pabaigą? Kodėl mes ir toliau laikomės skęstančio laivo arba itin lengvai pasitraukiame?

 

A. Smolov ir L. Wolk trokšta sukurti erdvę, kurioje galėtų atspindėti visuomenę bei jos jungtis. Bei smagiai praleisti laiką pasakojant istorijas, kurias scenoje pasakoja du cirko kūnai.

Pasirodymas nemokamas ir įvyks lapkričio 28 d. 19 val. Dūmų fabrike. 
O paskutinis šių metų „Naujojo cirko stotelės“ pasirodymas Naujojoje Vilnioje įvyks Gruodžio 11 d. 19:00 val. „Naujojo cirko stotelė ’23 Naujojoje Vilnioje“, RAAF (bilietai: kakava.lt). Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. 

 
„Nereikia minėti“. Organizatorių nuotr.
„Nereikia minėti“. Organizatorių nuotr.