7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prasidėjo „Naujojo cirko stotelės ’23“

Gintarė Žaltauskaitė
Nr. 40 (1489), 2023-12-01
Šokis Teatras Anonsai
„Korobka“. P. Alvstrand nuotr.
„Korobka“. P. Alvstrand nuotr.

Prieš savaitę į Dūmų fabriką suplūdo Naujosios Vilnios gyventojai bei svečiai ir „Naujojo cirko stotelės ’23“ prasidėjo. Kol žiūrovai ieškojo, kaip užpildyti visus laisvus plyšelius, šurmulyje girdėjosi lietuvių, anglų, rytų slavų ir kitos kalbos. O netrukus, į minią atkeliavo argentinietis Cronopio (aktorius Mariano Gedwillo). Aktorius netruko užmegzti ryšį su auditorija: publika kvatojosi, noriai paklūso klouno komandoms ir provokacijoms, o susižavėjimas spindėjo ne tik vaikų, tačiau ir suaugusių akyse.

 

„Jūs manęs nesuprantate“, – netikėtai ištarė Cronopio ir nustebino dar vienu triuku. Tačiau jo pasirodymas įrodė, jog šiuolaikinio cirko žanras – universali kalba, kurią neveltui pasirinko projekto „Naujojo cirko stotelės“ organizatoriai, siekdami mažinti kultūrinę atskirtį Naujojoje Vilnioje bei Visagine. „Mane nustebino žiurovų, susirinkusių į Mariano Gedwillo spektaklius gausa abiejuose miestuose. Tai liudija, kad ir ne didmiesčių centruose gyvenantys žmonės yra išsiilgę paprastų, bet originalių, kokybiškų šiuolaikiškų reginių - ne tik kalėdinių eglučių ar miestų švenčių,“ – pastebi „Naujojo cirko stotelės“ iniciatorius Audronis Imbrasas.

 

„Cronopio nori atkeliauti pas tuos, kurie trokšta bei kuriems reikia juoktis, pamatyti bei atspindėti pasaulį kitų akimis. Man klounai – tai emocinis ryšys su cirku: jie reprezentuoja publikos gyvenimą. O kai kas nors nueina į cirką ir pamato akrobatą, nesijaučia su juo tapatinamas (nes tai atrodo neįmanoma), tačiau su klounais – jaučiasi. Jie juokiasi, klysta, verkia ir juda taip, kaip tikrame gyvenime,“ – apie įkūnijamą personažą pasakoja M. Gedwillo. Susitikimas su Lietuvos publika aktorių užkerėjo ne tik jos įsitraukimu, tačiau ir pasirodymu sostinėje šalies, kurioje galimai turi savo artimųjų šaknų.

 

Renginių cikle šiemet ryški artumo ir santykių tema. Jį pratęs publikos trokštamas bei Lietuvoje susižavėjimo jau sulaukęs pasirodymas „Korobka“, kuris kviečia mėgautis švedų akrobatų dueto „Acrobalance“ pasirodymu ir fizine santykių drama. Čia pasitelkiama dokumentinė medžiaga iš šios artistų poros studijų Maskvos valstybinėje cirko ir estrados mokykloje laikotarpio, atmosferą kuria akrobatinis meistriškumas, muzika ir dūmai. Tuo tarpu trupės „Big Wolf Company“ kūrinys „Nereikia minėti“ (Not To Be Mentioned) nagrinės vienišą tėvystę. Narstant vaikystės prisiminimus bandoma suprasti galimą porų santykių dinamiką bei vienišo tėvo ar motinos šeimoje užaugus atsinešamus pasąmonės veiksnius. Šiuolaikinio cirko renginių ciklą Naujojo Vilnioje uždarys dar vienas šiuolaikinio cirko iš Skandinavijos pasirodymas – „RAAF“. Pirmasis modernus lyno vaidinimas Švedijoje leis mėgautis kvapą gniaužiančiu poetišku šokiu aukštyje, kuriame kontrastuoja tradicinis balansavimas ant įtemptos virvės ir šilta, choreografiška trupės „Below Zero“ estetika. Renginių visumą papildys Šiuolaikinio cirko asociacijos pristatomi lietuvių cirko kūrėjų eskizų pristatymai vakare „Circus PUSH“.

 

Lapkričio 22 d. 19:00 val. „Naujojo cirko stotelė ’23 Naujojoje Vilnioje“, KOROBKA (bilietai: kakava.lt)
Lapkričio 28 d. 19:00 val. „Naujojo cirko stotelė ’23 Naujojoje Vilnioje“, NEREIKIA MINĖTI (nemokamai)

Gruodžio 5 d. 18:00 val. „Circus PUSH ’23“ pristatymų vakaras (bilietai: tickets.paysera.com )

Gruodžio 11 d. 19:00 val. „Naujojo cirko stotelė ’23 Naujojoje Vilnioje“, RAAF (bilietai: kakava.lt)


Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Daugiau informacijos: dumufabrikas.lt

„Korobka“. P. Alvstrand nuotr.
„Korobka“. P. Alvstrand nuotr.