7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Edukacinėje šokio programoje – profesionalai iš trijų žemynų

LŠIC inf.
Nr. 26 (1475), 2023-06-30
Šokis Anonsai
LŠIC archyvo nuotr.
LŠIC archyvo nuotr.

Vilniuje, rugpjūčio 21–30 dienomis, jau 24 kartą vyks didžiausias Lietuvoje edukacinis šokio renginys „Summer Dance Intensive Vilnius“, kuriame savo žiniomis ir patirtimi dalinsis pedagogai, kilę iš Honkongo, Kubos ir Europos šalių. „Šių metų programa pasižymi didžiausiu iki šiol buvusių seminarų kiekiu ir disciplinų įvairove, tad šokio profesionalų ir mėgėjų lauks produktyvus ir įsimintinas laikas“, – sako Lietuvos šokio informacijos centro projektų koordinatorė Laima Zamžickė.

 

Seminarai padės ugdyti kūno sąmoningumą

 

Antrus metus iš eilės „Summer Dance Intensive Vilnius“ programą patikėta kuruoti  choreografams ir pedagogams Vyčiui Jankauskui ir Giedrei Jankauskienei. „Šį kartą atrinkome devynis šokio profesionalus, kurių parengti seminarai bus įdomūs ir naudingi itin plačiam šokančių, judančių žmonių ratui. Vyks pamokos, skirtos patyrusiems šokio menininkams, jauniesiems profesionalams, o taip pat sąmoningu judesiu besidomintiems įvairių profesijų atstovams bei žmonėms su negalia. Vienas iš aspektų, jungiančių šių metų „Summer Dance Intensive Vilnius“  disciplinas – įvairių somatinių metodų integravimas į šokio praktikas, siekiant lavinti šokėjų techniką bei praturtinti jų kūrybines praktikas. Somatiniai metodai leidžia žvelgti į kūną iš paties judančiojo perspektyvos ir susitelkti į vidinius kūno pojūčius. Tokiu būdu ugdomas kūno sąmoningumas, įgalinantis tvaresnį darbą su savimi bei originalios, ne iš išorės primestos, šokėjo išraiškos ir estetikos formavimą“, – apie šių metų programą pasakoja kuratoriai.

 

Dalyviai galės rinktis net iš keturiolikos siūlomų seminarų

 

Šių metų „Summer Dance Intensive Vilnius“ pasižymės didžiausiu iki šiol buvusių seminarų kiekiu. Dalyviai turės progą apsilankyti net keturiolikoje skirtingų, jų lygį atitinkančių, seminarų, kurie truks nuo trijų iki penkių darbo dienų. Programą apims šiuolaikinio šokio ir baleto technikos pamokos, įvairios kūrybinės praktikos. Šių metų naujiena – atviros Dance Ability dirbtuvės ,,All Bodies Speak + methods and tools”. Tai šokio ir somatinės praktikos specialistės iš Suomijos Sally Davison seminaras, skirtas žmonėms su fizine ar psichine negalia bei šokio ir judesio profesionalams, norintiems išmokti dirbti ir sudaryti galimybes kūrybinei žmonių su negalia raiškai.

Plačiame seminarų sąraše pristatomas choreografo, Koventrio universiteto profesoriaus, Jonathanas Burrowsas kursas, skirtas šokio profesionalams, turintiems choreografinio darbo patirties. Pradėjęs savo karjerą kaip Londono Karališkojo baleto solistas, šiandien jis yra išskirtinai kryptingai dirbantis šokio kūrėjas ir tyrėjas, publikuojantis itin aktualius tekstus šokio profesionalams. Programos sudarytojai Vytis ir Giedrė Jankauskai džiaugiasi, kad Jonathanas Burrowsas, daugeliui Lietuvoje pažįstamas iš jo parengtų knygų apie šokį ir choreografiją,  atvyksta į „Summer Dance Intensive Vilnius“  bei pažymi išskirtinę galimybę betarpiškai dalyvauti jo kūrybinėse dirbtuvėse. 

Seminarus taip pat pristatys Nina Funk (šiuolaikinio šokio technika ,,Countertechnique”), Defne Erdur (somatinė praktika ,,Every Body Knows” ir kontaktinė improvizacija). Prie jų prisijungs Theo Clinkard, vesiantis šiuolaikinio šokio pamokas ir kūrybines dirbtuves. Programą papildys Judith Sanchez Ruiz (,,Your Own God” – intensyvios improvizacijos dirbtuvės), Elina Pirinen (,,Reports from the dark rooms of the body” – kūrybinės dirbtuvės). Be to, jau antrą kartą į Lietuvą atvyks „Summer Dance Intensive Vilnius“ dalyvių pamėgti Antoni Androulakis (,,Fluxness – floorwork meets acrodance”) bei Paul Pui Wo Lee (,,Feldenkrais® Awareness Through Movement®” ir baleto seminarai).

Lietuvos šokio informacijos centras rengdamas šių metų „Summer Dance Intensive Vilnius“ toliau tęsia bendradarbiavimą su Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Lietuvos ir užsienio studentams bus sudarytos sąlygos dalyvauti seminaruose ir kūrybinėse dirbtuvėse.

 

Daugiau informacijos apie projektą bei dalyvių registraciją galima rasti: www.dance.lt.

Lietuvos šokio informacijos centro veiklą remia Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė

 

 

Žymos:
LŠIC inf.,
LŠIC archyvo nuotr.
LŠIC archyvo nuotr.