7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Be kompanijos“ atveria duris į šiuolaikinį šokį

„Be kompanijos“ inf.
Nr. 43 (1364), 2020-12-11
Šokis Anonsai

Šiems niūriems metams besibaigiant susikūrė pašėlusi ir nepriklausoma šiuolaikinio šokio meno organizacija  – „Be kompanijos“ (ang. „Be Company“). Tai – šiuolaikinio meno atspindys, sukurtas gerai žinomų choreografių bei šokėjų Agnietės Lisičkinaitės ir Gretos Grinevičiūtės. „Be kompanijos“ siekia kurti rišlų dialogą tarp scenos menų ir socialinės veiklos.

Pasak įstaigos įkūrėjų, iniciatyva kilo siekiant sukurti terpę realizuoti menines idėjas bei auginti šiuolaikinio šokio auditoriją. „Mūsų su Greta kūrybinis dialogas vystosi nuo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijų pradžios. Formuoti savo kūrybinį dueto braižą pradėjome prieš šešerius metus, savo pirmojoje meninėje rezidencijoje Airijoje, „Firkin Crane“ šokio centre. Taip gimė fikciniai personažai B&B ir daugybė bendrų meninių, socialinių bei edukacinių projektų. Augant mums, kaip kūrėjoms, augo ir mūsų poreikiai, todėl  pagaliau nusprendėme „įsiforminti“ save neformaliuose „Be kompanijos“ rėmuose.“  – teigia Agnietė Lisičkinaitė, neseniai pristačiusi šokio eskizą „Hands Up“, gvildenantį protesto kultūrą.

„Be kompanijos“ – vykdo išskirtinę meninę veiklą, nes bendradarbiauja su LGBT+ bendruomene, tautinėmis mažumomis ir skirtingomis amžiaus grupėmis. Nors įstaiga sukurta ne per seniausiai, visgi jos ištakos prasidėjo dar 2015 m. su fikcinėmis veikėjomis „B&B“, kurios gerai pažįstamos ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šiuolaikinio šokio bendruomenei.

Menininkė Greta Grinevičiūtė, neseniai pristačiusi solo spektaklį „Šokis skalbimo mašinai ir mamai“, prideda: „Mes norime įveiklinti įvairias viešąsias erdves, kartu kurti ir dalyvauti skirtingose meno apraiškose. Esame šiuolaikinio šokio meno atstovės, todėl svarbu puoselėti šią meno šaką, kaip edukacinę bei socialinę iniciatyvą. Dirbdamos su Britų taryba, mes ugdome bendruomeniškumo sampratą tarp senyvo amžiaus žmonių Naujoje Vilnioje. Taip pat daug laiko skiriame šokio projektams, reflektuojantiems įvairias socialines problemas.“

O gruodžio 20 d. „Be kompanijos“ pristatys naujausią šiuolaikinio šokio spektaklio premjerą „Vonia“, transliuojamą tiesiogiai internetu. Pagrindinės menininkės bei choreografės Agnietė Lisičkinaitė, Greta Grinevičiūtė bei Sigita Juraškaitė susivienys dėl vieno tikslo – atskleisti moterų paslaptis kasdieninėje erdvėje – vonioje.

„Mūsų įkurta įstaiga neturi rėmų, jos neapibūdinsi. Vien pats pavadinimas „Be kompanijos“ pasako daug. Vis dar tobulėjame ir mokomės, todėl tikime, kad įstaiga taps ne tik menininkų prieglobsčiu, bet ir inovatyviu kultūrinės įstaigos pavyzdžiu.“ – teigia Agnietė Lisičkinaitė.