7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus erdvės atsiveria šventei: maršrutuose – gatvės teatro festivalis ir architektūros savaitgalis

Menų spaustuvės inf.
Nr. 27 (1348), 2020-07-10
Šokis Teatras Anonsai
Gatvės teatro festivalis „Spot“. D. Putino nuotr.
Gatvės teatro festivalis „Spot“. D. Putino nuotr.

Ketvirtadienį sostinėje prasidėjęs trečiasis gatvės teatro festivalis „SPOT“ Vilniaus gyventojus ir svečius pakvietė į įprastas miesto vietas pažvelgti kitaip, nei įprasta – viešąsias erdves užpildė scenos menų pasirodymai ir instaliacijos. Ši keturių dienų trukmės įvietintų scenos menų šventė, žiūrovus kviečianti aplankyti šešis itin skirtingus renginius – ne vienintelis miesto erdves atveriantis šios savaitės įvykis: šeštadienį ir sekmadienį lankytojus pasitiks pasikeitęs architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“. Šie renginiai – puiki proga mieste pasiliekantiems gyventojams išeiti į gatves ir pasinerti į unikalias urbanistines patirtis.

 

Koronavirusas vasaros metu pakoregavo ne tik miestiečių įpročius, bet ir festivalių rengėjų planus. Vietoje įprastos tarptautinių pasirodymų programos „SPOT“ organizatoriai šių metų festivalio pagrindą sudėliojo iš Lietuvoje kuriančių menininkų darbų, o „Open House Vilnius“ architektūrinius pasivaikščiojimus iš pastatų vidaus perkėlė į lauką. Abiems festivaliams visų norinčiųjų sutalpinti nepavyks – siekiant užtikrinti dalyvių saugumą, į „SPOT“ renginius bei „Open House Vilnius“ maršrutus pasiūlytas ribotas išankstinės registracijos vietų skaičius. Visgi organizatoriai džiaugiasi, jog naujosios sąlygos sukelia ne tik iššūkius, bet ir atradimus – atvirose erdvėse vykstantys renginiai suteikia galimybę naujai pažvelgti į savo miestą ir patirti atradimo džiaugsmą vietose, įprastai pranykstančiose kasdienybės fone.

 

Gatvės teatro festivalis „SPOT“ ketvirtadienį pristatė pirmuosius tris pasirodymus iš šešių. Pirmasis praeivių dėmesį patraukė ant Bernardinų sodo prieigose esančio Fluxus tiltelio šniokščiantis krioklys – Oskaro Gudo skulptūrinė instaliacija „Prakriti“, visas festivalio dienas tekėsianti nuo 16 val. iki vidurnakčio. Europos humanitarinio universiteto kieme susėdusius žiūrovus į meditatyvų šokio stebėjimą pakvietė Latvijoje kuriantis duetas „IevaKrish“, pristatę imersinį šokio spektaklį „Labrys“, o Nacionalinės dailės galerijos prieigose į dangų iškėlę melodikas klausytojus garsais užbūrė šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ ir Andreas Trobollowitsch. Jų garsinis performansas „Santa Melodica Orkestras“, priešingai, nei daugelis kitų festivalio „SPOT“ renginių, gali būti lankomas be registracijos - penktadienio vakarą 19-21 valandomis jis skambės nuo Gedimino pilies bokšto.

 

Šeštadienį prasidėsiančio pasivaikščiojimų savaitgalio „Open House Vilnius“ lankytojai galės rinktis iš 9-ių miesto pažinimo maršrutų. Kiekvienas maršrutas atskleis vis kitokį miesto veidą bei kitu kampu atvers nematytas jo erdves. Tiems, kam nepavyko suspėti užsiregistruoti į šiuos maršrutus, „Open House Vilnius“ paruošė tris intriguojančius maršrutus savarankiškam miesto pažinimui. Juos architektūros mylėtojai suras „Open House Vilnius“ programėlėje, kur maršrutai bus prieinami visos vasaros metu.

 

Daugiau informacijos apie renginius: www.menuspaustuve.lt ir https://www.openhousevilnius.lt/

 

Gatvės teatro festivalis „Spot“. D. Putino nuotr.
Gatvės teatro festivalis „Spot“. D. Putino nuotr.