7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kultūros naktyje“ šokio teatras OKARUKAS pristatys avangardinį japonų šokį su performansu „Hereafter“

Parengė Ieva Pranckūnaitė
Nr. 24 (1218), 2017-06-16
Šokis Anonsai

Kultūros ir meno festivalio „Kultūros naktis“ metu Vilniuje, „Menų Spaustuvėje“, debiutuos vienintelis Lietuvoje butō (angl. butoh) šokio teatras OKARUKAS. Trupė pristatys naują, specialiai „Menų Spaustuvės“ kiemeliui pritaikytą „Hereafter“ performansą.

OKARUKAS įkūrėja yra Sakurako – iš Lietuvos kilusi, tačiau jau 18 metų užsienyje gyvenanti ir dirbanti menininkė, šokėja ir choreografė, šiuo metu įsikūrusi meninėje rezidencijoje „Château Éphémère“ Paryžiuje. Sakurako dar 2012 m. Amsterdame įkūrė šokio-teatrą Re-United Now-Here ir pristato performansus Olandijoje, Pracūzijoje ir Japonijoje. Taip pat ji yra vienintelė pasaulyje lietuvių kilmės butō meistrė.

Po Sakurako pravestų seminarų Oskaro Koršunovo studentams ir kitiems Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Vilniaus dailės akademijos studentams, taip pat šokėjams iš Čiurlionio meno mokyklos, susibūrė OKARUKAS kolektyvo branduolys. Komandą sudaro jauni talentingi menininkai – Auksiniu scenos kryžiumi apdovanota Oskaro Koršunovo teatro aktorė Greta Petrovskytė, Kauno Nacionalinio teatro aktorė Eglė Grigaliūnaitė, Menų spaustuvės „Atviros erdvės“ konkurso laureatė Živilė Virkutytė, Čiurlionio menų mokyklos auklėtinis Tadas Almantas, LTMA absolventė Aina Norgilaitė, VDA abolventė Ieva Tarejeva, ir talentingos šokėjos Eglė Nešukaitytė ir Aušrinė Zavališinaitė.

Jaunosios kartos lietuvių menininkus vienija avangardinio japonų šokio butō praktika - 1960-tųjų metų pradžioje japonų choreografo Tatsumi Hijikata išvystyta šokio-teatro disciplina. Ja siekiama atrasti autentišką šokėjo judesį, kuomet susikoncentruojama į žmogaus kūno, sąmonės ir dvasios santykį, tam pasitelkiami įvairūs vaizdiniai. Išskirtinis „Butō“ bruožas – artistų buvimas čia ir dabar (angl. „presence“), intensyvus dabarties patyrimas. „Butō“ koncepcijoje neskirstoma į “gražu – bjauru”, “geras - blogas”, šokiu siekiama atskleisti nekvestionuojamą paties kūno pasiūlytų judesių grožį.

Prancūziško slengo verlan, kur žodžiai sakomi atbulai, pramokusi OKARUKAS trupės vadovė Sakurako kartą juokaudama išvertė savo sceninį vardą į verlan – taip atsirado pavadinimas „OKARUKAS“. „Nustebau nes labai lietuviškai skambantis žodis gavosi; ir poetiškai kaip ir lietuviškas klausimas išeina - O ką rūkas? Kolektyvui irgi patiko, tai taip ir nusprendėm vadintis OKARUKU.“- sako menininkė. Kol kas OKARUKAS komandos darbas primena netikėtai įsimylėjusią porą, bandančią tęsti santykius per atstumą – Sakurako reziduoja Paryžiuje, tačiau keletui pasirodymų atvažiuoja į Lietuvą, o jaunieji menininkai, turėdami galimybę, taip pat keliauja į Paryžių, ten kartu su Sakurako kuria, repetuoja, pristato performansus.

„Kultūros nakties“ metu OKARUKAS pristatys mažai žinomą japonų šiuolaikinį šokį butō su performansu „Heareafter“. Pirmoji kūrinio versija buvo sukurta Paryžiuje ir su tarptautine Re-United Now-Here komanda pristatyta įvairiose Paryžiaus teatruose. Vilniuje OKARUKAS parodys tos pačios koncepcijos performansą, pritaikytą specialiai „Kultūros nakčiai“. Taip pat kūrinį papildys muzikanto ir performerio, flamenko šokėjo, elektroninės muzikos kompozitoriaus, dainininko ir legendinės grupės Von Magnet įkūrėjo Phil Von muzika.

„Hereafter“ turi mokslinės fantastikos prieskonį – tyrinėjama žmogiškoji prigimtis nežinomoje post-apokaliptinėje situacijoje, kai saujelė žmonių, praradusių atmintį, pabunda į čia ir dabar. Jie nežino kas jie, iš kur jie, kaip jie atsidūrė čia, ir svarbiausia kodėl jie nieko neprisimena. Lyg pabudę sapne, jie prisimena nežinomos praeities fragmentus, mato ateities vizijas. Personažai transformacijų metu išgyvena pamirštų gyvenimų situacijas, įvairių santvarkų elementus. Subtilių tarpusavio santykių dėka, jie bando susigrąžinti savo žmogiškumą ir surasti būdą kaip sugyventi kartu naujoje realybėje.

Šiuo kūriniu analizuojamas visuomenės modelis, kvestionuojamas individo ir kolektyvo santykis, svarstoma ar yra būdas žmonijai sugyventi harmoningai ir tuo pačiu, lyg juodajame veidrodyje, yra atspindimi mūsų šiuolaikinės visuomenės ypatumai.

Performanso metu žiūrovai bus kviečiami aktyviai dalyvauti spektaklyje savo buvimu čia ir dabar, kartu išgyvenant dabarties momentą, prisijungiant prie šokėjų. „Hereafter“ – tai galimybė sulėtinti tempą ir gal net sustabdyti bėgantį laiką, pakeisti savo įprastą, kasdienį, net kartais automatinį suvokimą; įžvelgti kažką daugiau, kad ir paprastame geste - gožį, kuris iš pirmo žvilgsnio gali neatitikti estetinių kanonų. Tai galimybė giliau ir sąmoningai kvėpuoti, įdėmiai patirti savo pačių buvimą čia ir dabar, kartu su kitais žiūrovais bei šokėjais dalintis šiais nepakartojamais dabarties momentais.

Performansas „Hereafter“ bus rodomas birželio 16 d. 23:00 val. „Menų spaustuvės“ kiemelyje. OKARUKAS komanda nekantriai laukia visų, norinčių dalyvauti bendrame dabarties patyrime.