7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Naujasis Baltijos šokis ’13“

Šokio kelionės į egzotiškus kraštus ir lietuviški sugrįžimai

Trupė „Zero visibility“. C. Torborgo nuotr.
Trupė „Zero visibility“. C. Torborgo nuotr.

 

Gegužės 7–12 d. jau septynioliktą kartą įvyksiantis festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ pristatys per dvidešimt spektaklių iš daugiau negu 11 šalių. Greta meninės programos vyks ir edukacinės dirbtuvės šokio kritikams bei įvairios akcijos, skatinančios publikos domėjimąsi šiuolaikiniu šokiu.
 
Meninė „Naujojo Baltijos šokio“ programa šiemet itin gausi ir papuošta garsiausiomis Europos šokio trupėmis bei vardais. Bene labiausiai Europoje ir pasaulyje vertinama festivalio viešnia – Danijos šokio teatro trupė, kuriai vadovauja britų kilmės choreografas Timas Rushtonas. Choreografas kruopščiai atsirenka šokėjus į savo trupę, tad jos pagrindą sudaro ypatingos raiškos šokėjai, surinkti iš įvairių pasaulio šalių. Lietuvos žiūrovai išvys spektaklį „Meilės dainos“, čia į gyvą ir sodriais ritmais alsuojantį džiazo pasaulį nuves 12 šio teatro šokėjų bei garsiausios nūdienos Danijos džiazo dainininkės Caroline Henderson perdainuoti Louiso Armstrongo, Ellos Fitzgerald, Billie Holiday kūriniai.
 
Festivalyje šiemet bus ir energija, fizine jėga išsiskiriantys Izraelio šokio mokyklos atstovai: tai šokio trupių įvairiose pasaulio šalyse graibstyte graibstomi choreografai Hofeshas Shechteris, Itzikas Galili, Shlomis Tuizeris ir Edmondas Russo. Spektakliai, kuriuos šie Izraelio choreografai pristatys Nacionaliniame dramos teatre, sukurti Paryžiaus konservatorijos jaunimo baleto trupei – geras pavyzdys Lietuvos aukštosioms šokio mokykloms, kuriose įvyks ir šios prancūzų trupės mokomieji seminarai. Kitas Izraelio kūrėjas Roy’us Assafas atveža du šokio spektaklius su Izraelio šokėjais, o Amosas Ben-Talis izraelietišką šokio mokyklą išbandė lietuviškoje trupėje – sukūręs spektaklį su Kauno šokio teatru „Aura“. Festivalio vadovas Audronis Imbrasas pabrėžia, kad „Izraelio choreografų darbuose žiūrovai nesunkiai įžvelgs tai, kuo publiką visame pasaulyje pakeri Izraelio šiuolaikinis šokis – fizinę energiją, veržlumą, puikią techniką ir daug grynojo šokio“.
 
Dar viena festivalio pažiba – norvegų trupė „Zero visibility“ ir choreografės Inos Christel Johannessen naujausias kūrinys „Vėl“. Septynių šokėjų ir vieno muzikanto kuriamas veiksmas – jausmingas ir paveikus, čia susilieja muzikinė improvizacija, specialiai šiam spektakliui švedų kompozitoriaus Marcuso Fjellströmo parašyta muzika, šokis ir vizualieji menai. Reginys vertas ne tik šokio, bet ir scenografijos, įspūdingų vaizdinių scenoje mėgėjų dėmesio.
 
Žiūrovų taip pat lauks choreografiniai darbai iš artimesnių šalių – Latvijos, Estijos, Rusijos. O vėliau rengėjai kvies sugrįžti kartu su užsienyje kuriančiomis ir Lietuvoje pirmą kartą savo darbus pristatysiančiomis lietuvėmis Ugne Dievaityte ir Ieva Kuniskyte. Prestižinėje Londono šokio scenoje „The Place“ parodytas ir jaunų britų šokio kritikų išgirtas Ievos Kuniskytės kūrinys „Išėjau pieno“ turėtų būti įdomus ir apie jos kūrybą dar negirdėjusiems tautiečiams. Iš Kauno kilusi Ugnė Dievaitytė kuria kartu su choreografe iš Brazilijos Poliana Lima – jos drąsūs, netgi akiplėšiški darbai jau pelnė kūrėjoms ne vieną Ispanijos šokio apdovanojimą.
 
Kaip ir kasmet, festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ pristato ir įdomiausius lietuvių choreografų bei šokio trupių pastarųjų metų darbus. Tarp jų verta išskirti šiemet „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanotą Klaipėdos menininkų grupę „Žuvies akis“ su choreografo Petro Lisausko kompozicija „TUAŠ“, M.K. Čiurlionio menų mokyklos mokinių „Vieno kąsnio improvizacijas“, taip pat tos pačios mokyklos absolvento, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baleto solisto Martyno Rimeikio miniatiūrą „Belaukiant Godo“.
 
Choreografės Rūta Butkus bei Loreta Juodkaitė supažindins su darbais, kuriuos kūrė kartu su Korzo šokio centru Hagoje (Nyderlandai). Į festivalio programą įtrauktas ir vengrų choreografo Peterio Uray spektaklis „Romeo ir Džuljeta“, sukurtas bendromis Rusų dramos teatro, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų ir Jaunimo teatro studijos „Aglija“ pastangomis. O internete festivalio gerbėjai galės pasigrožėti choreografės Rūtos Butkus Vilniaus šokio DIENORA(I)ŠČIAIS.

 

Trupė „Zero visibility“. C. Torborgo nuotr.
Trupė „Zero visibility“. C. Torborgo nuotr.