7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Penktadienį pirmą kartą Vilniuje koncertuos triukšmingas danų duetas „Laser Nun“

„Improdimensijos“ inf.
Nr. 19 (1511), 2024-05-10
Muzika Anonsai
„Laser Nun“. Organizatorių nuotr.
„Laser Nun“. Organizatorių nuotr.

Avangardinių ir kanonams nepaklusnių garsų fanus nepaliaujamai lepinanti „Improdimensijos“ komanda gegužės 10-ąją surengs dar vieną iš koto išversiantį garsinį vyksmą. Jaukioje ir nepriekaištinga garso kokybe pasižyminčioje „MAMA Studios“ (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius) erdvėje griaudės noise roko ir improvizacinės muzikos mišinį plakantis danų duetas „Laser Nun“ bei meistriškai saksofoną valdantis Gregory Kharaneka.

 

Unikalią šilumą, ramybę ir jaukumą, arba tiesiog hygge, propaguojantys danai retsykiais mėgsta nutrūkti nuo grandinės ir mesti visas šias mielybes šalin. Vieni tokių maištininkų – būgnininkas Andersas Vestergaardas ir gitaristas Larsas Bechas Pilgaardas arba tiesiog duetas „Laser Nun“ – atvykstantis į Vilnių pademonstruoti kokius beprotybės viražus gali raityti pakvaišę danų muzikantai!

 

Tiek Andersas, tiek Larsas – tai Danijos andergroundo scenos pažibos. A. Vestergaardas prieš kelerius metus lankėsi „Improdimensijoje“, tiesa, tąsyk jis į sceną lipo su tautiečiais Jesperu Zeuthenu ir Jacobu Anderskovu. Tai vienas įdomiausių danų būgnininkų, improvizatorių ir kompozitorių, kurio interesų laukas paženklintas improvizacinės ir džiazo muzikos sankirtomis. Šis būgnų virtuozas itin mėgsta žaisti abstrakčiomis formomis, tačiau tuo pat metu jis geba operatyviai persiorientuoti į neįtikiną groove’ą turinčius ritmus. Matyt, būtent dėl to jį galima išvysti tiek nišiniuose improvizacinės muzikos renginiuose, tiek ant tokių festivalių kaip „Roskilde“ scenos.

 

Gitaristas L. B. Pilgaardo keliai ypač glaudžiai susijęs su roko scena. Jo gitaros šėlsmą galima girdėti „Svin“, „Klimaforandringer“, „Slowburn“, „The Wøøøh“, „Maskinvåd“ ar daugelyje kitų Danijos roko grupių. Tiesa, visos šios grupės toli gražu nepažymi standartine roko muzika. Priešintai, tai labiau į avangardinį, eksperimentinį roką besidairantys kolektyvai, kas puikiai atspindi ir paties Larso stilių – tradiciniai sprendimai jam ne motais!

 

2015 m. debiutavęs Anderso ir Larso garsinis tvarinys „Laser Nun“, šaudo tikrų tikriausiai improvizaciniais lazeriais, kurie sukalibruoti taip, jog svaidytųsi triukšmingais roko spinduliais. Garsūs it perkūno griausmas būgnai, ant galimybių ribos klykianti gitara ir beprotiški visą tai lydintis rezonansai – tai A. Vestergaardo ir L. B. Pilgaardo tandemo vizitinė kortelė!

 

Nuožmus, intensyvus, tačiau tuo pat metu labai aiškų ritminį pagrindą išlaikantis improvizuotas noise-rokinis taifūnas šluote šluoja viską aplink. Sukergę triukšmo apologetus „Lightning Bolt“ su gitarinį ir elektroninį noizą prisijaukinusiu Thurstono Moore’o ir Matso Gustafssono duetu, galėtume tikėtis kažko panašaus į „Laser Nun“. Daniškas andergroundo grynuolis pasiryžęs nupurtyti ne vieną tinklo sluoksnį nuo Vilniaus sienų!

 

Pirmojoje koncerto dalyje paslaptingą solo pasirodymą surengs jaunosios kartos saksofonininkas  Gregory Kharaneka. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos doktorantas bei velniškai talentingas saksofonininkas, tyrinėja instrumento galimybes eksperimentinės ir šiuolaikinės muzikos baruose. Žaisdamas kontrastingais tonais ir kruopščiai išpuoselėta technika, Gregory nuolatos plečia garso suvokimą bei drąsiai žengia už įprastų saksofono skambesio rėmų. Savo solo pasirodymuose jis kviečia publiką į kelionę po garsinių objektų karalystę, kurioje kiekvienas garsas tampa nepaprasto muzikinio kraštovaizdžio dalimi.

 

Per savo karjerą, G. Kharaneka grojimo paslapčių sėmėsi pas tokius žymūnus kaip Markas Dresseris, Fredas Frithas, André Vida, Jamesas Fei, Lotte Anker, Agusti Fernandez, Santiago Quintans, Magda Mayas, Michaelas Moore'as, Matsas Gustafssonas, Sascha Armbruster ir daugelis kitų. Šį perspektyvų muzikantą galima nuolat išvysti grojant ne tik didžiuosiuose Lietuvos festivaliuose, bet ir Vokietijoje, Nyderlanduose, Italijoje ar Belgijoje. G. Kharanekos kūryba šįmet buvo įvertinta „Wildcard“ ir „Audience Award“ prizais René Arons tarptautiniame improvizacijos konkurse Antverpene, Belgijoje.

 

Koncertų ciklą iš dalies remia Lietuvos Kultūros taryba

 

„Laser Nun“. Organizatorių nuotr.
„Laser Nun“. Organizatorių nuotr.
Gregory Kharaneka. Organizatorių nuotr.
Gregory Kharaneka. Organizatorių nuotr.