7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Baltijos muzikos dienų festivalyje LENsemble pristato tris premjeras

Vaida Urbietytė
Nr. 18 (1510), 2024-05-03
Muzika Anonsai
„LENsemble“ ir vadovas Vykintas_Baltakas. T. Tereko nuotr.
„LENsemble“ ir vadovas Vykintas_Baltakas. T. Tereko nuotr.

Vienas ryškiausių mūsų šalies šiuolaikinės muzikos kolektyvų – LENsemble (Lietuvos Ansamblių Tinklas), kuris vienija labiausiai patyrusius šiuolaikinės muzikos atlikėjus ir nuosekliai užsiima lietuviškos muzikos sklaida Lietuvoje ir užsienyje, gegužės 2 d. IV Baltijos muzikos dienų festivalyje Tartu (Estijoje) pristatys naują įdomiausių Lietuvos, Latvijos ir Estijos kompozitorių programą. Kaskart scenoje pasirodant LENsemble atlikėjams (vadovas ir dirigentas Vykintas Baltakas), neabejotinai galima žavėtis aukščiausia atlikimo precizika bei įsimintinomis išskirtinėmis interpretacijomis.

 

Šį kartą klausytojai turės unikalią galimybę išgirsti net tris premjeras, sukurtas specialiai LENsemble kolektyvui. Tarp jų – Andriaus Maslekovo „Rhizomes dombre (Lietuvos kompozitorių sąjungos užsakymas) bei estų kompozitorių Timo Steinero „Amidst the River, a Flower Blooms…“ ir Toivo Tulevo „To ebb, to flow, perchance to dream. Programoje taip pat skambės latvių kompozitorių Gundegos Šmites „Five Illuminations,  Jānio Petraškevičiaus „Madmans Glove II“ ir LENsemble įkūrėjo Vykinto Baltako kūrinys „Cladi III“ ansambliui ir elektronikai.

 

Šiemet Baltijos muzikos dienų festivalis vyksta balandžio 26 – gegužės 5 dienomis, Tartu ir Taline, bendradarbiaujant su didžiausiu Estijos šiuolaikinės muzikos festivaliu „Estijos muzikos dienos. Šių metų festivalio tema – „Umwelt“ („Aplinka“). 

 

Estijos kompozitorių sąjungos pirmininkas ir vienas iš festivalio meno vadovų Märtas-Matis Lillas teigia: „Festivalio tema „Umwelt“ atspindi neblėstantį Jacobo von Uexküllio koncepcijos aktualumą. Šis festivalis tyrinėja sferas, esančias už žmogaus suvokimo ribų. Siekiame gilintis į įvairių būtybių, tiek tikrų, tiek įsivaizduojamų, jutimines patirtis ir į tai, kaip rezonuoja jų garsinė aplinka. Atsižvelgdami į šios temos platumą, mes išryškiname bendradarbiavimą su kitomis meno disciplinomis, kad praturtintume šiuos tyrinėjimus.

 

LENsemble festivalyje pasirodys tarp daugybės garsių kolektyvų ir atlikėjų, tokių kaip Estijos nacionalinis simfoninis orkestras, Estijos filharmonijos kamerinis choras, „Defunensemble“ (Suomija), „Tempus Balticus Trio“ (Estija), „Ensemble U“ (Estija), „EAMT Sinfonietta“ (Estija), „Repoo Ensemble“ (Estija), „Altera Veritas“ (Latvija) ir kt.

 

Šį projektą iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė ir Kultūros Taryba.

Žymos:
Vaida Urbietytė,
„LENsemble“ ir vadovas Vykintas_Baltakas. T. Tereko nuotr.
„LENsemble“ ir vadovas Vykintas_Baltakas. T. Tereko nuotr.
„LENsemble“ koncerto akimirka. T. Tereko nuotr.
„LENsemble“ koncerto akimirka. T. Tereko nuotr.