7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dviejų smuikininkų ir orkestro susitikimas Paliesiaus dvare

Paliesiaus dvaro inf.
Nr. 10 (1502), 2024-03-08
Muzika Anonsai
Martynas Švėgžda von Bekkeris ir Jonas Tankevičius. Organizatorių nuotr.
Martynas Švėgžda von Bekkeris ir Jonas Tankevičius. Organizatorių nuotr.

Paliesiuje pirmą kartą scenoje susitiks du išskirtiniai smuikininkai ir seni bičiuliai: Martynas Švėgžda von Bekkeris ir Jonas Tankevičius. Nors įtaigumu ir subtilumu pasižyminčius muzikus sieja ilgametė draugystė, scenoje jie dar nebuvo susitikę – tai įvyks koncerto „Lemtingas susitikimas“ kovo 23 d. Paliesiaus dvaro koncertų salėje metu. Simboliška, kad šiam kūrybiniam tandemui akompanuos Vilniaus muzikos mėgėjų orkestras: kadaise su senelio Povilo Bekerio įkurtu orkestru jaunasis Martynas pradėjo savo muzikinę solisto karjerą, o Čiurlionio kvarteto primarijus Jonas Tankevičius yra vienas artimiausių orkestro bičiulių pastarąjį dešimtmetį.

Smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris gimė iškilioje dailininkų ir muzikų šeimoje Vilniuje. Pirmoji mokytoja buvo jo močiutė, garsi smuikininkė E. Strazdaitė-Bekerienė. Jis pasižymėjo ne viename tarptautiniame konkurse: laimėjo I premiją Mayer ir Haussmanno konkursuose Hamburge su fortepijoniniu trio „Coloris“. 10-ajame dešimtmetyje Martynas pelnė Prancūzijos valstybinę stipendiją ir Paryžiuje atstovavo Lietuvai kaip kultūros garbės atašė, bendradarbiavo su tuomete Lietuvos ambasadore prie UNESCO Ugne Karvelis. Daug metų buvo tarptautinio festivalio „Alternatyva“ vadovas, inicijavo tarptautinę tarpdisciplininę keliaujančią Alternatyvių menų akademiją, dabar dėsto Hamburge, veda smuiko meistriškumo pamokas Lietuvoje ir užsienyje, leidžia muzikos įrašus, pats kuria muziką. Išvardyti visus iškiliausius orkestrus ir muzikantus Europoje, Azijoje ir JAV, su kuriais skambėjo jo smuikas, sunku, tarp jų – G. Tshitshinadze, S. Sondeckis,  G. Rivinius ir Y. Mazurkevich ir kiti. Atlikėjas ypatingą dėmesį skiria lietuviškai muzikai, o įvairiuose socialiniuose projektuose siekia auginti šiuolaikinę Lietuvą mylinčių tautiečių ir pasaulio piliečių identitetą.

Smuikininkas Jonas Tankevičius jaunystėje taip pat pasižymėjo konkursuose, o dabar gali pasigirti įrašęs apie 300 kūrinių, 12 kompaktinių plokštelių. Kaip solistas koncertavo su įvairiais Lietuvos orkestrais, yra parengęs solinių programų su kamerinės muzikos ansambliu „Musica humana“, atlikęs sonatų ciklus su pianistais Jurgiu Karnavičiumi, Andriumi Vasiliausku, vargonininku Gediminu Kvikliu. Su Čiurlionio kvartetu, kuriame griežia pirmuoju smuiku nuo 1996 metų, dalyvavo visuose žymiausiuose Lietuvos ir užsienio festivaliuose, taip pat pasaulinėje parodoje „EXPO 2005“ Japonijoje ir MIDEM 2005 mugėje Prancūzijoje. Nuo 1993 m. dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, yra Styginių instrumentų katedros profesorius.

Smuikininkams akompanuosiantis Vilniaus muzikos mėgėjų simfoninis orkestras vienija įvairaus amžiaus ir profesijų muzikos mylėtojus. Orkestro pradžia siekia 1961 metus, kuomet simfoninį orkestrą „Vilnius“ įkūrė ir jam vadovavo prof. Povilas Bekeris. Po kurio laiko dėl įvairių priežasčių kolektyvas iširo, o 1998 m., padedamas jauno dirigento Tado Šileikos, atgimė su naujomis idėjomis. Šiandien tai vienintelis toks kolektyvas Lietuvoje – nepriklausomas, pačių muzikantų ir rėmėjų išlaikomas simfoninis orkestras, dažnai koncertuojantis ir kamerine sudėtimi. Orkestro išskirtinumas – kiekvienam koncertui parengiama vis nauja programa, stebinanti retai atliekamais ar dar negirdėtais kūriniais, jų premjeromis ir netikėtais kviestiniais solistais.

Kruopščiai parinktoje ir romantine dvasia dvelkiančioje programoje Paliesiuje skambės rečiau atliekami smuiko muzikos perlai. Klausytojai girdės N. Paganini, J. Suko, E. Wolfo-Ferrari, M. R. Oweno, P. Sarasate’s kūrinius.  Koncertas įvyks kovo 23 d. 16 val. išskirtine forma ir akustika garsėjančioje Paliesiaus dvaro koncertų salėje „Pasaga“. Ypatingas vakaras muzikos gurmanams garantuotas.

Martynas Švėgžda von Bekkeris ir Jonas Tankevičius. Organizatorių nuotr.
Martynas Švėgžda von Bekkeris ir Jonas Tankevičius. Organizatorių nuotr.