7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Į Lietuvą koncertuoti atvyksta klasikinės gitaros ir liutnios virtuozas, bosnis Edinas Karamazovas

Paliesiaus dvaro inf.
Nr. 32 (1481), 2023-10-06
Muzika Anonsai
 Edin Karamazov. V. Pelns nuotr.
Edin Karamazov. V. Pelns nuotr.

Spalio 14 d. 18 val. Paliesiaus dvaro koncertų salėje „Pasaga“, garsėjančioje unikalia forma ir ypatinga akustika, įvyks laukiamas koncertas – čia pirmą kartą pasirodys iš Bosnijos ir Hercegovinos kilęs Edinas Karamazovas. Jis yra meistriškai įvaldęs ne vieną senąjį ir šiuolaikinį styginį instrumentą, išleidęs daug kompaktinių plokštelių su įvairiais atlikėjais, susilaukęs nuostabaus kritikų įvertinimo – tad tai talentas, kurį išgirsti tikra privilegija.

Edinas Karamazovas savo muzikinę karjerą pradėjo nuo klasikinės gitaros, keturiuose gitaros konkursuose pelnydamas pirmąsias premijas. Tačiau greitai atlikėjo susidomėjimą patraukė ir liutnia: jis ėmėsi barokinės liutnios studijų pas Hopkinsoną Smithą „Scola Cantorum Basiliensis“ akademijoje.

Dabar atlikėjas groja keliais įvairių kultūrų ir epochų gnaibomaisiais instrumentais, tyrinėja liutnios panaudojimą šiuolaikinėje muzikoje ir šiuolaikinės improvizacijos kontekstuose. Jo repertuaras labai platus: jame figūruoja ir XVI amžiaus, ir šiuolaikiniai kūriniai. E. Karamazovas taip pat yra talentingas interpretuotojas ir rečitalių atlikėjas, koncertavęs „Wigmore Hall“, Berlyno filharmonijoje, Berlyno „Konzerthaus“, Vienos „Konzerthaus“, Miuncheno „Herkulessaal“ salėse, įvairiuose festivaliuose. Dažnai pasirodo ir ne vienas: E. Karamazovas koncertavo ir įrašinėjo su tokiais žymiais tarptautiniais senosios muzikos ansambliais ir menininkais kaip „Hilliard Ensemble“, „Hesperion XX“, Andreas Scholl ir Stingas.

Jis yra išleidęs daug kompaktinių plokštelių: galima paminėti „Come heavy sleep“ su B. Britteno ir J. S. Bacho kūriniais, šiuolaikinės muzikos solo liutniai rinkinį „XXI“ bei su garsiąja leidykla „Decca“ išleistą kompaktinę plokštelę „The Lute is a Song“, kurioje yra arijų su Andreas Scholl, Renée Fleming ir Stingu.

E. Karamazovo pasirodymai ir kompaktinės plokštelės sulaukia nuostabių atsiliepimų ir ypatingo kritikų pripažinimo Europoje ir Amerikoje. Atlikėjas ne kartą buvo pavadintas geriausiu liutnininku pasaulyje. „Jis turi puikią techniką, yra muzikaliai išradingas ir niekada nebijo rizikuoti“, – taip apie atlikėją atsiliepta prestižiniame žurnale „Gramophone“.

Koncerte Paliesiaus dvare jis klasikine gitara ir liutnia atliks J.S. Bacho, F. Soro, F. Mignone’o ir L. Brouwerio kūrinius.

 Edin Karamazov. V. Pelns nuotr.
Edin Karamazov. V. Pelns nuotr.