7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Opera „Didonė ir Enėjas“ Paliesiaus dvare

Paliesiaus dvaro inf.
Nr. 30 (1479), 2023-09-22
Muzika Anonsai
Christian Frattima. Organizatorių nuotr.
Christian Frattima. Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 30 d. Paliesiaus dvare pirmą kartą bus pastatyta opera (koprodukcija su „Banchetto musicale“ festivaliu) – Henry Purcello „Didonė ir Enėjas“. Tai vienintelė šio anglų baroko kompozitoriaus opera ir apskritai viena pirmųjų Anglijoje parašytų operų. Kūrinyje pasitelkta klasikinė mitologinė legenda apie tragišką meilę tarp Didonės, Tyro pabėgėlės, tapusios Kartaginos karaliene, ir Enėjo, savo noru palikusio Troją, kad įvykdytų Dievo duotą užduotį įkurti Romos miestą. Šių veikėjų meilei gyvuoti neleidžia kiekvieno asmeninės likimo misijos, dėl to ji pasmerkta tragiškai baigčiai.

Maestro Christianas Frattima teigia, kad ši opera yra „absoliutus šedevras“ ir kad Paliesiaus dvaras labai tinka jai statyti. Pastatymas yra istoriškai pagrįstas, todėl opera skambės taip, kaip skambėjo ir baroko laikais: tai įmanoma tik dėl Frattimos, laikomo vėlyvojo baroko ir ankstyvojo klasicizmo muzikos autoritetu. Jis parašė daugiau nei penkiasdešimt mokslinių straipsnių ir knygų apie XVII ir XVIII a. muzikos interpretaciją ir savo muzikologiniais tyrimais atrado nemažai dingusios praeities muzikos.

Gros pirmą kartą į Lietuvą atvyksiantis „Coin du Roi“ orkestras, įkurtas maestro Frattimos. „Coin du Roi“ – vienintelė italų operos kompanija, kurios specializacija yra baroko opera, atliekama autentiškais instrumentais. „Coin du Roi“ orkestras laikomas vienu geriausių istoriškai pagrįstų orkestrų Europoje.

Be šio orkestro, pasirodys talentingi atlikėjai iš įvairių šalių: lietuvių vokalinis ansamblis „Duodeco“, Graikijos mecosopranas Teodora Baka, Islandijos baritonas Jóhannas Kristinssonas ir sopranas Bryndís Guðjónsdóttir, Japonijos sopranas Yo Otahara, Pietų Korėjos sopranas Seohee Kim, Lietuvos mecosopranas Julija Stankevičiūtė, sopranas Indrė Anankaitė bei tenoras Povilas Vanžodis.

Orkestrui diriguos pats Christianas Frattima, kuris yra „Rīga un Rundāle“ tarptautinio senovinės muzikos festivalio, Zapyškio tarptautinio festivalio, „MusicaRiva“ festivalio meno vadovas ir meno konsultantas, festivalio „Banchetto musicale“ meno vadovas bei daugiau nei dvidešimties tarptautinių orkestrų kviestinis dirigentas, taip pat kelių muzikologinių esė (keturiomis kalbomis) autorius, prodiuseris, Lietuvos istorijos, tradicijų ir kultūros puoselėtojas užsienyje. Žymūs kritikai ne kartą liaupsino jo dirigavimą, pavyzdžiui, teigdami, kad „jo dirigavimas yra energingas, techniškai nepriekaištingas ir reto aiškumo. Nėra nefunkcionalių judesių, o tik sąmoningumas, profesionalumas ir gestų elegancija“.

Christian Frattima. Organizatorių nuotr.
Christian Frattima. Organizatorių nuotr.