7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dainos meno meistriškumo savaitgalis „Organum“ koncertų salėje

Jonė Punytė
Nr. 30 (1479), 2023-09-22
Muzika Anonsai

„Organum“ koncertų salė Vilniuje pirmą kartą organizuoja išskirtinį renginį vokalinės kamerinės muzikos gurmanams: meninės dainos, kitaip vadinamos Lied meistriškumo kursus ir viešą koncertą. Renginio idėja – padėti profesionaliems muzikos atlikėjams nuolat tobulėti, o muzikos mėgėjams – iš arti stebėti meno kūrybos procesą bei pasiklausyti mūsų dainininkų ir pianistų koncerto.

Lied meistriškumo savaitgalio dalyviai – žinomi Lietuvos atlikėjai ir jauni perspektyvūs muzikai: Saulė Šerytė (mecosopranas), Karolina Parmas (sopranas), Tomas Kildišius (baritonas), Giedrius Prunskus (baritonas), Grantas Šileikis (baritonas), pianistai Jonė Punytė, Svajonė Zelkevičiūtė, Gustas Raudonius ir Diana Kaziulytė. Atvirose meistriškumo pamokose.su Lied atlikėjų duetais dvi dienas dirbs pripažintas Lied pianistas, profesorius Hansas Eijsackersas .

Gilesnis dainos meno pažinimas yra naudingas visiems koncertuojantiems dainininkams ir pianistams kaip universalus muzikos atlikimo raktas. Meninė daina kaip joks kitas žanras atskleidžia atlikėjo individualumą, erudiciją ir meninį akiratį, leidžia užmegzti intymų ryšį su klausytoju ir išsaugoti jo susidomėjimą ilgus metus.

Olandų kilmės pianistas, prof. Hansas Eijsackersas yra tarptautinio studentų Lied duetų konkurso Groningene ir tarptautinio Lied festivalio Zeiste meno vadovas, nuolat kviečiamas į meistriškumo sesijas ir konkursus kaip žiuri narys. Jis dėsto kamerinį muzikavimą Karališkoje Hagos akademijoje bei Roberto Schumanno aukštojoje mokykloje Diuseldorfe, kur savo patirtį perduoda ir ten studijuojantiems lietuviams. Su žymiausiais Lied dainininkais pianistas daug koncertuoja Europos ir Azijos šalyse bei JAV, yra skambinęs tokiose prestižinėse salėse, kaip  Londono Wigmore Hall, Vienos Musikverein bei Niujorko Carnegie Hall. Hanso Eijsackerso muzikos įrašai pelnė Grammy apdovanojimą ir BBC „geriausio mėnesio CD“ nominaciją.

Meistriškumo kursų metu bus pristatomos ir tobulinamos L. van Beethoveno, F. Schuberto, R. Schumanno, G. Mahlerio dainų interpretacijos, laukiamas prancūzų mélodie, kitų tautų, o taip pat ir lietuvių kamerinės vokalinės muzikos repertuaras. Viešnagės Lietuvoje metu profesorius taip pat lankysis Kaune, kur ves kursus Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos pianistams, o rugsėjo 29 d. koncertuos Kauno filharmonijoje kartu su pianiste Julija Sadaunykaite.

 

Rugsėjo 30 d. – spalio 1 d. – Lied meistriškumo kursai

Spalio 1 d. 16 val. – Dainos meno koncertas

„Organum“ koncertų salė, Savanorių pr.1 Vilnius

Žymos:
Jonė Punytė,