7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Smuikininkė Diana Tiščenko: „Lietuvoje jaučiuosi priimama labai šiltai“

Ieva Bačiulytė
Nr. 17 (1466), 2023-04-28
Muzika Anonsai
Diana Tiščenko. Organizatorių nuotr.
Diana Tiščenko. Organizatorių nuotr.

Šį pavasarį į Lietuvą atvyksta ukrainiečių smuikininkė Diana Tiščenko – viena ryškiausių pastaraisiais metais sužibusių smuiko žvaigždžių pasaulyje. 2018 m. D. Tiščenko tapo prestižinio tarptautinio Long-Thibaud-Crespin konkurso nugalėtoja, 2020 m. Europos koncertų salių organizacija (ECHO) jai įteikė ryškiausiems talentams skiriamą Kylančios žvaigždės apdovanojimą. Paryžiaus filharmonija, Amsterdamo „Concertgebouw“, Elbės filharmonija, Vienos „Konzerthaus“ – tai tik keletas žymiausių koncertų salių, kuriose pastarąjį sezoną buvo galima išgirsti D. Tiščenko. Balandžio 29 d. prie jų prisijungs ir Kauno valstybinė filharmonija – čia žymioji solistė koncertuos su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Roberto Šerveniko. Prieš koncertą D. Tiščenko sutiko duoti interviu Lietuvos skaitytojams.

 

Diana, smuiku pradėjote griežti būdama šešerių. Papasakokite kaip Jūsų gyvenime atsirado muzika?

Mano teta buvo Simferopolio operos teatro simfoninio orkestro koncertmeisterė. Ji įkvėpė mane ir buvo pirmoji mano mokytoja.

 

Gimėte ir augote Ukrainoje, dabar gyvenate tarp Paryžiaus ir Berlyno. Kaip susiklostė, kad įleidote šaknis svetur?

Po mokyklos baigimo Kijive, priėmiau sprendimą aukštąjį išsilavinimą įgyti užsienyje. Vokietija man pasirodė tinkama šalis studijuoti klasikinę muziką. Vėliau tai pasitvirtino: studijų metu buvau labai palaikoma, o galiausiai Berlynas tapo vieta, kurioje man viskas pažįstama. 2019 m. persikėliau gyventi į Paryžių – jaučiu, kad šis miestas dar artimesnis mano sielai. Tačiau Berlyne visuomet jaučiuosi kaip namie, tad nemažai laiko praleidžiu ir čia.

 

Išbandėte save skirtingose srityse: būdama 20-ies tapote Gustavo Mahlerio jaunimo simfoninio orkestro koncertmeistere, grojote kamerinę muziką, dėstėte Berlyno aukštojoje muzikos mokykloje, padarėte stulbinančią solinę karjerą. Kuriame amplua jaučiatės geriausiai?

Pastaraisiais metais mano pagrindinė veikla – solistė, retkarčiais – kamerinės muzikos atlikėja. Studijuodama išbandžiau save skirtinguose vaidmenyse, tačiau grodama solo jaučiuosi geriausiai. Ši forma man leidžia išreikšti savo muzikines idėjas ir požiūrį į pasaulį. Manau, su laiku mes visi pajaučiame, ko mums labiausiai reikia, kas atliepia mūsų asmenybę. Man patinka pačiai būti atsakingai už savo tvarkaraštį. Tam tikri apribojimai ir rutina trukdo įkvėpimui.

 

Kas Jums padėjo atrasti savo muzikinį braižą?

Sakyčiau, aplinka yra esminis veiksnys muzikinio stiliaus formavimuisi. Išraiškai ir muzikos pajautimui taip pat svarbūs žmonės, vietos, įspūdžiai, jausmai, knygos. Bandau tyrinėti pasaulį, kiek tik galiu, kad įgyčiau platesnį matymą. Muzika – viso to atspindys.

 

Ar esate anksčiau koncertavusi Lietuvoje?

Taip, praėjusiais metais grojau Tytuvėnų vasaros festivalyje, taip pat su maestro Robertu Šerveniku ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru. Man labai malonu sugrįžti į Jūsų gražią šalį, kur jaučiuosi priimama labai šiltai.

 

Gal galite publikai šiek tiek pristatyti L. van Beethoveno koncertą smuikui, kurį balandžio 29 d. atliksite Kauno valstybinėje filharmonijoje?

Labai žaviuosi L. van Beethoveno muzika. Šis koncertas man yra tobulos pasaulio harmonijos pavyzdys. Tiesiog tobulai subalansuotas kūrinys. Naudodamas techninę kalbą, kuri man visgi atrodo labiau tinkama fortepijonui nei smuikui, L. van Beethovenas sugebėjo išreikšti šviesą, kilnumą, dialogą, gamtos elementus, džiaugsmą ir melancholiją.

 

Pabaigai norisi paklausti, kaip Jus palietė karas Ukrainoje?

Tai buvo tikriausiai sunkiausia ir labiausiai šokiruojanti būsena mano gyvenime, nors patyriau tai netiesiogiai, gyvendama užsienyje. Laimei, karas nepalietė mano šeimos. Bet nuo pat pradžių jaučiau pareigą daryti viską, kas įmanoma, kad būtų sustabdytas šis neįsivaizduojamas siaubas. Ypatingai praėjusiais metais grojau daugybę labdaros koncertų, turų, skirtų paremti Ukrainai. Nuolat palaikau kontaktą su savo tolimesniais giminaičiais ir mano miela mokytoja Tamara Mukhina, kuri gyvena Kijive. Ji atsisakė palikti miestą...

 

Iš ko savo gyvenime semiatės įkvėpimo, kas Jus sustiprina?

Meilė, žinios, darna šeimoje, nauji įspūdžiai ir geras maistas!

 

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas „Diana Tiščenko griežia L. van Beethoveną“ įvyks 2023 m. balandžio 29 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje. Dirigentas Robertas Šervenikas. Bilietų galite įsigyti Kauno valstybinėje filharmonijoje, „Bilietai.lt“ kasose ir internetu www.bilietai.lt.

Žymos:
Ieva Bačiulytė,
Diana Tiščenko. Organizatorių nuotr.
Diana Tiščenko. Organizatorių nuotr.