7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pučiamųjų ir vokalo muzikos vakaras

LSPO inf.
Nr. 6 (1455), 2023-02-10
Muzika Anonsai
Tadas Girininkas. D. Matvejevo nuotr.
Tadas Girininkas. D. Matvejevo nuotr.

Vasario 19 d. (sekmadienį) 19 val. Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje 2023 m. sezoną pradeda Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras (LSPO). Pradžios koncerte kolektyvas muzikuoja kartu su ypatingais svečiais. Tai lietuvių klausytojams puikiai pažįstamas LNOBT solistas Tadas Girininkas (bosas) bei dirigentas Martynas Staškus, vertinamas už subtilias interpretacijas ir ilgametę patirtį su įvairiais Lietuvos bei užsienio orkestrais.

 

„Gražiausios arijos ir uvertiūros“ – naujausia orkestro programa, atskleisianti pučiamųjų orkestro ir balso dermę. Vėlyvojo Romantizmo epochoje, ypač Richardo Wagnerio simfonizmo laikais, ekspresyvus pučiamųjų skambesys lydėdavo painiausius operų siužetus. XIX a. pučiamieji itin ištobulėjo, tad vis daugiau kompozitorių ėmė rašyti šiems instrumentams. Jau vasario 19 d. klausytojai galės išgirsti naujausią LSPO programą, kurioje skambės gražiausių Giuseppe’s Verdi, Gioacchino Rossini bei Richardo Wagnerio operų arijų bei uvertiūrų aranžuotės simfoniniam pučiamųjų orkestrui ir kitų autorių kūriniai.

 

Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras (iki 2022 m. rudens buvęs Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“) – universalus ir atviras kolektyvas, atliekantis įvairių žanrų ir stilių muziką, rimtą pučiamiesiems orkestrams kuriamą repertuarą, puoselėjantis Lietuvoje profesionaliąją pučiamųjų kultūrą. Orkestras aktyviai koncertuoja su žymiausiais Lietuvos ir užsienio muzikais – ansambliu „Giunter Percussion“, Petru Geniušu, Vytautu Sondeckiu, Andersu Paulssonu (Švedija), dainininku Vytautu Juozapaičiu, violončelininku Peytonu Hallu Magalhaesu ir kitais. Siekį būti moderniu, šiuolaikišku ir veržliu kolektyvu atskleidžia tarpdisciplininės koncertinės programos – bendradarbiaujama su įvairiais menininkais, gretinami sceniniai žanrai: teatras, modernusis šokis ir kt., rengiami teatralizuoti koncertai ir kiti projektai.

Žymos:
LSPO inf.,
Tadas Girininkas. D. Matvejevo nuotr.
Tadas Girininkas. D. Matvejevo nuotr.
Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras. D. Matvejevo nuotr.