7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pradeda 36-jį kūrybinį sezoną

KVMT inf.
Nr. 30 (1437), 2022-09-30
Muzika Anonsai
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras. D. Rimeikos nuotr.
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras. D. Rimeikos nuotr.

Spalio 1 d. tradiciniu simfoninės muzikos koncertu, skirtu tądien visame pasaulyje švenčiamai Tarptautinei muzikos dienai, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras (KVMT) atvers savo 36-ąjį sezoną. Naujai parengtoje programoje „Vivat musica!“ KVMT simfoninis orkestras, diriguojamas vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio, publikai pristatys retokai Klaipėdos salėse skambančias uvertiūras ir baletinės muzikos siuitas.

 

Programoje skambės Ludwigo van Beethoveno uvertiūra iš muzikos dramai „Egmontas“, op. 84 (1810), Piotro Čaikovskio uvertiūra-fantazija „Romeo ir Džuljeta“ (1880), Richardo Wagnerio operos „Parsifalis“ įžanga (1882), Gioachino Rossini operos „Šarka vagilė“ uvertiūra (1817), Alberto Ginastera’os šokių siuita iš baleto „Ranča“ (Estancia), op. 8 (1943) ir Manuelio de Falla’os siuita Nr. 2 iš baleto „Trikampė skrybėlė“ (El sombrero de tres picos) (1919).

 

Išgirsti tokią teminiu požiūriu vientisą ir sykiu stilistiškai įvairią programą Klaipėdoje – reta galimybė, tad siūlome pasinaudoti ypatinga proga pasigėrėti augančia KVMT simfoninio orkestro meistryste. Orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Tomas Ambrozaitis neslepia, kad didžiuojasi išaugusiu savo vadovaujamo kolektyvo techniniu pajėgumu ir menine branda. „KVMT simfoninis orkestras – gyvas, besimainantis kolektyvas, jungiantis skirtingų tautų atlikėjus, kurie įneša į kolektyvo atmosferą ir tarpusavio bendravimą ypatingo šarmo,“ – sako maestro. „Manau, nesame išskirtiniai tiek savo stiprybėmis, tiek ir silpnybėmis, tačiau esame labai savitas daugiatautis kolektyvas. Kaskart įsitikiname, kad muzika jungia įvairios kilmės ir patirties žmones, pakylėja, dvasiškai praturtina, lavina, moko gėrio ir grožio. Pradėdami naująjį teatro sezoną tarsi užbrėžiam naują siektiną brūkšnį muzikos atlikimo kokybės aspektu. Renkamės atlikti vis sudėtingesnes koncertines programas, o jose Klaipėdos publikai pristatomi aukščiausios meninės prabos kūriniai taip pat mus augina, grūdina ir lavina.“

 

Pastaraisiais metais Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras uostamiesčio gyventojams ir svečiams suteikė ne vieną progą pasimėgauti išskirtiniais sceninių veikalų pastatymais ir vis dažniau teatro simfoninio orkestro atliekamomis sudėtingomis partitūromis. Prieš dvejus metus prisijaukinęs audringą R. Wagnerio „Skrajojančio olando“ partitūrą, 36-ojo sezono pradžios koncerte orkestras atliks kitos šio kompozitoriaus operos – 1882 m. Bairoto festivaliui parašyto „Parsifalio“ – įžanga, kerinčia sodriomis faktūromis ir ekspresija. Koncerto pradžioje skambėsiančią, gilaus dramatizmo persmelktą klasicistinę L. van Beethoveno uvertiūrą iš muzikos dramai „Egmontas“ keis ne mažiau dramatiška P. Čaikovskio romantinė uvertiūra-fantazija „Romeo ir Džuljeta“. Koncerto programą žaismingesnėmis nuotaikomis praskaidrins kito XIX a. iškilaus kompozitoriaus – italų bel canto operų kūrėjo G. Rossini operos „Šarka vagilė“ uvertiūra. Pasak legendos, kompozitorius ją užrašė dieną prieš premjerą, dirigento užrakintas kambaryje ir saugomas keturių scenos darbininkų. Šiandien ši uvertiūra yra kone vienintelis operos numeris, įsitvirtinęs koncertinėje scenoje. Programą užbaigs ugningi šokiai iš XX a. pradžioje Sergejaus Diagilevo užsakymu sukurto ispanų kompozitoriaus M. de Falla’os baleto „Trikampė skrybėlė“ ir 1943 m. pirmąkart (anksčiau negu įvyko vienaveiksmio baleto premjera) nuskambėjusios argentiniečių kompozitoriaus A. Ginastera’os siuitos iš muzikos baletui „Ranča“, įkvėptos scenų iš gyvulių augintojų gaučų gyvenimo.

 

Maestro T. Ambrozaitis atskleidžia, kad sezono pradžios koncerto programą dėliojo galvodamas apie ekspresijos dinamiką, jausmų ir potyrių pynę: „Sezono atidarymo koncerto programa – puiki rimtosios muzikos puokštė, perrišta ryškiaspalviu kompozitorių M. de Falla’os ir A. Ginastera’os baletų muzikos kaspinu. Tikiuosi, abi pusės – ir atlikėjai, ir klausytojai – bus pamaloninti šioje programoje skambėsiančiais muzikiniais opusais. Man, kaip klaipėdiečiui, labai gera, kad mūsų orkestras griežia tokią muziką, ir kad tokia muzika skamba mūsų mylimame uostamiestyje.“

 

Sezono pradžios proga teatras nori apdovanoti ištikimiausius KVMT rengiamų koncertų klausytojus ir spektaklių žiūrovus, iki 2022 m. spalio 31 d. pasiūlydamas įsigyti 36-ojo sezono abonementą su 50 procentų nuolaida bilietams. Daugiau apie abonemento įsigijimo sąlygas skaitykite teatro tinklalapyje: https://www.klaipedosmuzikinis.lt/lankytojams.

 

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro 36-ojo sezono pradžios koncertas „Vivat musica!“ įvyks spalio 1 d., šeštadienį, 18.30 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultetų Koncertų salėje (K. Donelaičio g. 4, Klaipėda).

Žymos:
KVMT inf.,
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras. D. Rimeikos nuotr.
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras. D. Rimeikos nuotr.