7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Operomanijos“ kūrinių maratonas sostinėje: 33 renginiai ir dar 1 būdas paremti Ukrainą

„Operomanijos“ inf.
Nr. 10 (1417), 2022-03-11
Muzika Anonsai
„Geros dienos!“. M. Endriuškos nuotr.
„Geros dienos!“. M. Endriuškos nuotr.

Kovo 18 – balandžio 22 dienomis prodiuserinė kompanija „Operomanija“ Vilniuje parodys beveik visus repertuare turimus kūrinius – tai septyni skirtingų žanrų šiuolaikinio muzikos teatro darbai; iš viso per mėnesį kūriniai su publika susitiks net 33 kartus. Visos lėšos, gautos už parduotus bilietus į renginius, bus skirtos paremti nuo karo kenčiančiai Ukrainai.

Dar pernai metais „Operomanija“ planavo 2022-ųjų balandį publiką pakviesti į 8-ąjį festivalį „Naujosios operos akcija“ (NOA), tačiau vis dar nenurimstanti pandeminė situacija ir kūrėjų poreikis skirti daugiau laiko naujiems kūriniams išplėtoti, pakoregavo organizacijos planus, todėl festivalis perkeltas į šių metų spalį. Kadangi salės festivaliui jau buvo rezervuotos – tai tapo puikia galimybe per mėnesio laikotarpį Vilniuje pristatyti beveik visą repertuarą. Šiuolaikinio muzikos teatro kūrinių maratone – „Auksiniu scenos kryžiumi“ bei kitais nacionaliniais ir tarptautiniais prizais apdovanoti darbai, palankiai įvertinti Lietuvos ir užsienio kritikų bei publikos.

Žiūrovai kviečiami apsilankyti:

  • kovo 18, 19, 20, 26, 28, 29 d. – garso patirtyje Vilniaus gete „Glaistas“ (aut. Rimantas Ribačiauskas, Mantas Jančiauskas, Jūra Elena Šedytė, Andrius Šiurys);
  • balandžio 6 d. – seniai teatrinėse erdvėse skambėjusiame garso vaidinime „Audiokaukas“ (aut. Arturas Bumšteinas);
  • balandžio 8 d. – tą patį vakarą du kartus įvyksiančioje operoje „Geros dienos!“ (aut. Vaiva Grainytė, Lina Lapelytė, Rugilė Barzdžiukaitė);
  • balandžio 10 d. – komiksų operoje „Alfa“ (aut. Dr. GoraParasit, Albertas Navickas, Gabrielė Labanauskaitė);
  • balandžio 12 d. – garso instaliacijoje-performanse „Olympian Machine“ (aut. Arturas Bumšteinas);
  • balandžio 20 ir 21 d. – muzikiniuose paveikslėliuose iš Lietuvos televizijos archyvų „Radvila Darius, Vytauto“ (aut. Karolis Kaupinis, Birutė Kapustinskaitė, Arnas Mikalkėnas, Goda Palekaitė);
  • balandžio 22 d. – erdvinės operos tamsoje „Confessions“ (aut. Rūta Vitkauskaitė, Jens Hedman, Åsa Nordgren) rodymuose.

„Operomanija“ ir su ja bendradarbiaujantys menininkai nusprendė visas gautas pajamas už parduotus bilietus į renginius skirti Ukrainos kovotojams ir nuo karo nukentėjusiesiems paremti. „Mintis paaukoti lėšas kilo tuomet, kai prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje, kūrėjai pasidalijo juos užvaldžiusiais beprasmybės ir net kaltės, kilusios negalint maksimaliai padėti Ukrainai, jausmais. Kartu svarstėme, kuo galime būti naudingi būdami tuo, kas esame. Atrodė, kad kultūra ir menas tapo visiškai bereikšmiai: kai kurie kolegos netgi siūlė atšaukti pasirodymus, nes užsiimti tokia veikla karo akivaizdoje galbūt nėra jautru ir etiška. Vis dėlto, manau, kad privalome nepasiduoti niūrioms nuotaikoms ir tęsti savo darbus – tai, ką galime daryti geriausio. Daugeliui menininkų šiuo metu labai reikia motyvacijos susikaupti, būtina atrasti patvirtinimą, kodėl verta tęsti profesinę veiklą – visiems norisi jaustis naudingais ir prisidėti pagalba. O žiūrovams galbūt taip pat reikia „alibi“ tam, kad toliau lankytųsi renginiuose“, – pasakojo „Operomanijos“ prodiuserė Ana Ablamonova.

Renginių maratono organizatoriai tikisi, kad galimybė palaikyti menininkus ir kartu paremti Ukrainą paskatins žiūrovus šiuo neramiu laiku nenusigręžti nuo kultūros. „Tikimės surinkti mažiausiai keliolika tūkstančių eurų – tiksli suma priklausys nuo žiūrovų lankomumo. Lėšas, gautas iš prekybos bilietais, planuojame pervesti VšĮ „Mėlyna ir geltona“, taip pat pasiliekame teisę dalį lėšų skirti kitai pagalbą Ukrainai teikiančiai įstaigai arba konkrečiam atvejui paremti. Stebėsime situaciją ir sprendimą dėl tikslinio lėšų panaudojimo priimsime tuomet, kai visos pajamos iš prekybos bilietais pasieks organizacijos sąskaitą. Su spektaklių pristatymu susijusias išlaidas, kurias pirmiausia pasistengsime minimalizuoti, padengsime iš mūsų organizacijos „archyvų“ bei Lietuvos kultūros tarybos skirtos paramos“, – sakė A. Ablamonova.

Bilietus į renginius platina Tiketa. Daugiau informacijos: www.operomanija.lt

 

„Geros dienos!“. M. Endriuškos nuotr.
„Geros dienos!“. M. Endriuškos nuotr.
„Alfa“. M. Skacel nuotr.
„Alfa“. M. Skacel nuotr.
„Glaistas“. I. Vyšniauskaitės nuotr.
„Glaistas“. I. Vyšniauskaitės nuotr.
„Olympian Machine“
„Olympian Machine“
„Radvila Darius, Vytauto“. M. Aleksos nuotr.
„Radvila Darius, Vytauto“. M. Aleksos nuotr.