7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ir gyvenime, ir scenoje neišskiriamos

Ievos ir Marijos Dūdaičių nauja kompaktinė plokštelė „Inseparable“ („Ars Produktion“, Vokietija, 2022)

Aistė Pranciulytė
Nr. 10 (1417), 2022-03-11
Muzika

Trumpam pabėgti nuo to, kas šiuo metu vyksta pasaulyje, ir atsiribojus praleisti valandą su muzika puikiai padės seserų Ievos ir Marijos Dūdaičių, arba „Dudaite duet“, neseniai išleistas albumas „Inseparable“ („Neišskiriamos“), kuriame susipina soprano (Marijos) balsas su fortepijono (Ieva) garsais. Prestižinėje Vokietijos kompanijoje „Ars Produktion“ išleisto albumo pavadinimas „Inseparable“ apibūdina seserų santykį ir gyvenime, ir scenoje, nes, abiejų teigimu, jos išties neišskiriamos. Abi muzikės – perspektyvios jaunos atlikėjos, jau koncertavusios įvairių pasaulio šalių scenose. Pianistei Ievai ši kompaktinė plokštelė nėra pirmoji. 2019 m. ji išleido solinį albumą „Tiersen meets Chopin“, nominuotą jaunojo atlikėjo ir solinio įrašo kategorijose per „OPUS Klassik“ apdovanojimus (2020), kuriuose taip pat buvo nominuoti Mirga Gražinytė-Tyla ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. O dainininkei Marijai „Inseparable“ – debiutas muzikos įrašų srityje. 

 

Aktyviai užsiimdamos koncertine veikla, seserys jau turi per dešimtmetį brandintą ir apgalvotą repertuarą, kurį pateikia šioje plokštelėje. „Inseparable“ kompozicijos spalvingos ir įvairios, atskleidžiančios abiejų muzikių gebėjimus ir rodančios atlikėjų brandą. Kompozitorių spektras taip pat platus: nuo gerai žinomų Giacomo Puccini ar Astoro Piazzollos iki jaunojo lietuvių kompozitoriaus Jurgio Kubiliaus sonatos, sukurtos Ievai, pačios pianistės pjesės ir kitų.

 

Vienas pirmųjų plokštelės kūrinių – Giedriaus Kuprevičiaus daina „Ramu tuščiuose griuvėsiuose“ iš miuziklo „Ugnies medžioklė su varovais“. Ji perteikia melancholišką nuotaiką, o solistės dainavimas leidžia į ją įsijausti. Andalūzijos liaudies daina „El vito“ verčia pajudėti iš vietos ir net pradėti šokti. Nieko keista, juk ir dainos pavadinimas asocijuojasi su šv. Vitu – šokio globėju. Šiurpuliukai per kūną pradeda bėgioti klausantis Marijos Dūdaitės atliekamos arijos „Donde lieta usci“ iš Puccini operos „Bohema“. Švariai išdainuojamos aukštos natos sukuria lengvumo įspūdį ir leidžia įsitikinti soprano profesionalumu. Richardo Rodgerso baladė „My Funny Valentine“ – viena populiariausių džiazo dainų, tačiau nauja dueto aranžuotė jai suteikia kiek kitokį skambesį, vietoj orkestro skambantis fortepijonas kūrinį daro kur kas lyriškesnį. 

 

Tarp dueto atliekamų kūrinių įsiterpusios fortepijoninės kompozicijos išsiskiria truputį kitokia stilistika. Pianistės Ievos Dūdaitės sukurtą pjesę „Marie“ (2020) būtų galima pavadinti romantiniu, lyriniu intarpu, leidžiančiu atsipalaiduoti ir pasinerti į fortepijono skambesius. O Jurgio Kubiliaus kompozicija „Klaviersonate“ (2019) verčia suklusti ir intriguoja, kas bus toliau. Jau pirmoje sonatos dalyje susipina dvi temos: pirmoji – prokofjeviškai karinga ir žaisminga, antroji – šviesi, inkrustuota „Sanctus“ citata iš „Missa de Angelis“. Antroje dalyje, kaip teigia kompozitorius, ieškoma introvertiškos įtampos ir skausmo atspalvių. Su kiekviena sonatos dalimi įtampa vis kyla ir priverčia įdėmiai įsiklausyti į muziką. Dar viena fortepijoninė plokštelės kompozicija – žymusis Piazzollos „Libertango“, įprastai atliekamas orkestro ar akordeono, o čia keturiomis rankomis skambinama fortepijonu.

 

Albumas užbaigiamas skirtingo stiliaus kompozicijomis. Irvingo Berlino dainos „I Love a Piano“ aranžuotė duetui nuskamba žaismingai, įtraukiant kelis netikėtumus, vienas jų – Fryderyko Chopino Etiudo Nr. 12, op. 10, motyvas, pasigirstantis kūriniui artėjant pabaigos link. O abiejų seserų atliekama subtilioji Andrew Lloydo Webberio arija „Pie Jesu“ iš „Requiem“ nuramina ir sukelia šiltus jausmus.

 

Išklausius šį debiutinį „Dudaite duet“ albumą tikriausiai nesinorės iškart kristi į kasdienius rūpesčius, albumo kompozicijų melodijos dar ilgai skambės galvoje, norėsis jas vėl išgirsti. Klausytojui, kuris dar nėra girdėjęs apie Ievą ir Mariją Dūdaites, ši kompaktinė plokštelė leidžia su atlikėjomis susipažinti ir patirti tik geriausias emocijas.