7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spalvingas lapkritis Paliesiaus dvare

Nr. 35 (1400), 2021-11-05
Muzika Anonsai

Tamsiausią metų mėnesį Paliesiaus dvaras kviečia leisti jaukiuose ir išskirtiniuose muzikos koncertuose – šįkart čia skambės Arūno Šlausto projekto atliekamas džiazas, elektroninės muzikos meistro Murcof muzika ir choro „Jaunos muzikos“ programa „Žmonės ateina ir žmonės išeina“.

Lapkričio 7 d. Paliesiaus dvaro koncertų salėje vyks džiazo scenai gerai pažįstamo Arūno Šlausto projekto koncertas. Arūnas Šlaustas – savitas kompozitorius, nuolat grįžtantis prie klasikinės muzikos versmės, kūryboje tyrinėjantis džiazo ir akademinės muzikos jungtis. Kiti projekto nariai - Linas Ivanauskas (gitara, Lietuva), Darius Rudis (būgnai, Lietuva), Eugenijus Kanevičius (bosinė gitara) .

 

Lapkričio 13 d. bus neeilinė diena ne tik Paliesiaus dvare, bet ir visoje Lietuvoje – pasaulinė elektroninės muzikos žvaigždė Murcof pristatys savo albumą „The Alias Sessions“. Šis koncertas – puiki proga pamatyti Murcof – retą svečią Baltijos šalyse.

Koncerto metu skambės naujausio Murcof albumo „The Alias Sessions“ kūriniai. Šis albumas gimė iš ilgalaikio bendradarbiavimo su Ženevoje įsikūrusia šokėjų trupe „Guilherme Botelho‘s Alias“. „The Alias Sessions“ – tai elektroninė muzika, sukurta šokio spektakliams Contre-Mondes (2017 m.) ir Normal (2018 m.). Ji neša ir išskirtinę įtampą, ir palaimingą laisvės jausmą. Tai – vos girdimi garseliai ir žemę drebinantys bosai.

Lapkričio 21 d. Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ (meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas) kviečia į koncertą, kurio metu pristatys programą „People Come And People Go“ („Žmonės ateina ir žmonės išeina“). Skambės XX-XXI a. kompozitorių Davido Lango, Ola Gjeilo ir Johno Tavenerio kūriniai.

Pulicerio premijos laureato, amerikiečių kompozitoriaus Davido Lango „Again“ („Vėl“), sekant Ekleziastu – tobulos ramybės išraiška, sukomponuota naudojantis minimalizmo įrankiais. Lango „I lie“ pasakoja apie laimės ar liūdesio, kančios ar atpirkimo laukimą. Taip pat programoje – ir to paties kompozitoriaus „For Love is Strong“, kūrinys, parašytas pagal „Giesmių giesmę“.

„Jauna muzika“ ruošia ir du Ola Gjeilo, norvegų kompozitoriaus, vieno dažniausiai pasaulyje atliekamų chorinės muzikos autorių kūrinius – tai „Sanctus“ ir „Agnus Dei“. Gjeilo „Sanctus“ – atmosferiškas ir intensyvus, prisodrintas nežemiškų melodijų ir turtingos harmonijos. „Agnus Dei“ – tarsi balsų simfonija, akinanti garsinių spalvų įvairove.

Į šią savo programą „Jauna muzika“ įtraukė ir dar vieną ypatingai choro mylimą autorių – britų kompozitorių Johną Tavenerį, į XX-XXI a. muziką atnešusį grožio, dvasingumo ir gelmės dermę. Koncerte choras atliks visame pasaulyje gerai žinomus Tavenerio kūrinius „Today a Virgin“, „As One Who Has Slept“, „The Lamb“ ir Mother of God, Here I Stand“.

 

Daugiau informacijos apie koncertų atlikėjus:

Lapkričio 7 d. Arūno Šlausto projektas (džiazas, Lietuva)

Arūnas Šlaustas – gerai žinomas ne tik džiazo, bet ir akademinės muzikos atlikėjas, klasikinio fortepijono studijas baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. M. Azizbekovos kl.). Koncertinę veiklą jis papildo komponavimu. A. Šlaustas yra surengęs ne vieną rečitalį, koncertavęs su įvairiais orkestrais bei kamerinių ansamblių sudėtyse. Jis bendradarbiavo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Lietuvos filharmonijos kameriniu orkestru, pučiamųjų orkestru „Trimitas“, Vilniaus styginių kvartetu , rašė kompozicijas ir grojo su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, LRT fondams įgrojo per 100 įrašų (solo ir su įvairiais atlikėjais), išleido nemažai CD (tame tarpe ir autorinių). LATGA agentūroje yra įregistruota visa eilė A. Šlausto kūrinių , LMTA leidybos centras išleido pjesių rinkinį džiazo ansambliams.

Nuo 1987 m. atlikėjas groja džiazą įvairios sudėties ansambliuose: Vladimiro Čekasino vadovaujamame LMTA bigbende, Arnoldo Gurinavičiaus kvartete, ansamblyje „New Lithuanian Trio“, Danieliaus Praspaliauskio kvartete ir diksilende. Vėliau su D. Praspaliauskiu subūrė kvintetą „Contra Jazz“. Su šiais kolektyvais pianistas koncertavo daugelyje Europos šalių – Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Lenkijoje, Danijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Slovėnijoje, grojo žymiuose festivaliuose „Open Music“ (Sankt Peterburgas), „New Territory“ (Kijevas), „Aarhus jazz festival“ (Danija). Jis dalyvavo muzikiniuose projektuose su daugeliu Lietuvos džiazo muzikantų, o taip pat su liaudies muzikos grupėmis. 1991 metais A. Šlaustas įkūrė šiuolaikinės muzikos ansamblį „Ex tempore“, kuris buvo gerai įvertintas muzikos kritikų, koncertavo daugelyje Europos šalių, dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose „Probaltica“, „Wratislavia Cantans“, prestižiniame „Warsaw Autumn“ (1997) bei surengė daug koncertų Lietuvoje.

Žymos: