7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vieni brangiausių festivalio „Gaida“ koncertų jau keliauja iš JAV ir Belgijos – „Sandbox Percussion“ ir „Nadar Ensemble“

„Vilniaus festivalių“ inf.
Nr. 34 (1399), 2021-10-29
Muzika Anonsai
Ansamblis „Nadar“. David Samyn nuotr.
Ansamblis „Nadar“. David Samyn nuotr.

Jau netrukus Vilniuje įvyks keli ypatingi koncertai, kurie publikai leis mėgautis ne tik įspūdinga muzikine programa, bet ir stebins žiūrovus milžiniška instrumentų įvairove ar stulbinančia technine įranga. Tarptautiniame aktualios muzikos festivalyje „Gaida“ spalio  31 d. pirmą kartą Lietuvoje koncertuos žymi Niujorko mušamųjų grupė „Sandbox Percussion“ – Nacionalinės filharmonijos sceną „okupuos“ įspūdingas mušamųjų instrumentų kiekis, kuriais atlikėjai pagros JAV perkusinės muzikos rinktinę su Steve’o Reicho ir Terry Riley minimalizmo šedevrais. O lapkričio 3 d. Menų spaustuvėje koncertuos viena geriausių Europos šiuolaikinės muzikos grupių – belgų ansamblis „Nadar“, kurio pasirodymui bus montuojami ir specialūs video ekranai, ir muzikos atlikimui pritaikomi žaidimų konsolių pultai, net 16 skirtingų šviestuvų instaliacija ir daug kitų elementų. Abu šie koncertai žiūrovams turėtų palikti neeilinius įspūdžius, tačiau festivalio rengėjams jie kelia bene daugiausia organizacinių ir techninių rūpesčių, o taip pat sudaro itin dideles išlaidas, mat yra vieni brangiausių festivalio programoje.

Visame pasaulyje garsaus Niujorko ansamblio „Sandbox Percussion“ koncertai žavi žiūrovus tiek meistrišku muzikavimu, tiek įspūdingu paties atlikimo vaizdu: dėmesį patraukia po visą sceną pasklidę įvairiausi perkusiniai instrumentai ir tarp jų judantys – beveik „šokantys“ – atlikėjai. Ne veltui „The Guardian“ ansamblį apibūdino kaip „visiškai užburiantį“. „Sandbox Percussion“ koncertas Vilniuje spalio 31 d. bus aprūpintas daugybe mušamųjų instrumentų, kurių nemažą dalį – ypač retus instrumentus – atlikėjai atsiveža iš Niujorko.  

„Sandbox Percussion“ Vilniaus publikai pateiks plačią šiuolaikinės JAV muzikos panoramą, kurioje išsiskiria du kultiniai amerikietiškos muzikos kūriniai – Steve‘o Reicho „Mallet Quartet“ ir Terry’o Riley’o „In C“. Pastarasis, sukurtas 1964 m., vadinamas minimalizmo stiliaus muzikoje manifestu ir yra pats garsiausias šio legendinio kompozitoriaus kūrinys. Taip pat skambės klasikinis XX a. muzikos opusas – Johno Cage‘o „Third Construction“ bei JAV scenas užkariavę kompozitorių Viet Cuong, Andy Akiho, Amy Beth Kirsten ir Jasono Treutingo kompozicijos.

Lapkričio 3 d. pirmą kartą Vilniuje koncertuosiantis žymus belgų ansamblis „Nadar“ rengia neįtikėtinai spalvingą pasirodymą. Ansamblis visoje Europoje yra itin vertinamas už originalumą bei stulbinančią muzikos sąveiką su multimedija, multidiscipliniškumu. Menų spaustuvėje „Nadar“ pristatys ryškiausių Europos naujosios kartos kūrėjų, kviestinių festivalio kompozitorių – Michael Beil ir Stefan Prins – kūrybą, kuri neįsivaizduojama be pačių naujausių technologijų. https://youtu.be/vxuwaN9yP9U

Taip pat koncerte skambės ir vengrų kompozitoriaus Matyaso Wettlo opusas 16-ai šviestuvų su jungikliais (https://youtu.be/p335p60Lkxc) bei garsiausias Stefano Prinso kūrinys „Generation Kill“ (2012), inspiruotas Irako kare dalyvavusio kario prisiminimų, kurio atlikime naudojami ir žaidimų valdikliai, ir eilė mušamųjų instrumentų, elektrinės gitaros, smuikas, violončelė, gyvoji elektronika ir video. Koncerte Vilniuje nuskambės ir naujausio S. Prinso kūrinio „Inhibition Space #2“ (2021) pasaulinė premjera. Šiam koncertui Menų spaustuvėje gaminami ir montuojami specialūs ekranai.

Pirmąkart Lietuvoje rengiami garsių JAV ir Belgijos muzikos grupių koncertai: Niujorko „Sandbox Percussion“ – spalio 31 d. Nacionalinėje filharmonijoje, bilietus platina „Kakava.lt“; ansamblio „Nadar“ – lapkričio 3 d. Menų spaustuvėje, bilietus platina „Bilietai.lt“. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

 

Ansamblis „Nadar“. David Samyn nuotr.
Ansamblis „Nadar“. David Samyn nuotr.
„Sandbox Percussion“
„Sandbox Percussion“