7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kultūros savaitė Marijampolėje

Monika Mašanauskaitė
Nr. 27 (1392), 2021-09-10
Muzika Anonsai
Kamilė Zaveckaitė.M. Meilučio nuotr.
Kamilė Zaveckaitė.M. Meilučio nuotr.

Po įsimintino Kamilės Zaveckaitės rečitalio, įvykusio vasarą „Kaunas Piano Fest 2021“, pianistė su muzika ir naujomis idėjomis sugrįžta į gimtąją Marijampolę, kur kartu su kolegomis – dainininke Laura Zaman (Berlynas, Vokietija) ir dirigentu Mariumi Reklaičiu (Kenterberis, Didžioji Britanija) – pradeda naują meno projektą Kultūros savaitė, vyksiantį rugsėjo 14–24 dienomis.

 

Kamilė Zaveckaitė šiuo metu studijuoja prestižiniame Vienos menų universitete Austrijoje. Paklausus, kodėl norisi kurti Lietuvai, Kamilė pasakoja, kad tik dėl mūsų šalies ji gali džiaugtis patirtimis užsienyje. „Būtent Lietuva man dovanojo kelionę svetur, sukūrė ir suformavo tokią, kokia esu šiandien, ir už tai aš jai visuomet būsiu dėkinga. Lietuva visada priklausys man, o aš Lietuvai. Ir, manau, visuomet viena kitai padėsime augti“, – sako pianistė.

 

Pirminis, Lauros Zaman inicijuotas ir toliau tebegyvuojantis Kultūros savaitės projekto tikslas – Marijampolės kultūros centrui padėti įsigyti naują koncertinį fortepijoną. Tačiau įvykus netikėtai marijampoliečių Kamilės Zaveckaitės, Lauros Zaman ir Mariaus Reklaičio pažinčiai, projekto idėja išaugo iki viso renginių ciklo. Kultūros savaitėje organizuojami net penki koncertai ir edukacinė programa – meistriškumo kursai. Taip pat prie projekto prisijungė ir iš Marijampolės kilęs fotomenininkas Andrius Burba su foto paroda „Veidų ekspresija – Marijampolė pasaulyje, pasaulis Marijampolėje“. Miesto kultūros centras ramia menininkų idėjas ir, padėdamas šį projektą įgyvendinti, jį papildo ilgamete patirtimi bei turimais resursais.

 

Apie šios iniciatyvos Marijampolėje svarbą, klasikinę muziką ir su kokiu nusiteikimu reikėtų jos klausytis – pianistės Kamilės Zaveckaitės mintys.

 

Kuo svarbi ši iniciatyva Marijampolei?

Tikimės, kad ateityje šis profesionalaus meno projektas taps nauja kultūrine platforma bei tradicija, skatinančia grįžti ir kurti Lietuvai, šiuo konkrečiu atveju – Marijampolei. Siekiame skatinti bendradarbiavimo ryšį su menininkais Lietuvoje ir išeivijoje. Projekto tikslas apjungti kuo įvairesnes meno šakas, organizuoti edukacines programas jaunimui bei populiarinti profesionalų meną Marijampolėje, finansiškai prisidėti prie išvardintų veiklų. Šiuo, pirmuoju, bet tikrai ne paskutiniu projektu bus pravertos durys ne tik jaunajai marijampoliečių menininkų kartai, bet ir kiekvienam, kuris pasigenda tikro, aukšto lygio klasikinio meno šiame dar neišnaudotų galimybių mieste. Kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru mes dar apkeliausime ir tris Marijampolės regionius – Sasnavą, Liudvinavą ir Igliauką, ir ten pristatysime klasikinės muzikos gūsį.

 

Jūsų šūkis „Klasikinė muzika madinga šiandien ir rytoj“.Kaip manai, koks yra šiuolaikinio žmogaus ryšys su klasikine muzika? Ką šiuo šūkiu norima pasakyti?

Norime padrąsinti Lietuvos klausytoją domėtis klasikiniu menu. Nebijoti įžengti į klasikinės muzikos koncertą, negalvoti, kad jam ten gali būti „per rimta“, ar jis kažko gali nesuprasti. Žmonės mano, kad norėdami nueiti į tokio tipo renginius, turi gebėti suprasti klasikinę muziką. Netiesa. Jos nereikia bandyti suprasti, ją reikia pajausti ir išjausti. Muzika, menas yra maistas sielai, kuris yra gyvybiškai svarbus. Todėl šiuo mūsų šūkiu kviečiame ateiti, išbūti tuos trapius, niekada daugiau nebepasikartosiančius momentus ir išeiti su meno prisotinta siela. Tai geriausia dovana, kokią galite padovanoti patys sau. Pats faktas, kad klasikinė muzika šimtmečius išliko aktuali, vertinga ir netgi gydanti, mums drąsiai teigia, kad svarbi bei madinga ji išliks ir rytoj.

 

Festivalyje „Kaunas Piano Fest 2021“ atlikai Beethoveno Ketvirtą fortepijoninį koncertą, talkinant pianistui Fanyu Zeng iš Kinijos. Publika jus išlydėjo stovėdama ir su nenutylančiom ovacijom. Marijampolės Kultūros savaitėje daug kartų pasirodysi scenoje, vesi meistriškumo pamokas ir vėl atliksi Beethoveną. Ką galėtum pažadėti klausytojamas šalia savo uždegančios energijos?

Kultūros savaitės projekte tikrai daug kartų žengsiu į sceną su gerai žinomais Beethoveno Ketvirtuoju bei Mozarto Dvidešimt trečiuoju koncertais. Manau, kad šie, taip gerai pasauliui žinomi fortepijoniniai koncertai, Marijampolėje skambės pirmą kartą. Taigi, kviečiu nepraleisti progos susipažinti iš arčiau su šiais ne be priežasties genialiais Vienos klasikų perlais. Na, o klausytojui galiu pažadėti nežemišką ir netgi mistišką patirtį, kuomet su tos uždegančios energijos pagalba kartu prikelsime Beethoveno ir Mozarto dvasias ir mėgausimės ore tvyrančia jų esybe.

 

Papasakok apie iniciatyvą surinkti lėšas fortepijonui?

Naujo koncertinio fortepijono įsigyjimą inicijuoja Lauros Latvaitytės-Zaman paramos ir labdaros fondas, kuris veikia nuo 2018 metų. Be galo didžiuojuosi jos fondo veikla bei iniciatyva rengti labdaringus koncertus naujo instrumento atsiradimui Marijampolės kultūros centre. Kultūros savaitės renginiams fortepijoną teks atsivežti ir nuomotis iš Kauno, kadangi nepriekaištingo stovio instrumentų Marijampolėje tiesiog nėra. Tokio savaime suprantamos svarbos dalyko stygius tik dar kartą parodo koks aktualus yra šis fondas bei projektas mūsų krašte. Neturint gero instrumento, pritraukti iškilų klasikinės muzikos atlikėją yra be galo sunku, arba neįmanoma. O ką jau kalbėti apie tai, kad Marijampolės publika yra ne mažiau už kitų Lietuvos miestų klausytojus verta mėgautis deramu ir kokybišku instrumento garsu.

 

Koncertų vietose bei viso projekto metu Marijampolės kultūros centre supratingo klausytojo dėmesio lauks aukų dėžutė, į kurią bus galima įdėti piniginę auką ir taip prisidėti prie fondo idėjos. Patys projekto organizatoriai Laura, Marius ir aš taip pat aukosime fondui savo gala koncerto honorarus, tuo pačiu būdu prisidės ir renginių vedėja Odeta Pučinskienė.

 

Nuoširdžiai norime priminti, kad kiekvienas Lietuvos pilietis, o, svarbiausia, kiekvienas marijampolietis, gali paremti Lauros Latvaitytės Zaman fondo veiklą. Organizacijos ar asmenys, norintys tapti fondo rėmėjais, lėšas gali pervesti i šią sąskaitą:

Lauros Latvaitytes - Zaman paramos ir labdaros fondas

Įmonės kodas 304857196

sąskaitos Nr. LT847300010155558996

AB Swedbank

Informacija apie projektą ir renginius: http://www.msavaite.lt/marijampoleje-pasklis-klasikine-muzika/

Kamilė Zaveckaitė.M. Meilučio nuotr.
Kamilė Zaveckaitė.M. Meilučio nuotr.
Marius Reklaitis, Laura Zaman, Kamilė Zaveckaitė. D. Baniulytės-Gylienės nuotr.
Marius Reklaitis, Laura Zaman, Kamilė Zaveckaitė. D. Baniulytės-Gylienės nuotr.