7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pasivaikščioti su Čiurlioniu

Mintys išbandžius mobiliąją programėlę „Čiurlionio Vilnius“

Gabrielė Medingytė
Nr. 5 (1370), 2021-02-05
Muzika
Čiurlionio namai Vilniuje. Čiurlionio namų nuotr.
Čiurlionio namai Vilniuje. Čiurlionio namų nuotr.

Kai visur siekiama tarpdiscipliniškumo, kultūra tampa ne išimtis. Joje, atliepiant poreikį, neretai matome įvairių menų (ir ne tik) sintezės pavyzdžių. Būtent įvairūs tarptautiniai muzikos, teatro, kino ir šokio festivaliai bei vizualaus meno projektai pastarąjį dešimtmetį skatino vietinį ir įvažiuojamąjį turizmą. Dabar, nors pasaulis sustingo epidemijos akivaizdoje, žmonijos poreikis patirti kultūrinius atradimus niekur nedingo.

 

Sukurtų kultūrinių žemėlapių, maršrutų, programėlių Vilniuje nėra daug. Norint keliauti savarankiškai, maršrutų prieinamumas dažniausiai yra ribotas, detalesnė jų informacija nėra skelbiama arba ją itin sunku rasti. Muzikiniai maršrutai dar retesni ir įprastai skirti tik tam tikram įvykiui ar asmenybei paminėti, organizuojami paminėjimo laikotarpiui. Taigi, jie gyvuoja dažniausiai nuo savaitės iki metų, o vėliau nugrimzta į užmarštį, nes baigiasi projektų finansavimas.

 

Vis dėlto mūsų genijui Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui kultūrinio turizmo sektoriuje skiriama nemažai dėmesio. Pernai paminėjus 145-ąsias jo gimimo metines ir artėjant 150-osioms gimimo metinėms (švęsime 2025 metais), daugėja iniciatyvų visuomenę supažindinti su jo gyvenimu bei kūryba. Vienas pagrindinių itin didelio masto projektų – „M. K. Čiurlionio kelias“. 2019-aisiais sukurtoje nacionalinio Čiurlionio kelio internetinėje svetainėje www.ciurlioniokelias.lt pateikiamas interaktyvus žemėlapis, maršrutai, objektų kultūrinės programos. Šio projekto tikslas – visus su Čiurlioniu susijusius kultūrinius ir meno renginių organizavimo objektus sujungti vienoje erdvėje, sukuriant kultūrinį kelią, siejantį septynis Lietuvos miestus. Šis projektas vis dar tobulinamas ir plečiamas.

 

Internetinėje erdvėje taip pat galima aptikti mobiliąją programėlę „Čiurlionio Vilnius“, kurią sukūrė Čiurlionio namai. Programėlę galima atsisiųsti nemokamai iš „Google Play“ ir „App Store“ parduotuvių, paieškoje tereikia suvesti Čiurlionis in Vilnius. Pasak Čiurlionio namų direktoriaus ir idėjos autoriaus Roko Zubovo, „šios programėlės mintis gimė siekiant pripildyti miestą žmogiškos šilumos. Kartais atrodo, kad kūrėjas tampa artimesnis supratus, kad esi jam daug kuo tapatus: aplinka, jausmais, kasdiene buitimi.“ Siekis miestą pripildyti žmogiškąja šiluma išties juntamas pažvelgus ne tik į šios programėlės turinį, bet ir į vizualiąją pusę, kurios jaukūs, senovinius rankraščius primenantys atspalviai nukelia naudotoją į kitą epochą.  

 

Tiesa, programėlė pavadinimu bei turiniu primena 2019 m. R. Zubovo organizuotą ekskursiją (skirtą Savičiaus gatvės šventei). Ekskursija „Čiurlionio Vilnius“ tuomet truko apie 2 valandas. Ji prasidėjo prie A. Jakšto g. 9 įsikūrusio „Vaidilos“ teatro, o paskutiniu jos objektu tapo Savičiaus g. įsikūrę Čiurlionio namai. Tuomet ekskursiją vedė gidė Ona Židonytė. Galutinėje maršruto stotelėje dalyvių laukė koncertas, kuriame fortepijoninę Čiurlionio muziką skambino puikiai daugeliui pažįstamas pianistas R. Zubovas. Taip pat buvo galima apžiūrėti ten eksponuojamą fotomenininko Stanislovo Žvirgždo parodą. Veikiausiai šis vienetinis renginys paskatino dar daugiau dėmesio skirti idėjai Čiurlionį pažinti per Vilnių arba Vilnių per Čiurlionį. Būtent tai šiandien galime padaryti su mobiliąja programėle „Čiurlionio Vilnius“. Manau, kad šios interaktyvios pažinimo priemonės kūrėjai visuomenei padovanojo išties išskirtinę galimybę giliau ir plačiau apžvelgti Čiurlionio gyvenimą ir kūrybą, Vilniaus miesto kultūrą ir ją liudijančius objektus, apie kuriuos daugelis žinome gana mažai. 

 

Puikiai vizualiai pateiktoje programėlėje pirmiausia siūloma pasirinkti net keturias kalbas (lietuvių, anglų, rusų arba lenkų), kas, manyčiau, yra sveikintina. Tai atlikęs, programėlės vartotojas perkeliamas į Vilniaus žemėlapį, kuriame pažymėta 21 vieta, susijusi su Čiurlionio gyvenimu. Kiekvienas žemėlapio objektas yra kruopščiai aprašytas, pateikiama ne tik informacija, kuo ši vieta svarbi menininkui, bet ir platesnis kontekstas (pastato istorija, su pažymėta vieta susijusių asmenų trumpa biografija, ryšiai su Čiurlioniu ir pan.). Taip pat kiekvienas objektas iliustruojamas vaizdine medžiaga – archyvinėmis nuotraukomis bei Čiurlionio dailės darbais, daugelį objektų papildo ir muzikiniai kompozitoriaus lobynai.

 

Tačiau nors vizualiai ši programėlė išties žavi, yra ir nepatogių dalykų. Pirmiausia, programėlės viršuje, dešinėje pusėje, yra ikonėlė, žyminti galimybę centruoti žemėlapį pagal savo buvimo vietą. Gaila, bet šios funkcijos ji neatlieka, jei vartotojas telefone nėra pasirinkęs vietos nustatymo funkcijos. Manau, kad programėlėje trūksta funkcijos, kuri, norint centruoti žemėlapį, primintų, kad telefone turi būti pasirinkti vietos nustatymą leidžiantys parametrai. Kitu atveju mažiau įgudę mobiliųjų telefonų vartotojai gali manyti, kad vietos nustatymo funkcija negalima.

 

Vartotojui nepadeda ir tai, kad nėra pateikiama rekomendacijų, pagal kurias būtų galima pažinti Čiurlionio Vilnių chronologiškai arba teminiu pagrindu. Kadangi nėra numeracijos bei kitokių maršruto gairių, tai gali sumenkinti vartotojo motyvaciją – kai nežinai, nuo ko pradėti, tai tavęs netraukia ir toliau į tai pasinerti. Nors geriau žinantiems Čiurlionio gyvenimo detales ir jo kūrybą klaidžiojimas mieste turėtų būti kaip tik viliojantis potyris. Taigi papildyta rekomendacinėmis gairėmis ši programėlė, manyčiau, gali būti tikras atradimas ne tik Čiurlionio gerbėjams, bet ir nieko apie jį nenutuokiantiems, pavyzdžiui, užsieniečiams – taip dar plačiau būtų skleidžiama informacija, kurią programėlės kūrėjai pateikia įvairiomis kalbomis, programėlė taptų ir puikia edukacine priemone.

 

Šiandien keliaujame rečiau, dėl karantino tenka apsiriboti savivaldybės ribomis, tad dažniau galime tyrinėti savo miesto gatves, pastatus, jų istoriją. Internetinėje erdvėje įkelti vaizdai provokuoja dialogui, naujiems, neatrastiems potyriams, leidžia „šnekučiuotis“ su būtojo, o gal tiesiog neatrasto laiko aplinka ir ano meto meninio gyvenimo herojais. Nors ta pati vieta skirtingiems žmonėms gali byloti skirtingus dalykus, bet unikalu tai, kad itin skirtingus žmones gali sujungti ta pati vieta. Taigi, miesto istorijos pažinimą skatinančių priemonių kūrimas prisideda ne tik prie būdų žmonėms smagiai praleisti laiką, bet ir prie istorinės bei kultūrinės atminties kūrimo ir jos pagerbimo.

Čiurlionio namai Vilniuje. Čiurlionio namų nuotr.
Čiurlionio namai Vilniuje. Čiurlionio namų nuotr.
Čiurlionio namų nuotr.
Čiurlionio namų nuotr.
Pasivaikščiojimas po Čiurlionio Vilnių
Pasivaikščiojimas po Čiurlionio Vilnių
Rokas Zubovas. Čiurlionio namų nuotr.
Rokas Zubovas. Čiurlionio namų nuotr.