7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pasaulinio garso tenoras Ianas Bostridge’as: „Ilgiuosi oro uostų kvapo“

Laura Švedaitė
Nr. 29 (1350), 2020-09-04
Muzika Anonsai
Ian Bostridge. Organizatorių nuotr.
Ian Bostridge. Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 12 d. Paliesiaus dvaro koncertų salėje „Pasaga“ rengiamas tenoro Iano Bostridge’o iš Didžiosios Britanijos koncertas.

 

Ianas Bostridge’as nuolat koncertuoja ir yra visada laukiamas didžiosiose koncertų salėse visame pasaulyje – „Carnegie Hall“ (Niujorkas), „Barbican Hall“ (Londonas), „Konzerthaus“ (Viena), Liuksemburgo filharmonijoje, „Teatro alla Scala“ (Milanas) ir daugelyje kitų. Tenoras bendradarbiauja su muzikos įrašų milžinėmis – „Warner Classics“, EMI Classics, „Hyperion“ ir pan. Jo įrašai skina svarbiausius tarptautinius apdovanojimus – „Grammy“, „Edison“, „Japanese Recording Academy“, „Brit“, „South Bank Show“, „Diapason d’Or de l’Année“, „Choc de l’Année“, „Echo Klassik“ ir „Deutsche Schallplattenpreis“.

 

Dainininkas yra pasirodęs kartu su legendiniais pasaulio orkestrais: Berlyno, Vienos, Niujorko, Los Andželo, Roterdamo filharmonijų orkestrais, taip pat Čikagos, Bostono, Londono ir BBC simfoniniais orkestrais ir pan. Kartu su „Accademia Nazionale di Santa Lucia“ orkestru, vadovaujamu Antonio Pappano, dainavo pasaulinėje vokiečių kompozitoriaus Hanso Wernerio Henze’s kūrinio „Opfergang“ premjeroje Romoje.

 

I. Bostridge’o operos vaidmenų sąraše puikuojasi Lisandras („Opera Australia“ ir Edinburgo festivalis), Neronas, Donas Otavijus (Vienos opera), Tamino, Ašenbachas (Anglijos nacionalinė opera), Piteris Kvintas („Teatro alla Scala“), Jeftė (Nacionalinis Paryžiaus operos teatras) ir daug kitų.

 

Kiti įspūdingi pasirodymai – „Karo Requiem“ kartu su Londono filharmonijos orkestru, vadovaujamu Vladimiro Jurowskio, „Les Illuminations“ su karališkuoju „Concertgebouw“ orkestru, vadovaujamu Andrio Nelsono; Berliozo „Les nuits d’été“ su Sietlo simfoniniu orkestru ir Ludovicu Morlot. Pastaraisiais metais dainininkas bendradarbiavo su Seulo (Pietų Korėja) filharmonijos orkestru.

 

2003 m. I. Bostridge’ui suteiktas garbės daktaro vardas Šv. Andriaus universitete, o 2010 m. garbės nario vardas – Šv. Jono koledže Oksforde. 2014 m. tenoras dėstė Oksfordo universitete. Dainininkas yra vertinamas ir humanitarinės literatūros lauke. Jo parašyta knyga „Schubert’s Winter Journey: Anatomy of an Obsession“ laimėjo „The Pol Roger Duff Cooper“ apdovanojimą.

 

Dar gegužės mėnesį Paliesiaus dvaro koncertų salėje „Pasaga“ turėjęs koncertuoti pasaulinio garso tenoras Ianas Bostridge’as, kaip daugelis kitų atlikėjų ir menininkų, išgyvena turbulentiškus laikus – atšaukta gausybė pasirodymų, nukeltų koncertų datos tarsi kybo ant plauko, ateities planai skendi migloje. Apie išskirtinį karantino laiką ir kalbamės su atlikėju.

 

Yra teigiančių, kad po pandemijos nebegrįšime ten, iš kur atėjome. Kaip Jūs vertinate tokias prognozes?

Pandemijos mus lydi visą laiką. Aš asmeniškai netikiu, kad ši, palyginus su cholera ar maru, nedidelė pandemija gali sustabdyti pasaulį ir atimti iš jo kultūrą ar artumą. Galų gale, net jeigu taip ir neatrodo, kiekvieną dieną negrįžtame ten, iš kur atėjome. Tuo gyvenimas ir žavus.

Visgi, šie ypatingi laikai paveikė žmones visame pasaulyje. Kultūros sektoriaus atstovai kenčia netekę pajamų ir gyvo santykio su publika. Kaip Jūs dorojatės su šiuo iššūkiu?

Visi žmonės kenčia dėl įvairiausių priežasčių. Mane asmeniškai veikia nežinomybė – nebegaliu užsiimti kūryba kaip anksčiau. Būtų labai gerai žinoti datą, kada vėl galėsiu susitikti su savo kolegomis ir publika, tačiau stengiuosi nenusiminti: rašyti, mokytis naujų kūrinių ir priimti šį laiką kaip dovaną. Išties, šiuo metu mane aplanko visų spalvų ir atspalvių būsenos. Jaučiuosi kaip gamta, kuri dabar mus apdovanoja įspūdinga amplitude įvairiausių reiškinių – nuo audrų iki svaigiai kvepiančių medžių.

Ko labiausiai ilgitės?

Savo draugų muzikantų, koncertų, muzikanto gyvenimo – vakarienių po pasirodymų, svetimų ar pažįstamų miestų peizažų, net viešbučių ir oro uostų kvapo ir visokių kitokių smulkmenų, dėl kurių mėgdavau ir pasiskųsti.

Ar atradote alternatyvių būdų dalintis savo muzika? Ką manote apie koncertus internete?

Teko įrašyti ir atlikti keletą kūrinių su kolegomis naudojantis interneto privalumais. Ir galiu drąsiai teigti, kad virtuali patirtis niekada nepakeis gyvo koncerto, gyvo santykio su publika, to jaudulio, kurį patiriu stovėdamas kartais ir vos ištiestos rankos atstumu nuo klausytojų.

Papasakokite apie būsimą koncertą Paliesiaus dvare.

Atliksiu Franzo Schuberto ciklą „Winterreise“ („Žiemos kelionė“). Fortepijono partiją atliks tikra virtuozė pianistė Saskia Giorgini. Kartu esame apkeliavę visą pasaulį. Šis koncertas bus ypatingas, nes kūrinys pasakoja apie šaltį – metaforinį ir tikrąjį, fizinį ir emocinį, o šiuo metu dėl pandemijos ir artėjančio šaltojo sezono mes taip pat visuotinai esame tarsi įšalę.

Kokią žinutę norėtumėte perduoti Lietuvos publikai?

Jaučiuosi pagerbtas kvietimu koncertuoti Lietuvoje, Paliesiaus dvare, ir džiaugiuosi galėdamas pagaliau atvykti. Labiausiai norisi žmones kviesti nebijoti ir neužsidaryti. Atskirtis susargdina sielą. Žinoma, visada reikia vadovautis sveiku protu. O šiandien – labiau nei bet kada.

Žymos:
Laura Švedaitė,
Ian Bostridge. Organizatorių nuotr.
Ian Bostridge. Organizatorių nuotr.
Ian Bostridge. Organizatorių nuotr.
Ian Bostridge. Organizatorių nuotr.