7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sugrįžtant į Paliesių (IV)

Pokalbis su pianistu Jeanu Marcu Luisada (Pokalbių ciklo tęsinys. Pradžia Nr. 23)

Laura Švedaitė
Nr. 26 (1347), 2020-07-03
Muzika
Jean Marc Luisada. A. Jakšto nuotr.
Jean Marc Luisada. A. Jakšto nuotr.

Į Paliesiaus dvarą sugrįžta publikos šurmulys ir nauji gyvos muzikos koncertai. Apie tai kalbamės su atlikėjais, besirengiančiais koncertuoti Paliesiaus koncertų salėje „Pasaga“. Su „7md“ skaitytojais dalinamės šiais nuoširdžiais ir įkvepiančiais pokalbiais.

Gruodžio 12 d. Paliesiuje koncertuos publikos itin pamėgtas pianistas Jeanas Marcas Luisada (Prancūzija) ir Klaipėdos kamerinis orkestras.

 

Kaip išgyvenote karantiną?

Nebuvo lengva. Atšaukta dalis mano koncertų. Organizatoriai ir vadybininkai sumišę. Sunkiausia yra solo atlikėjams. Mes nesame apsaugoti. Netekau daug pajamų. Teko pradėti rūpestingai skaičiuoti. Šiuo metu vedu fortepijono pamokas internetu. Pavyko prisitaikyti. Taip pat pandemija ir gyvenimas tarp keturių sienų atskleidė, kas yra tikras draugas, o kas ne. Kitaip tariant, atskleidė kiekvieno tikrąjį veidą. Iš mano gyvenimo dingo veidmainiai. Kita vertus, šį laiką galėjau ilsėtis, groti, skaityti, peržiūrėti visus norimus filmus.

 

Ką pandemija atskleidė Jums apie Jus?

Supratau, kad esu labai prisirišęs prie savo patogios kasdienybės. Taip pat man labai baisu suvokti, kad žmogaus gyvybė gali taip greitai nutrūkti. Tiek daug žmonių aplink miršta... Man neramu dėl jaunosios kartos. Bandau įsivaizduoti, kaip jie turės dirbti, gyventi, mylėti vienas kitą, jeigu ši pandemija taps konstanta.

 

Manote, kad daugiau niekada nebegrįšime į normalų ritmą?

Manau, kad nebegrįšime, todėl mane stebina kai kurie atlikėjai žvaigždės, kurie iki šiol prašo neadekvačiai didelio atlygio, o futbolo žaidėjai, turintys galimybę, neaukoja pinigų šiai krizei numalšinti. Prancūzams karantinas buvo tikras išbandymas. Mums labai sunku užsidaryti namie ir negalėti išgerti taurės vyno kavinėje. Tad dėl to tikiuosi, kad, net jeigu ir negrįšime ten, iš kur atėjome, pajėgsime toliau džiaugtis gyvenimu ir dalintis tarpusavyje mažais stebuklais.

 

Ar mąstėte, kaip atlikėjai galėtų prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų?

Manau, kad mūsų ateitis – tiesioginės transliacijos ir koncertai internete. Kalbant apie klasikinį koncerto formatą, būtų galima organizuoti trumpesnius koncertus, pavyzdžiui, rečitalius mažoms grupėms klausytojų.

Be to, užsidariusios sienos ir kelionių ribojimai yra puiki proga pasireikšti vietiniams atlikėjams, kuriuos dažnai užgožia garsenybės iš užsienio. Neabejoju, kad ir Prancūzijoje, ir Lietuvoje ar kitur slepiasi tikri perlai, kuriuos būtina atrasti.

 

Dėkoju už pokalbį.

B. d.

 

Jean Marc Luisada. A. Jakšto nuotr.
Jean Marc Luisada. A. Jakšto nuotr.
Jean Marc Luisada. A. Jakšto nuotr.
Jean Marc Luisada. A. Jakšto nuotr.
Jean Marc Luisada ir Klaipėdos kamerinis orkestras. A. Jakšto nuotr.
Jean Marc Luisada ir Klaipėdos kamerinis orkestras. A. Jakšto nuotr.