7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

2020-ųjų Vilniaus festivalį vainikuos G. Mahlerio „Daina apie žemęׅ“

VF inf.
Nr. 24 (1345), 2020-06-19
Muzika Anonsai
D. Matvejevo nuotr.
D. Matvejevo nuotr.

Birželio 18 d. 19 val. Vilniaus universiteto Didžiajame kieme 2020-ųjų „Vilniaus festivalio mozaiką“ vainikuos Gustavo Mahlerio „Daina apie žemę“ – kūrinys, nuo pradžių buvęs šiųmečio festivalio moto, kviečiantis susimąstyti apie žemės, kaip žmonių planetos, likimą.

 

„Tai – paliečiantis, muzikos istorijai svarbus kūrinys. Tai, ko gero, tas kūrinys, kur kiekvienas gali atrasti save. Kažkuriuo metu gyvenime jausti jausmai iš tikrųjų prikausto, nes jie yra rimti ir tikri: vienišumas, laimės stebėjimas iš perspektyvos... ir tuštuma“, – sako koncerte dainuosianti solistė Justina Gringytė.

 

Simfonija-kantata „Daina apie žemę“ („Das Lied von der Erde“), dar vadinama Devintąja simfonija, – tai 1909 m. sukurta epopėja, prakalba visai žmonijai. Čia sodriai išsiskleidžia G. Mahlerio muzikai būdingos romantizmo ir ekspresionizmo estetinės nuostatos, iš simfonijos ir dainos žanrų gretinimo randasi naujas sintetinis simfonijos-kantatos žanras.

 

Daina yra tapusi G. Mahlerio simfonijų siela ir nervu, o šiame kūrinyje dainos įsiliejimas į simfoniją pasiekia kulminaciją. „Dainoje apie žemę“ panaudoti vokiečių poeto Hanso Bethge’s tekstai iš rinkinio „Kiniška fleita“. Įkvėptas senovinių, net egzotiškų kinų poetų eilėraščių Mahleris sukūrė vieną išraiškingiausių pasaulio muzikos literatūros partitūrų.

 

„Dainą apie žemę“ mecosopranui, tenorui ir orkestrui Vilniaus festivalyje atliks iškilūs Lietuvos muzikai – Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, pasaulinį pripažinimą pelnę solistai Justina Gringytė, Kristianas Benediktas ir Nacionalinės premijos laureatas dirigentas Modestas Pitrėnas.

 

Šis koncertas, be kita ko, suteikia puikią progą pasidžiaugti ryškiais, Lietuvą svetur garsinančiais solistais. Priminsime, kad Justina Gringytė 2015 m. pelnė Lietuvos jaunosios operos solistės metų apdovanojimą, Anglijos nacionalinės operos ir Škotijos operos teatruose sulaukė ypač palankių atsiliepimų už Karmen vaidmenį, įtakingojo „The Guardian“ muzikos kritikai jos balso stiprumą lygina su „plieno šarvais“, o savo interpretacijose ši dainininkė meistriškai pereina nuo valdingos ir įsakmios prie trapios ir švelnios herojės paveikslo („The Scotsman“).

 

Lietuvių tenoras Kristianas Benediktas (taip pat žinomas kaip Vaidas Vyšniauskas) tarptautinėje scenoje išgarsėjo kaip vienas žymiausių G. Verdi operos „Otelas“ pagrindinio vaidmens atlikėjų. Jo operos teatrų sąraše – tokios svarbiausios pasaulio scenos kaip Londono „Covent Garden“ ar Niujorko „Metropolitan Opera“.

 

Koncertą įrašinės Lietuvos nacionalinė televizija.

 

 

Žymos:
VF inf.,
D. Matvejevo nuotr.
D. Matvejevo nuotr.