7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kai kvartetas išauga į sekstetą, arba muzika romantikams

LNFinf.
Nr. 2 (1323), 2020-01-17
Muzika Anonsai
Valstybinis Vilniaus kvartetas (Dalia Kuznecovaitė, Artūras Šilalė, Augustinas Vasiliauskas) ir Dainius Rudvalis. LNF nuotr.
Valstybinis Vilniaus kvartetas (Dalia Kuznecovaitė, Artūras Šilalė, Augustinas Vasiliauskas) ir Dainius Rudvalis. LNF nuotr.

Sausio 22 d. Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje skambės programa „Romantinės muzikos vakaras". Romantikų Johanneso Brahmso ir Felixo Mendelssohno-Bartholdy kūriniai scenon suburs neįprastą kamerinės muzikos ansamblį. Girdėsime ne tik laikinai šiek tiek pasikeitusios sudėties Valstybinį Vilniaus kvartetą, bet ir su šiuo kameriniu kolektyvu muzikuosiančius jaunus kolegas.

 

Lietuvos nacionalinės premijos ir Baltijos Asamblėjos premijos laureatas Valstybinis Vilniaus kvartetas daugiau nei penkis dešimtmečius yra vienas ryškiausių kolektyvų Lietuvos kultūriniame gyvenime, pelno geriausius įvertinimus Lietuvoje ir užsienyje. Kvarteto scenos partneriai – įžymūs scenos meistrai ir jaunieji muzikai. Gausybė įdomių, reikšmingų kvarteto programų ir ciklų telkia publiką, lavina jos skonį, supažindina su šio žanro šedevrais ir mažai Lietuvoje žinoma muzika, garsiais atlikėjais ir talentingu jaunimu.

 

Koncerte „Romantinės muzikos vakaras" kolektyvas pasirodys kiek kitokios, nei pastaruoju metu esame įpratę, sudėties, mat kvarteto altininką Girdutį Jakaitį laikinai keičia orkestro „Kremerata Baltica" altų grupės koncertmeisterė Kristina Anusevičiūtė. I smuiku grieš Dalia Kuznecovaitė, II smuiku ir altu – Artūras Šilalė, violončele – Augustinas Vasiliauskas.

 

Su kvartetu muzikuos du jauni talentingi muzikantai: tarptautinių konkursų laureatas, viename didžiausių Europos klasikinės muzikos žurnalų „International Piano Magazine" bei pasaulyje žinomame klasikinės muzikos kanale „Classic FM" minimas atlikėjas, prestižinės Londono agentūros „City Music Foundation" globojamas pianistas Rokas Valuntonis ir kontrabosininkas, Lietuvos nacionalinio ir Kauno simfoninių orkestrų muzikantas, styginių kvarteto „Bass arco" ir Donato Bagursko suburto kontrabosų orkestro narys Dainius Rudvalis.

 

Kartu su Vilniaus kvartetu muzikai atliks vieną ryškiausių Felixo Mendelssohno-Bartholdy kamerinių kūrinių – Fortepijoninį sekstetą D-dur, op. 110, fortepijonui, smuikui, dviem altams, violončelei ir kontrabosui. Sodri styginių ir fortepijono tembrų koreliacija, instrumentų dialogai, žaismingumas, lyrikos ir dramatizmo bangos čia atskleidžia visą romantiko Mendelssohno kūrybinio žydėjimo periodo grožį. Audringas, šviesus kūrinio finalas išsilieja nepaprasto virtuoziškumo reikalaujančiais fortepijono pasažais, sodriomis styginių spalvomis, atskleidžia visų tembrų ir kūrinio formos darną.

 

Koncerte skambės ir Valstybinio Vilniaus kvarteto atliekamas kito nemaraus romantiko – Johanneso Brahmso – Styginių kvartetas Nr. 1, op. 51 c-moll, žinomas kaip drąsios ir orkestriškos muzikinės kalbos pavyzdys, kuriame galima atrasti sąsajų su Ludwigo van Beethoveno ar autorių žavėjusio Josepho Haydno kūryba. Kvarteto muzika išauginama iš vieno tematinio branduolio – pradžios motyvo, kas išryškina kūrinio vientisumą, nors opusą sudaro keturios skirtingos nuotaikos ir tematikos dalys.

 

„Romantinės muzikos vakaras" vyks sausio 22 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Žymos:
LNFinf.,
Valstybinis Vilniaus kvartetas (Dalia Kuznecovaitė, Artūras Šilalė, Augustinas Vasiliauskas) ir Dainius Rudvalis. LNF nuotr.
Valstybinis Vilniaus kvartetas (Dalia Kuznecovaitė, Artūras Šilalė, Augustinas Vasiliauskas) ir Dainius Rudvalis. LNF nuotr.
Kristina Anusevičiūtė.  LNF nuotr.
Kristina Anusevičiūtė. LNF nuotr.
Rokas Valuntonis.  LNF nuotr.
Rokas Valuntonis. LNF nuotr.