7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Belaukiant festivalio „Pokrovskije kolokola“

Irena Zacharova
Nr. 28 (1307), 2019-09-13
Muzika Anonsai
Ansamblis „Bedinera“
Ansamblis „Bedinera“

Lapkričio 6–10 d. Vilniuje vyks keturioliktas tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“. Daugelį metų šis festivalis daugialypiai ir įdomiai pristato įvairių šalių tradicinę kultūrą, stiprina kultūrinį bendradarbiavimą, sudaro palankias sąlygas dalyvių bendravimui. Festivalis, pavadintas pravoslavų šventės - Švenčiausios Mergelės Marijos apsaugos (Pokrov Presviatoj Bogorodicy) garbei, festivalis suburia po savo skliautu tikėjimo puoselėtojus, be kurio negali egzistuoti ir vystytis liaudies tradicinė kultūra. Tai mūsų šaknys ir paveldas. Tai tas, ką reikia rūpestingai saugoti, o kartais ir atkurti. Tai tas, ko reikia mokyti vaikus ir perduoti busimoms kartoms. O festivalyje „Pokrovskije kolokola“ sukuriama neperteikiama atmosfera, iškeliami gilūs klausimai ir nevysta sąvokų pakeitimas.

 

Per 14 gyvavimo metų, festivalis „Pokrovskije kolokola“ tapo žinomas daugelėse pasaulio šalyse – jame dalyvavo folkloro ir etnografiniai ansambliai iš Azerbaidžano, Baltarusijos, Bulgarijos, Vengrijos, Vokietijos, Olandijos, Gruzijos, Ispanijos, Italijos, Kazachstano, Kinijos, Korsikos, Latvijos, Meksikos, Norvegijos, Lenkijos, Rusijos ir jos respublikų (Adygėjos, Altajaus krašto, Kabarda-Balkarijos, Mordovijos, Udmurtijos, Čečėnijos, Dagestano, Komi, Tuvos, Marių, Šiaurės Osetijos-Alanijos, Jakutijos ir kt.), Serbijos, Slovakijos, Slovėnijos, Turkijos, Ukrainos, Prancūzijos, Estijos ir kitų šalių.

 

Šiais metais festivalis džiugins žiūrovus kolektyvais iš 13 šalių – Baltarusijos, Estijos, Ispanijos, Italijos, Korsikos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Rusijos, Sakartvelo, Serbijos, Ukrainos. Rusijos kultūrą pristatys trys aukštosios kūrybinės mokyklos – Masvos P. Čaikovskio valstybinė konservatorija, Sankt Peterburgo N. Rimskio-Korsakovo valstybinė konservatorija, Petrozavodsko A. Glazunovo valstybinė konservatorija, o taip pat kolektyvai iš Maskvos, Belgorodo ir Novosibirsko apskričių.

 

Savitą koloritą festivaliui suteikia geriausi Lietuvos tautinių bendrijų folkloro kolektyvai, kurie gyvenant kitakalbėje aplinkoje, rūpestingai saugo savo tautos tradicijas. Tokie kolektyvai ir jų vadovai nusipelnę pagarbos ir dėmesio. Šiais metais festivalyje dalyvaus vaikų ir suaugusiųjų azerbaidžaniečių, baltarusių, lenkų, totorių, armėnų, ukrainiečių, žydų, rusų folkloro kolektyvai, o taip pat solistai, tapę Respublikinio konkurso „Tradicijų paveldėtojai“ nugalėtojais. Be to, festivalyje dalyvaus ir lietuvių folkloro kolektyvai.

 

„Pokrovskije kolokola“ – vienintelis festivalis Baltijos šalyse, kiekvienais metais teikiantis kompozitoriams world music krypties kūrinių užsakymus.

 

Klausytojai jau girdėjo Andrejaus Doinikovo „Etnosferą – naujas tradicijų dvelksmą“, Gedimino Rimkaus Rimkevičiaus „Liaudiškąją rapsodiją“, Jono Jurkūno „Iš šio miesto“, Lino Rimšos „Moterų giesmes“ ir orkestrinę misterijos „Senasis tikėjimas“ versiją, Algirdo Martinaičio „Sakmę apie gyvenimą“, Zitos Bružaitės „Koliažus“, A. Šenderovo „Dedikacija“. Šiais metai festivalio atidaryme lapkričio 6 dieną Vilniaus kongresų rūmuose žiūrovus vėl laukia premjera. Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas S. Krylov) ir Vilniaus rusų folkloro ansamblis „Arinuška“, Julija Morozova (fortepijonas), „Hand voices“ ir kiti muzikantai atliks Liamio Vilkončiaus kūrinį „Varnėno mišios“. Kompozicijoje skambės Sigito Gedos poezija (iš rinkinio „Jotvingių mišios“) ir autentiška liaudies muzika. Kūrinys autoriaus sumanytas kaip folkloro, papročių ir originalios muzikos montažas, kuriame išlaikytos pirmapradės liaudies muzikos prasmės ir stiliai bei modernizmo matmenys.

 

Festivalio „Pokrovskije kolokola“ dalyvius ir žiūrovus šiais metais laukia gausi programa – folkloro ansamblių pasirodymai, įžymių etnografijos specialistų meistriškumo kursai, liaudies amatų mugė, edukacinės programos vaikams ir jaunimui – žymus pedagogai, tarp kurių nemažai profesorių, ves meistriškumo pamokas visiems norintiems, liaudies meistrai iš įvairių Lietuvos kampelių ir vėl dalinsis su vaikai ir jaunimu amatų paslaptimis, apskritojo stalo diskusija „Folkloras šiuolaikiniame pasaulyje: pedagogikos, atlikimo ir folkloro ekspedicijų klausimai“, jaunųjų folkloristų konferencija „Mano šeima – mano ištakos“, liaudies šokio vakarai, išvažiuojamieji koncertai į mažuosius Lietuvos miestus ir kt.

 

Renginiai vyks Vilniaus istorinių vietų geriausiose koncertų salėse – Vilniaus kongresų rūmuose, Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, Vilniaus rotušėje, pravoslavų ir katalikų bažnyčiose. Organizatoriai labai tikisi, kad festivalis taps nepamirštama, pažintine ir įdomia švente visiems.

 

Festivalio partneriai – Lietuvos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba, Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Vilniaus, Ukmergės, Šalčininkų, Visagino miestų savivaldybės, Fondas „Russkij mir“, Maskvos miesto Vyriausybės Užsienio ekonominių ir tarptautinių ryšių departamentas, Maskvos tarptautinių ryšių centras, Italų kultūros institutas, Stačiatikių bažnyčia Lietuvoje, Vilniaus universitetas, Vilniaus kongresų rūmai, Lietuvos taikomosios dailės ir dizaino muziejus, Vilniaus rotušė, Vilniaus mokytojų namai, Šv. Kotrynos bažnyčia, UAB „Autoverslo automobiliai“, „Amirtekas“, „Spa babor kosmetics“ ir kt.

 

Informaciniai rėmėjai  LRT, Žinių radijas, „Respublika“, Elta, Ru.Delfi, Vilnius In Your Pocket, Vilniaus turizmo ir informacijos centras, savaitraščiai „Obzor“, „Ekspress nedelia“, „Vilniaus diena“ ir kt.

 

XIV tarptautinis folkloro festivalis POKROVSKIJE KOLOKOLA PROGRAMA

Lapkričio 6 d., trečiadienis
Vilniaus kongresų rūmai (Vilniaus g. 6)  
19.00 FOLKLORAS IR DABARTIS. Festivalio atidarymo koncertas
I dalis: Kompozitorius Laimis VILKONČIUS „VARNĖNO MIŠIOS” (premjera)
Atlikėjai:
LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS, meno vadovas Sergėj KRYLOV
Folkloro ansamblis ARINUŠKA, vadovai Irena ir Nikolajus ZACHAROVAI
HAND VOICES (perkusija)
Dirigentas Karolis VARIAKOJIS (Lietuva)
Režisierius Jurijus POPOVAS
II dalis: GYVOJI TRADICIJA
Atlikėjai: folkloro ansambliai iš daugiatautės Lietuvos, Baltarusijos, Estijos, Italijos, Ispanijos,
Prancuzijos Korsikos, Latvijos, Lenkijos, Norvegijos, Rusijos, Sakartvelo, Serbijos, Ukrainos

Lapkričio 7 d., ketvirtadienis
Viešbučio„Ecotel Vilnius“ konferencijų salė (Slucko g. 8)
10.00 TRADICINIO DAINAVIMO LABORATORIJA
Taikomosios dailės ir dizaino muziejus (Arsenalo g. 3A)
18.00 UNIKALIOS TRADICIJOS. Lietuvos ir užsienio šalių folkloro kolektyvų koncertas
Alaus namai (Goštauto g. 8)
21.30 LIAUDIES ŠOKIŲ VAKARAS

Lapkričio 8 d., penktadienis
Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas (Universiteto g. 3)
10.00 JAUNŲJŲ FOLKLORSITŲ KONFERENCIJA „Mano šeima – mano ištakos”
12.00 APSKRITASIS STALAS
„Folkloras šiuolaikiniame pasaulyje: pedagogikos, atlikimo ir folkloro ekspedicijų klausimai“
Ukmergės kultūros centras (Kauno g. 8, Ukmergė)
17.00 Festivalis POKROVSKIJE KOLOKOLA – Ukmergės miesto gyventojams
Šv. Kotrynos bažnyčia (Vilniaus g. 30)
19.00 MUZIKA GURMANAMS. Festivalio svečių koncertas

Lapkričio 9 d., šeštadienis
Vilniaus Rotušė (Didžioji g. 31)
11.00–18.00 TAUTODAILĖS DARBŲ MUGĖ
11.00–18.00  IX VAIKŲ FOLKLORO ASAMBLĖJA:
Kūrybinės dirbtuvės LIAUDIES MEISTRAI - VAIKAMS
12.00TRADICIJŲ PAVELDĖTOJAI. VIII respublikinio vaikų ir jaunimo konkurso laureatų koncertas
14.00–20.00 FESTIVALIO DALYVIŲ MENINIAI PORTRETAI:
14.00 Lietuvos tautinių bendrijų tradicijos  
15.30 Baltarusių, latvių, lenkų, ukrainiečių tradicijos
16.30 Lietuvių, norvegų, serbų tradicijos
17.30 Rusų tradicijos
18.30 Sakartvelo, estų, ispanų, italų, korsikiečių tradicijos

Lapkričio 10 d., sekmadienis
Vilniaus Dievo Motinos Ėmimo į Dangų soboras (Maironio g. 12)
12.00  ŠVENTOJI MOTINA. Sakralinės muzikos koncertas

 

 

Žymos:
Irena Zacharova,
Ansamblis „Bedinera“
Ansamblis „Bedinera“
„Arinuška“
„Arinuška“
„Mnogaia_leta“
„Mnogaia_leta“
„Tavagna“
„Tavagna“