7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujų chorinių kūrinių banga

Konkurso „Vox Juventutis“ finalinio koncerto įspūdžiai

Goda Marija Gužauskaitė
Nr. 24 (1303), 2019-06-14
Muzika
Adomas Gražinis, Salomėja Petronytė, Vaclovas Augustinas, Beata Juchnevič, Jurgis Kubilius. T. Tereko nuotr.
Adomas Gražinis, Salomėja Petronytė, Vaclovas Augustinas, Beata Juchnevič, Jurgis Kubilius. T. Tereko nuotr.

Paskutinį pavasario vakarą, gegužės 31-ąją, Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje įvyko XIII jaunųjų kompozitorių chorinių kūrinių konkurso „Vox Juventutis ’19“ finalas. Tai unikali proga jauniesiems kūrėjams įgyti patirties kuriant chorinę muziką, kurią koncerte atlieka pripažinti profesionalai – Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ (meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas). Šiais metais kompozitoriai buvo kviečiami teikti kūrinius, kurie sietųsi su šiemet švenčiamomis chorvedžio ir vargonininko Juozo Naujalio 150-osiomis bei kompozitoriaus Eduardo Balsio 100-osiomis gimimo metinėmis.

 

Finaliniame konkurso koncerte buvo atlikti devyni Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų kūriniai, juos vertino komisija: kompozitoriai Zita Bružaitė, Ramūnas Motiekaitis, Donatas Zakaras bei dirigentai Tomas Ambrozaitis ir Erika Žilinskaitė. Konkurso smagumą kuria paslapties šydas, gaubiantis muzikos autorius iki pat paskutinės prizų įteikimo akimirkos. Tai leidžia sutelkčiau klausytis naujų chorinių kūrinių bei nešališkai balsuoti už labiausiai patikusį.

 

Stebint konkursą ne vienus metus tenka pripažinti, jog šių metų finaliniai kūriniai pasižymėjo kompoziciniu formos išbaigtumu, jautėsi rimtas ir atsakingas jaunųjų kompozitorių požiūris į chorinę kūrybą. Pirmą vietą laimėjęs Beatos Juchnevič kūrinys „Finding the light“ subtiliai iš vieno tono besiskleidžiančiais sąskambiais jautriai pasakojo apie kompozitorės į amžinybę iškeliavusio senelio paskutinę žemiškąją kelionę. Nuotaikingas Jurgio Kubiliaus „Pavasario madrigalas“ savo šviesia harmonija ir prašmatniais melodijų nėriniais pelnė ne tik antrąją vietą, bet ir choro simpatijų prizą. Trečiąją vietą laimėjęs Salomėjos Petronytės „What will they do“ tarsi ant vienos melodinės gijos audė pasakojimą apie prieštarą tarp jautrios žmogaus sielos gelmių ir šiuolaikinio pasaulio. Niekuo nenusileido ir publikos simpatijų prizą pelnęs Adomo Gražinio kūrinys „Nelieskite mėlyno gaublio“, kuris pasižymėjo kompoziciniu išbaigtumu ir aiškia kūrinio forma. Jokiu prizu neįvertintas, tačiau taip pat vienas stipriausių pasirodė Ievos Parnarauskaitės „The Blue Birth“, pasakojantis apie pasaulio sutvėrimo grožį. Muzikinė medžiaga komponuota nuosekliais perėjimais iš mormorando į tęsiamų garsų crescendo ir diminuendo bangas, o vidurinė kūrinio dalis išsiskyrė gyvybingu ritminiu piešiniu. Vokiškosios chorinės klasikos išmanymu bei tvaria kompozicine sandara pasižymėjo Imanto Šimkaus „Der Weg“, o Viltės Žakevičiūtės „Barkarolė“ – įsiklausymu į heterofoniškai pinamos melodijos tėkmę. Koncertą pradėjęs Mykolo Treščenkino „Tėve mūsų“ pasirodė puikiai galintis papildyti bažnytinės muzikos repertuarą, o vakaro programą efektingai užbaigė Mantvydo Pranulio „Paths“. Beje, choras „Jauna muzika“ koncerte atliko ir lenko Michało Maleco kūrinį „O vos omnes“, kuris šiemet tarptautiniame kompozitorių konkurse „Musica Sacra Nova“ buvo įvertintas pirmąja premija.

 

Nors konkurso laureatai tik trys, reikia pripažinti, jog puikių kūrinių šias metais buvo daugiau nei prizinių vietų. Kiekvienas opusas pasirodė savaip įdomus ir neabejotinai vertas skambėti finaliniame etape. Džiugu, jog jaunieji kompozitoriai savo muzikines idėjas stengiasi išreikšti pasitelkdami aiškią kompozicinę sandarą ir ieško tokių raiškos priemonių, kurios geriausiai perteiktų kūrinio idėją. Net trys iš devynių dalyvių patys muzikai kūrė žodžius, du kūriniai inspiruoti Eduardo Balsio oratorijos „Nelieskite mėlyno gaublio“, o kituose dvejuose paliesta religinė tematika. Šiais metais konkurso finalinio koncerto programa skambėjo ne tik Vilniuje, bet ir Kauno Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje, suteikdama galimybę jaunųjų kompozitorių kūrinius išgirsti platesnei klausytojų auditorijai. Jau tryliktą kartą rengiamas „Vox Juventutis“ leidžia jauniesiems kompozitoriams išbandyti savo jėgas kuriant chorinę muziką ir tokiu būdu neabejotinai prisideda prie nuolatinio šiuolaikinės chorinės muzikos atsinaujinimo.

Adomas Gražinis, Salomėja Petronytė, Vaclovas Augustinas, Beata Juchnevič, Jurgis Kubilius. T. Tereko nuotr.
Adomas Gražinis, Salomėja Petronytė, Vaclovas Augustinas, Beata Juchnevič, Jurgis Kubilius. T. Tereko nuotr.
Choras „Jauna muzika“, Vaclovas Augustinas ir laureatai. T. Tereko nuotr.
Choras „Jauna muzika“, Vaclovas Augustinas ir laureatai. T. Tereko nuotr.
Choras „Jauna muzika“. T. Tereko nuotr.
Choras „Jauna muzika“. T. Tereko nuotr.