7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Grigališkasis choralas ir improvizacijos mušamiesiems Vilniaus festivalyje

VF inf.
Nr. 24 (1303), 2019-06-14
Muzika Anonsai
 „Schola Cantorum Riga“. Organizatorių nuotr.
„Schola Cantorum Riga“. Organizatorių nuotr.

Jau ne pirmi metai Vilniaus festivalis vieną koncertų skiria sakralinei muzikai. Jo klausytis kviečiami visi norintieji, mat įėjimas į Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčioje bendradarbiaujant su Religinės muzikos centru rengiamą muzikos vakarą yra nemokamas. Šiemet birželio 17 d. čia skambės grigališkojo choralo ir improvizacijų mušamiesiems programa „Illumina“. Ją atliks svečiai iš Latvijos. Giedos vokalinis vyrų ansamblis „Schola Cantorum Riga“, gros perkusininkai – kompozitorius ir atlikėjas Richardas Zaļupe ir Latvijos nacionalinio operos ir baleto teatro simfoninio orkestro narys Ivaras Kalniņis.

 

1995 m. susibūręs unikalus vyrų balsų ansamblis „Schola Cantorum Riga“nuosekliai tęsia savo misiją – gilinasi į senosios muzikos lobynus, ypač grigališkojo choralo, viduramžių giesmių atlikimą. Ansambliui vadovauja bene žymiausias senosios muzikos specialistas Latvijoje – Guntaras Prānis. Profesionalūs kolektyvo muzikantai vis dažniau rengia šiuolaikinės sakralinės muzikos programas su vargonų ar orkestro akompanimentu. Muzikantai įvairiomis šiuolaikinėmis formomis mėgina tiesti kelią į klausytojų širdis, rengia improvizuotus pasirodymus su kviestiniais solistais, grojančiais saksofonu ar perkusiniais instrumentais, ir vokalistais (pvz., 2010 m. pasirodė kompaktinė plokštelė „Carmina“, kurioje sugretinamos viduramžių giesmės ir pasaulietinės muzikos kūriniai).

 

Ansamblio diskografijoje – per dešimt senosios ir šiuolaikinės muzikos įrašų. 2016 m. ansamblis minėjo 20-metį ir pristatė kompaktinę plokštelę „Domus Mea“, kurioje greta grigališkojo choralo ir himnų įdainavo seniausio Latvijoje išlikusio muzikinio leidinio – XV amžiumi datuojamo Rygos katedros mišiolo – giesmes.

 

„Schola Cantorum Riga“ nuolatos koncertuoja senosios muzikos festivaliuose, koncertuose Latvijoje ir svetur. Ansamblis neretai pristato originalias temines programas. Tarp jų minėtinas muzikinis „pasivaikščiojimas“ po senosios Rygos katedros skliautais, klausantis šioje katedroje skambėjusių giesmių ir sakralinių kompozicijų; programa „De Angelis“ pristato originalų grigališkojo choralo ir klavišinio sintezatoriaus junginį; programoje „Link dangaus“ vyrų balsų ansamblis praturtinamas soprano skambesiu, parinktos viduramžių giesmės byloja apie piligrimystės temą; adventui, Didžiajai Savaitei, Velykoms ar kitoms sakralioms šventėms ansamblis yra parengęs programų su vargonais („Veni Emmanuel“, „Deus meus“, „Resurrexi“, „Veni Creator“) ir t. t.

 

Vilniaus festivalyje pristatoma viena iš kelių originalių ansamblio „Schola Cantorum Riga“ programų. Programa „Illumina“ – tai, atrodytų, įvairių ir gana skirtingų giesmių rinkinys. Tačiau jas jungia ta pati tema – šviesa. Šviesa tampa tarsi raktiniu žodžiu, parodančiu dviejų epochų, dviejų muzikos stilių sankirtą. Tai ir yra esminis šios programos sumanymas. Senąją epochą įprasmina grigališkojo choralo, viduramžių giesmių harmonijos bei senosios polifonijos, pavyzdžiui, sakralinių ispanų giesmių, grožis. Kita programos dalis – tai improvizacijos mušamaisiais instrumentais (marimba, būgnais, varpais ir kt.), kartais pasitelkiamas saksofonas. Ši programos dalis – tarsi tiltas, jungiantis praeitį su dabartimi. Iš šimtmečiais nutolusių garsų sintezės išauga originalus muzikinis dialogas, pagrįstas meditatyviu ir spalvingu garsų pasauliu.

 

2006 m. „Schola Cantorum Riga“ išleido šios programos kompaktinę plokštelę, kurioje vyrų balsai dera su perkusijos ir saksofono improvizacijomis. (Beje, šviesos tema ir dviejų muzikinių epochų sankirta yra ir kitos ansamblio programos „Fiat Lux“ pagrindinė ašis.)

 

Sakralinės muzikos programa „Illumina. Grigališkasis choralas ir improvizacijos mušamiesiems“ skambės birželio 17 d., pirmadienį, 19 val. Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje. Įėjimas laisvas!

 

Žymos:
VF inf.,
 „Schola Cantorum Riga“. Organizatorių nuotr.
„Schola Cantorum Riga“. Organizatorių nuotr.