7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pasaulio muzikos atspindys Pažaislio festivalyje

Vilius Kaminskas
Nr. 21 (1300), 2019-05-24
Muzika Anonsai
Petras Bingelis
Petras Bingelis

Artėjant vasarai širdis nerimsta: kaip ten Pažaislis, kuo nudžiugins, ką naujo ir gražaus parengė, kuo nustebins? Paskutinį gegužės vakarą klausytojus susiburti po senosiomis vienuolyno liepomis kviečiantis XXIV Pažaislio muzikos festivalio pradedamasis koncertas „Odė džiaugsmui“ skirtas Kauno valstybinio choro jubiliejui. Festivalis ragina ir primena: muzikos mados keičiasi, kasmet atsiranda šimtai naujų kūrinių ir atlikėjų, tačiau klasikinė muzika yra nemari ir nepakartojama. Didžiojo Ludwigo van Beethoveno mintis, įkūnytas Devintojoje simfonijoje, nuolat primena prie ketvirčio amžiaus sukakties artėjantis Pažaislio muzikos festivalis. Koncerte gegužės 31 d. 19 val. Pažaislio vienuolyne girdėsime Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą, Kauno valstybinį chorą ir sėkmės tarptautinėse scenose lydimus solistus Vidą Miknevičiūtę (sopranas), Jovitą Vaškevičiūtę (mecosopranas), Kristian Benedikt (tenoras), Tadą Girininką (bosas). Diriguojant Nacionalinės premijos laureatui Petrui Bingeliui, skambės nuostabiausios arijos, ansambliai ir chorai iš operos žanro lobyno, o vakarą vainikuos didingi Beethoveno Devintosios akordai.

 

„Parengti tokio lygio koncertą nėra lengva. Mene apskritai nebūna lengvų dalykų, – sako maestro P. Bingelis. – Reikia daug įtempto kūrybinio laiko, ir tas laikas nėra normuotas. Reikia išmąstyti, išnešioti, kol atrandi variantą ir džiaugiesi, jei pataikai.“

 

Paklaustas apie solistus dirigentas sako: „Šiame koncerte dainuos Europoje ir pasaulyje gerai žinomi atlikėjai. Deja, nors ir išaugę Lietuvoje, mūsų publikai jie per mažai matomi ir girdimi. Pažaislio festivalio tikslas – ne tik pristatyti pasaulinę klasiką, bet ir suteikti didžiąją sceną jauniems Lietuvos talentams. Solistai yra aukštai vertinami pasaulyje, jų darbo grafikas labai įtemptas, todėl nelengva rasti galimybių juos pakviesti į festivalį. Tačiau Beethoveno IX simfonijos finalas yra vienas sudėtingiausių vokalinių kūrinių, tiek solistams, tiek ir chorui, todėl labai džiaugiuosi, kad galėsime koncertuoti kartu su Vida Miknevičiūte, Jovita Vaškevičiūte, Kristianu Benediktu ir Tadu Girininku. Jų balsai gali papuošti bet kurio pasaulio operos teatro pastatymą.“ Koncerte bus ir visiškai naujas akcentas: paminint Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 15-ąsias metines ir sekant šių metų festivalio devizu #Pažink, koncerte skambės ir simfoninio orkestro atliekama Kipro kompozitoriaus Vasos Argyridis muzika.

 

P. Bingelio klausiu, kur slypi jubiliejų švenčiančio Kauno valstybinio choro meistriškumo paslaptys?

 

„Šiandien daug chorų dirigentų nori lengvai ir greitai parengti programą. Labai populiaru dainuoti puse balso, bet toks balsas negyvas. O Kauno valstybinis choras turi paklausą, nes chorų, dainuojančių pilnu ir gražiu balsu, likę labai nedaug, – sako choro įkūrėjas ir meno vadovas. – Mes renkamės tik pačius gražiausius ir sudėtingiausius pasaulinės muzikos šedevrus. Birželio 9 d. pakviesime į Giuseppe’s Verdi „Requiem“ Kauno filharmonijoje. Šį kūrinį atliekame jau seniai, bet kaskart atrandame naujus talentus. Sausį dainavome Kanarų festivalyje su garsiuoju bosu seru Brynu Terfeliu, taip pat Mariangela Sicilia, Marianna Pizzolato, Celso Albello. Tai buvo įsimintini koncertai. Šį kartą koncertuosime su svečiais iš kelių pasaulio šalių: Karina Flores (sopranas, Rusija), Eleni Matos (mecosopranas, JAV), Hovhannesu Ayvazyanu (tenoras, Armėnija), Hayku Tigranyanu (bosas, Armėnija), diriguos Constantine’as Orbelianas (JAV). Gros Kauno miesto simfoninis orkestras.

 

Birželio 14 d. paminėsime Gedulo ir vilties dieną Šv. Jonų bažnyčioje Vilniuje, dalyvaudami Vilniaus festivalyje ir atlikdami Stanisławo Moniuszkos kūrinį „Keturios Aušros vartų litanijos“. Šiai premjerai choras intensyviai ruošiasi. Daug dėmesio skiriame bažnytinei muzikai, tai natūralu, nes ji padėjo klasikinės muzikos pamatus. Tačiau nepamirštame ir lietuvių autorių. Pasitikdami choro 50-metį ir mūsų muzikos patriarcho Juozo Naujalio 150-metį, atlikome nemažai kūrinių, skirtų Dievui ir Tėvynei. Galime drąsiai pasakyti, kad mūsų brangios Tėvynės niekas taip nemylės, kaip kolektyvas, kuris jau 50-tą sezoną muzika įprasmina, taurina, garsina Tėvynę. Vidmanto Bartulio sudaryta programa „Taip niekas tavęs nemylės...“ – muzikinis literatūrinis kaleidoskopas, pristatantis ryškiausius mūsų istorijos epizodus. Šiuo metu programa ypač populiari, su ja keliaujame per miestus ir miestelius. Birželio 23 d. ją atliksime Dubingių Šv. Jurgio bažnyčioje. Kaip visada, rugpjūčio 15 d. po pietų klausytojus pakviesime į Žolinių atlaidus Pažaislio vienuolyne.

 

Kaip ir kiekvienais metais festivalyje skambės įvairių žanrų muzika. Šis festivalis gimęs iš mūsų kultūros sąveikos su pasaulio muzika. Mes kviečiame atlikėjus iš kitų festivalių, o mūsų atlikėjai kviečiami kitur“, – sako festivalio meno vadovas P. Bingelis. Jis pridūrė, jog Pažaislio muzikos festivalis išlavino klausytojų skonį. Anot dirigento, muzika nereikalauja paaiškinimų, kiekvienas klausytojas turi būti pasirengęs ir suprasti, apie ką kalbama. Festivaliui reikia tam tikrų dvasinių ir moralinių nuostatų. Tai muzika, kuri auklėja, suteikia suvokimą apie žmogaus santykius su gamta.

Žymos:
Vilius Kaminskas,
Petras Bingelis
Petras Bingelis
Pažaislio festivalis
Pažaislio festivalis
Kauno valstybinis choras ir Petras Bingelis
Kauno valstybinis choras ir Petras Bingelis