7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Suskambėjo jaunųjų dainininkų balsai

VI Birutės Almonaitytės vaikų ir jaunimo solinio dainavimo festivaliui pasibaigus

Nr. 16 (1295), 2019-04-19
Muzika Anonsai
A kategorijos dalyvė Liepa Kliukevičiūtė, koncertmeisterė Eglė Švelnytė.
A kategorijos dalyvė Liepa Kliukevičiūtė, koncertmeisterė Eglė Švelnytė.

Pavasaris teikia daug spalvų, kurios gimsta ne tik gamtoje, bet ir  įvairiuose renginiuose. Čia norėčiau nusilenkti visų renginių organizatoriams ir kūrėjams, nes be jų nebūtų ir šventės. Viena tokių švenčių – Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ surengtas jau šeštasis dainos festivalis vaikams. Balandžio 13 d., Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus salėje vyko jaudinantis vaikų, mokytojų ir jaunuosius dainininkus palaikiusių žiūrovų šurmulys.

 

Birutės Almonaitytės vaikų ir jaunimo solinio dainavimo festivalis vis labiau įgyja dvigubą prasmę. Jis skirtas pagerbti itin svarbią Lietuvos muzikinio gyvenimo asmenybę, nuoširdžią, artistišką, muzikai atsidavusią operos solistę ir puoselėti jos vertybes, skleisti dainavimo meno grožį ir leisti jį išgyventi kitiems, dar tik augantiems atlikėjams. B. Almonaitytei atminti buvo skirtas stendas, primenantis jos nuopelnus, sukurtus ypatingus vaidmenis. Ir nors ji anapilin iškeliavo jau prieš 15 metų, jos dvasia vis dar gyva. Šį festivalį visad palaiko B. Almonaitytės dukra architektė Dovilė Eidukaitė bei anūkė Birutė. Jos atidžiai stebi visus koncertus ir papildomais prizais nudžiugina joms labiausiai patikusius atlikėjus.

 

Festivalio organizatoriai kruopščiai ruošiasi paskatinti jaunuosius dainininkus, be dovanėlių neišeina nei vienas atlikėjas. O patys geriausi apdovanojami specialiais prizais, kuriuos skiria kompetentinga komisija. Tai dainininkai, profesoriai Algirdas Janutas ir Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Asta Krikščiūnaitė. Festivalį sudaro trys skirtingų amžiaus kategorijų dalys. A kategorijai priklauso 6-10 metų dainorėliai, B kategorijai – 11-14 metų solistai, o vyriausieji, 15-18 metų dainininkai, priklauso C kategorijai.

 

Jauniausių prieš pasirodymą besijaudinančių artistų šiemet daugiausia, net 22 dalyviai. Yra atvažiavusių ir iš Kauno. Kiekvienas turi padainuoti dvi dainas – lietuvių liaudies ir originalią (klasikinę arba lietuvių kompozitoriaus dainą). Jaunieji dainininkai patys įvairiausi – ir kuklūs, ir drąsūs, švelnūs, ir ryškūs, tačiau visi nuoširdūs. Komisijai tikrai sunku išrinkti pačius geriausius, nes puikiai pasirodžiusių kaip niekad daug. Komisija nusprendė duoti ir du papildomus prizus, tad nuo tų laimingųjų ir pradėsiu. Apdovanojimą už gražų dainavimą Algirdas Janutas skyrė Albertui Jefimovičiui, Vilniaus Algirdo muzikos mokyklos mokytojos Vidos Taurinskaitės mokiniui. Šio prizo jis tikrai buvo vertas, nes turi labai gražų balsą ir labai sklandžiai veda muzikines frazes. Asta Krikščiūnaitė savo prizą skyrė švelnaus balso savininkei Godai Blaževičiūtei (Balio Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla, mokytoja Regina Šilinskaitė-Burakauskienė), kuri labai jautriai padainavo Konstancijos Brundzaitės „Varveklius“.

 

Kitos nominacijos skirtos už artistiškumą, ryškiausią šiuolaikinio lietuvių kompozitoriaus dainos interpretaciją, geriausią lietuvių liaudies dainos atlikimą ir ryškiausią lietuvių liaudies dainos a cappella atlikimą. Artistiškiausi išrinkti Alicija Neporadnaja (B. Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla, mokyt. Raimonda Tallat-Kelpšaitė), Gailė Deniušaitė (Vilniaus Algirdo muzikos mokykla, mokyt. Snieguolė Meškauskienė) ir Lukrecija Šiaulytė (Vilniaus Algirdo muzikos mokykla, mokyt. Nerutė Šiliūtė). Lukrecijos lūpomis  dainelė „Šarkele baltašone“ nuskambėjo labai žaismingai, pagyvinant iliustruojančiais judesiais. Už geriausią lietuvių liaudies dainos atlikimą buvo apdovanota Vilniaus rajono Pagirių meno mokyklos moksleivė Ema Bučelytė (mokyt. Judita Angelė Ušinskaitė) ir Vilniaus Karoliniškių muzikos mokykloje besimokantis Sidas Girinskas (mokyt. Raimonda Janutėnaitė). Emos padainuota daina „Pelėdžiukai“ ir Sido „Turiu gražią kumelaitę“ buvo atliktos su aiškia dikcija ir išraiškingu pasakojimu.

 

Apdovanojimą už ryškiausią šiuolaikinio lietuvių kompozitoriaus dainos interpretaciją pelnė du dalyviai: Justas Jodzevičius (Vilniaus Karoliniškių muzikos mokykla, mokyt. Gabrielė Pintukaitė-Pocienė) ir Rusnė Savickaitė (Vilniaus „Miuziklo“ mokykla, mokyt. Ingrida Žiliūtė-Antonovienė). Jų atliktos originalios dainos išsiskyrė turinio sudėtingumu ir subtiliu jo perteikimu. Rusnė atliko Roko Radzevičiaus dainą „Dievas davė“ iš operos „Jūratė ir Kastytis“, o Justas Jodzevičius – Anatolijaus Šenderovo „Katino galvojimas“. Už ryškiausią lietuvių liaudies dainos a cappella atlikimą apdovanotas Adomas Dimša (Vilniaus Karoliniškių muzikos mokykla, mokyt. Gabrielė Pintukaitė-Pocienė), atlikęs dainą „Aš bernužėlis“. Ryškiausio balso jauniausiųjų kategorijoje savininkė Eva Kaušpėdaitė, atlikusi gana sudėtingą repertuarą – Juozo Tallat-Kelpšos harmonizuotą lietuvių liaudies dainą „Šokinėjo pana Ona“ ir Giuseppe Giordano „Caro mio ben“ – pelnė prizą nuo Birutės Almonaitytės šeimos.

 

Po A kategorijos dalyvių apdovanojimų estafetę perėmė vyresnieji, B kategorijos dalyviai. Šiais metais jų susirinko 15. Pasirodymai buvo įvairūs, ne visiems pasisekė pasirodyti gerai, tačiau šiuo atveju prioritetai teikiami muzikavimui ir gyvam prisilietimui prie dainos. Kai kur nesėkmę lėmė ir netinkamai parinkta daina, vaikams sunku išgauti aukštas natas. Nepaisant keleto ne itin sėkmingų pasirodymų ši dalis buvo įspūdinga. Ypač smagu buvo žiūrėti ir klausytis Gretos Skodžiūtės atliekamų dainų – Gedimino Kalino aranžuotos lietuvių liaudies dainos „Oi tu Ieva Ievuže“ ir Zitos Bružaitės „Elegijos“. Jos nuskambėjo taip lengvai ir nuoširdžiai! Beje, G. Kalino dainos klausėmės du kartus, ją taip pat sėkmingai padainavo Urtė Klebauskaitė. Abi jos buvo komisijos pastebėtos.

 

Artistiškiausiais įvardyti du atlikėjai – Eva Ravluševič (Vilniaus Vladislovo Sirokomlės gimnazija, mokyt. R.Tallat-Kelpšaitė) ir Greta Skodžiūtė (Vilniaus Karoliniškių muzikos mokykla, mokyt. R. Janutėnaitė). Ryškiausios šiuolaikinio lietuvių kompozitoriaus dainos interpretacijos nominaciją gavo Urtė Klebauskaitė (Vilniaus rajono  Pagirių meno mokykla, mokyt. Judita Angelė Ušinskaitė)  ir Augustė Rutkauskaitė (Balio Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla, mokyt. R. Tallat-Kelpšaitė). Apdovanojimas už stilingiausią klasikinio kūrinio atlikimą atiteko Viktorijai Šareiko (Vilniaus raj. Nemenčinės muzikos mokykla, mokyt. Natalija Sosnovskaitė). Jos buvo gera klausytis ir dainuojant lietuvių liaudies dainą „Anksti rytą kėliau“, balsas skambėjo ypatingai skaidriai. Po jos nepriekaištingai atliktos Jeano-Babtiste’o Weckerlino „Serenados“ savo užrašuose pasižymėjau „Super!“, net sunku patikėti, kad dainavo dar vaikas. B. Almonaitytės šeima palaikė du dalyvius: Kasparą Žilinską (Vilniaus muzikos mokykla „Lyra“, mokyt. Rolandas Aidukas), turintį operinį, stiprų balsą, ir Gabiją Railaitę (Ukmergės meno mokykla, mokyt. Dalia Sližytė), išsiskyrusią švelniu dainavimu.

 

Prieš vyriausiųjų pasirodymą nuliūdino pustuštė salė. Kur dingo palaikantys? C kategorijos dalyvių buvo tik devyni, bet juk tai festivalis, laisvas įėjimas!

 

Deja, ši kategorija atrodė prieštaringiausiai, nes kai kurie mokytojai persistengė parinkdami repertuarą, kurio atlikimui jaunuolių balsai dar nepasiruošę. Nesėkmingų pasirodymų nekomentuosiu. Tad pereinu prie C kategorijos „perliukų“. Noriu pasidžiaugti chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ solistėmis, kurias taip pat pastebėjo B. Almonaitytės šeima ir joms skyrė savo prizus. Buvo gera klausytis Šarūnės Petkevičiūtės (mokyt. Vida Taurinskaitė-Rukšienė) skaidriu balsu nuoširdžiai, lengvai atliekamų Vytauto Klovos harmonizuotos lietuvių laiudies dainos „Vai audžiau, audžiau“ ir Giulio Caccini „Amor ch’attendi“. Kiti ryškūs atlikėjai taip pat pelnė vienokią ar kitokią nominaciją. Tai Goda Panomariovaitė (Vilniaus Broniaus Jonušo muzikos mokykla, mokyt. Vidija Bublevičienė), įvertinta už geriausią lietuvių liaudies dainos atlikimą. Įdomu, kad ta pati daina, „Pasvarcyk antela“ jau antrą kartą iš eilės atneša pergalę. Prieš du metus ją dainavo Austėja Zinkevičiūtė, dabar jau antro kurso LMTA studentė, neseniai laimėjusi I vietą Vincės Jonuškaitės-Zaunienės dainininkių konkurse. Goda Panomariovaitė dainą pavertė išraiškingu pasakojimu, ir atskleidė tiek dainos, tiek savo balso grožį.

 

Yelizaveta Izmalkova (Vilniaus Broniaus Jonušo muzikos mokykla, mokyt. Aušra Kiuraitė-Svilainienė) padainavo labai gražią Marcelės ariją iš Algimanto Bražinsko operos „Žemės paukščiai“ ir pelnė apdovanojimą už ryškiausią šiuolaikinio lietuvių kompozitoriaus dainos interpretaciją. Artistiškiausios atlikėjos nominacija skirta Emilijai Samusiovaitei, besimokančiai Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje, A. Krikščiūnaitės kl. Jos pasirodymas tikrai kėlė nuostabą, dainininkei netrūko pasitikėjimo ir atviro, užtikrinto dainavimo. Nominacijas už stilingiausią klasikinio kūrinio atlikimą gavo dvi dalyvės: sodraus balso Evelina Lanevska (Vilniaus B. Jonušo muzikos mokykla, mokyt. Nijolė Gaidelienė) ir savo paprastumu sužavėjusi Paulina Maleckaitė (Vilniaus muzikos mokykla „Lyra“, mokyt. Aušra Cicėnaitė-Uždavinienė).

 

Lauksime kito, Birutės Almonaitytės atminimui skirto festivalio.

Žymos:
A kategorijos dalyvė Liepa Kliukevičiūtė, koncertmeisterė Eglė Švelnytė.
A kategorijos dalyvė Liepa Kliukevičiūtė, koncertmeisterė Eglė Švelnytė.
B kategorijos dalyviai kartu su komisija.
B kategorijos dalyviai kartu su komisija.
C kategorijos prizininkai.
C kategorijos prizininkai.
"Liepaičių" mokyklos dalyvės: Šarūnė Petkevičiūtė, Marija Janavičiūtė, mokytoja Vida Taurinskaitė-Rukšienė ir koncertmeisterė Aleksandra Kolpakovaitė.
"Liepaičių" mokyklos dalyvės: Šarūnė Petkevičiūtė, Marija Janavičiūtė, mokytoja Vida Taurinskaitė-Rukšienė ir koncertmeisterė Aleksandra Kolpakovaitė.