7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Liszto muzikos paveikti

Pasibaigus II pianistų konkursui „Lisztofonija“

Lukrecija Stonkutė
Nr. 13 (1292), 2019-03-29
Muzika
Elžbieta Liepa Dvarionaitė. V. Grecko nuotr.
Elžbieta Liepa Dvarionaitė. V. Grecko nuotr.

„Gyvenimas yra konkursas. Turime išmokti laimėti ir pralaimėti“, – tokiais žodžiais II pianistų konkurso „Lisztofonija“ pristatymą pradėjo žymi pianistė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė, konkurso iniciatorė Mūza Rubackytė jo išvakarėse įvykusioje spaudos konferencijoje. „Lisztofonija“ rengiama jau antrą sykį. Tai Lietuvos muzikos ir teatro akademijos drauge su Ferenco Liszto asociacija Lietuvoje „LiSZtuania“ organizuojamas konkursas. Pirmasis vyko 2017 metais. Jo nugalėtojas, Lietuvoje studijuojantis pianistas Vincenzo De Martino šių metų konkurso pristatymą simboliškai pradėjo Liszto transcendentiniu etiudu „Pūga“. Netrukus į spaudos konferenciją susirinkę konkurso dalyviai traukė burtus, lėmusius jų pasirodymo kitądien eiliškumą.

 

Kovo 19 d. nuo pat ryto LMTA Didžiojoje salėje varžėsi vienuolika pianistų (iki 30-ies metų). Šiemet jauniausiai dalyvei –15-ka, o vyriausiam – 28-eri. Pianistai pateikė pasirinktą penkiolikos minučių Liszto kūrinių programą.

 

Pirmoji pasirodė jauniausioji konkursantė Marija Normantaitė (M.K. Čiurlionio menų mokykla, Gabrielės Kondrotaitės kl.), toliau grojo Jonas Šopa (LMTA, prof. Jurgio Karnavičiaus kl.), Eglė Andriuškevičiūtė (LMTA, prof. Aleksandros Žvirblytės kl.), Marija Tamkevičiūtė (F. Liszto muzikos universitetas Veimare, prof. Gerlinda Otto kl.), Milda Daunoraitė (Londono muzikos mokykla „Purcell School“, Justo Dvariono kl.), Julita Lukminaitė (LMTA, prof. Sergejaus Okruško kl.). Po pertraukos skambino jau mokslus baigęs Joris Sodeika, Lukas Gedvilas (LMTA, prof. A. Žvirblytės kl.), Jonas Benjaminas Balsys (M. K. Čiurlionio menų mokykla, Simonos Zajančauskaitės-Giedraitės kl.), Elžbieta Liepa Dvarionaitė (M. K. Čiurlionio menų mokykla, Albinos Šikšniūtės kl.), Simonas Miknius (Kauno J. Gruodžio konservatorija, Motiejaus Bazaro kl.).

 

Konkursantus vertino garbinga žiuri: pirmininkė – M. Rubackytė, profesoriai LMTA Fortepijono katedros vedėjas Jurgis Karnavičius, Rūta Rikterė, pianistai Aidas Puodžiukas bei asociacijos „LiSZtuania“ atstovė Eglė Andrejevaitė.

 

Į laureatų apdovanojimų iškilmes Liszto muzikos mylėtojai susirinko tos pačios 19-osios vakare, LMTA Didžiojoje salėje. Sveikinimo kalbą tarę M. Rubackytė ir J. Karnavičius nusistebėjo aukštu dalyvių fortepijoninio meistriškumo lygiu. Prieš paskelbiant konkurso nugalėtojus, M. Rubackytė pakvietė visus konkursantus į sceną ir kiekvienam pasakė, kuo ją nustebino ir už ką dėkoja: Marijai N. – už drąsą, Jonui – už riziką, Eglei – už ištvermę, Marijai T. – už išraišką, Mildai – už ugnį, Julitai – už rimtį, Joriui – už išmintį, Lukui – už dramaturgiją, Jonui Benjaminui – už romantiškumą, Elžbietai Liepai – už poeziją, Simonui – už savitvardą. O tuomet publika ir dalyviai sulaukė galutinio žiuri narių verdikto: III premija skirta Lukui Gedvilui, II premija – Mildai Daunoraitei, I vietą užėmė Elžbieta Liepa Dvarionaitė.

 

Trečiosios vietos laureatas L. Gedvilas neslėpė susijaudinimo: „Labai džiaugiuosi dėl įvertinimo ir suteiktos progos atlikti savo mėgstamą programą.“ Po apdovanojimų ceremonijos L. Gedvilas paskambino Liszto Sonatą-fantaziją „Perskaičius Dantę“ iš ciklo „Klajonių metai. Antrieji metai: Italija“. M. Rubackytės pastebėtas dramaturgijos ryškinimas Luko grojime išties pasitvirtino. Atlikėjas žavėjo filosofiniais-muzikiniais vingiais, tik galbūt dar norėtųsi kruopštesnio garsinės spalvų amplitudės apmąstymo.

 

Antrosios premijos laureatė M. Daunoraitė sakė, jog „Lisztas – nepakeičiamas kompozitorius. Jis sujungia muziką su kitomis meno formomis“. Koncerte jaunoji pianistė atliko „Tarantelą“ iš ciklo „Klajonių metai. Antrieji metai: Italija. Venecija ir Neapolis“ bei koncertinį etiudą „Atodūsis“. Pianistė pasirodė kaip atkakli ir ekspresyvi atlikėja.

 

Konkurso nugalėtoja E.L. Dvarionaitė padėkojo mokytojai Albinai Šikšniūtei ir savo mamai, sakydama, jog be jų „šiandieną manęs čia nebūtų. Lisztas kaip kompozitorius man brangiausias dėl jo reikštų amžinųjų vertybių: gėrio, grožio ir meilės. Liszto kūryboje apstu estetikos, kurios aš labai pasigendu šiandieniame muzikos mene.“ Laureatų koncerte pianistės atlikti „Paguoda“ Nr. 3 ir Ispaniškoji rapsodija pakerėjo tembrinėmis garso subtilybėmis ir techninėmis galimybėmis.

 

Konkurso laureatai buvo apdovanoti prizais. Pagrindinis prizas – galimybė įrašyti Liszto kūrinių programą su garso režisieriumi Arūnu Zujumi „MAMA Studios“ įrašų studijoje. Pinigines premijas įsteigė asociacija „LiSZtuania“, jas įteikė asociacijai atstovaujanti Eglė Andrejevaitė. „Organum“ koncertų salė ir Dainius Sverdiolas dovanojo galimybę surengti koncertą šioje jaukioje sostinės koncertų erdvėje balandžio 17 dieną.

Elžbieta Liepa Dvarionaitė. V. Grecko nuotr.
Elžbieta Liepa Dvarionaitė. V. Grecko nuotr.
Lukas Gedvilas. V. Grecko nuotr.
Lukas Gedvilas. V. Grecko nuotr.
Milda Daunoraitė. V. Grecko nuotr.
Milda Daunoraitė. V. Grecko nuotr.
„Lisztofonijos“ žiuri ir laureatai. V. Grecko nuotr.
„Lisztofonijos“ žiuri ir laureatai. V. Grecko nuotr.
„Lisztofonijos“ laureatai. V. Grecko nuotr.
„Lisztofonijos“ laureatai. V. Grecko nuotr.
Pirmasis „Lisztofonijos“ laureatas Vincenzo De Martino. V. Grecko nuotr.
Pirmasis „Lisztofonijos“ laureatas Vincenzo De Martino. V. Grecko nuotr.