7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Alma mater musicalis“ su Armonų duetu

LMRF inf.
Nr. 34 (1271), 2018-10-26
Muzika Anonsai
Irena Uss ir  Rimantas Armonas. Organizatorių nuotr.
Irena Uss ir Rimantas Armonas. Organizatorių nuotr.

Lapkričio 5 d. 18 val. Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje koncertuoja ansamblis „Armonas–Uss duo“. LR Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatai Rimantas Armonas (violončelė) ir Irena Uss (fortepijonas) drauge groja jau 40 metų. Tai patyrę scenos meistrai, virtuozai, kuriais žavisi ne tik Lietuvos, bet ir Europos šalių klasikinės muzikos mylėtojai.

 

Surengta daugiau kaip 700 koncertų Lietuvoje ir užsienyje – Austrijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Alžyre, Čekijoje, Švedijoje, Suomijoje, Lenkijoje, Latvijoje, kitur. Dalyvauta klasikinės ir šiuolaikinės muzikos festivaliuose „Muzikos ruduo“, „Gaida“, „Jauna muzika“, „Marių klavyrai“, „Klassik im Grünen“ Bukove, M. Rostropovičiaus violončelės muzikos festivalyje Kronberge, Pažaislio, Thomo Manno, Šv. Kristoforo vasaros ir kt. Duetas yra pripažintas lietuvių šiuolaikinės muzikos atlikėjas, parengęs nemažai lietuvių kompozitorių kūrinių pasaulinių premjerų. Apie 150 opusų įrašyta Lietuvos ir užsienio šalių radijo fonduose, garso kasetėse, CD ir DVD. Kaip rašė muzikologė Audronė Žiūraitytė, „tai aukšto profesinio meistriškumo, subtilaus skonio darnus ansamblis, savo kūryba visada demonstruojantis muzikinį išprusimą ir kultūrą, elegantišką ir santūrią atlikimo manierą. Šiuo atžvilgiu violončelininkas R. Armonas – tikras šiaurietiško mentaliteto reiškėjas. Gražus jo violončelės tembras niekad netampa vien tik pasigėrėjimo objektu, nes veda klausytoją gilyn, į kūrinio turinį, kompozitoriaus epochos stilių. Pianistės I. Uss meistriškumas – taktiškas, nesavitikslis, svarbus puikaus dueto veiksnys. Abu muzikantai visada Lietuvos muzikinio gyvenimo verpete, dažnai inspiruojantys naujų kūrinių atsiradimą, tampantys daugelio jų redakcijų autoriais ir pirmaisiais atlikėjais.“

 

Dueto nariai yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriai, veda meistriškumo kursus Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Belgijoje, Švedijoje, Suomijoje, Olandijoje ir kitur, yra dirbę Alžyro nacionaliniame muzikos institute. I. Uss nuolat kviečiama į Lied konkursų žiuri Vokietijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje. R. Armonas dalyvauja Klaipėdos violončelių konkurso-festivalio žiuri darbe ir kitų įvairių konkursų vertinimo komisijose.

 

Lietuvos muzikų rėmimo fondo rengiamo jau 25-ojo ciklo „Alma mater musicalis“ koncerte duetas kviečia pasiklausyti M.K. Čiurlionio, A. Šenderovo, C. Saint-Saënso, E. Granados, G. Fauré, O. Respighi kūrinių. Koncertą veda muzikologė L. Ligeikaitė.

 

Žymos:
LMRF inf.,
Irena Uss ir  Rimantas Armonas. Organizatorių nuotr.
Irena Uss ir Rimantas Armonas. Organizatorių nuotr.