7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gitaristas prakalbino Perkūną

Juano Manuelio Canizareso rečitalio Paliesiaus dvare įspūdžiai

Laura Švedaitė
Nr. 27 (1264), 2018-09-07
Muzika
Juan Manuel Canizares. A. Vytienės nuotr.
Juan Manuel Canizares. A. Vytienės nuotr.

Apie Paliesiaus dvarą jau kurį laiką sklando įvairiausi gandai. Kalbama, kad šio dvaro koncertų salėje po specialiu gaubtu stovi rankų darbo fortepijonas, nuo kurio skambėjimo šiurpsta oda. Dar teko girdėti, kad į šį kampelį renkasi garsiausi muzikos virtuozai iš viso pasaulio, nes jo akustika yra aukso vertės. Taip pat dvaro kepyklėlėje kepamos burnoje tirpstančios bandelės ir ruginė duona, o dvaro sodybą supanti gamta turinti gydančių galių.

 

Paliesiaus dvaras mena dar XVII a. laikus, kai čia laiką leisdavo grafas Tyzenhauzas. Jei tik suprastume sienų kalbą, neabejotinai išgirstume įvairiausių istorijų apie praėjusius 400 metų. Šiandien čia šeimininkauja gydytojas prof. dr. Julius Ptašekas, įpūtęs dvarui naujo gyvenimo. Vykstant restauravimo darbams, jis norėjo išlaikyti kuo daugiau autentikos. Tad apgriuvusioms arklidės sienoms išsaugoti sugalvojo stiklinę konstrukciją – gaubtą, kurį pastačius gimė ypatinga akustika garsėjanti koncertų salė „Pasaga“.

 

Šią Paliesiaus koncertų salę rugpjūčio 24–25 d. išbandė ispanų gitaristas, kompozitorius, pasaulinio garso atlikėjas Juanas Manuelis Canizaresas, specialiai į Lietuvą atvykęs iš Madrido. Virtuozas gali pasigirti šešiais autoriniais albumais, gastrolėmis net 75-iose šalyse ir koncertais su pasaulinio garso orkestrais bei kitais muzikantais. Bilietai į pasirodymą buvo kaipmat išgraibstyti, tad jis lietuvių publikai koncertavo net kelis kartus.

 

Šeštadienio popietę gitaristo paklausyti susirinko Lietuvos kultūros žmonės, intelektualai, Ispanijos ambasados Lietuvoje darbuotojai ir kiti ispanų muzikos gerbėjai. Prieš J.M. Canizareso pasirodymą tapytojas ir pianistas Viktoras Paukštelis papasakojo apie pokalbį su muzikantu, kuriame į klausimą „Kas, jei ne muzikantas, jūs būtumėte?“, šis atsakė: „Astronautas.“ Toks atsakymas prieš pat suskambant muzikai, nori nenori, scenoje atvėrė kosminę dimensiją. Klausydama akrobatinio gitaristo pirštų bėgiojimo stygomis, stebėdama jo šokantį arba rimtoką veidą, mintyse apvilkau jį astronauto kostiumu. Akimirką melancholiškai linguojančios lietuvių klausytojų galvos tapo dar neatrastomis planetomis.

 

Koncertui įpusėjus mano akį patraukė ant sienos kabantis stirnino portretas. Šis, išbridęs iš tiršto rūko, žiūrėjo į mane su baime ir liūdesiu. O aš žiūrėjau į jį, nenusukdama žvilgsnio ir nemirksėdama. Atrodė, tuoj pasibaidys ir nuliuoksės į miškus, bet stovėjo nejudėdamas, sustingęs į aliejinius potėpius. Šis tapytojo V. Paukštelio darbas yra vasarą vykusio Paliesiaus dvaro tapybos plenero rezultatas. Šiuo metu salės sienos papuoštos ir kitų plenere dalyvavusių dailininkų paveikslais. O lange už scenos didelės, žalios medžių šakos impresionistiškai judėjo, rodos, pagal gitaros muziką.

 

Klausydamasi J. M. Canizareso įsivaizdavau rytines tuščias Madrido gatves su palengva plevėsuojančiais skalbiniais, kai oras dar gaivus, neiškvėpuotas. Po koncerto aktorius Arūnas Sakalauskas, dalindamasis savo įspūdžiais, sakė, kad „gitaros meistras grojo taip, tarsi jau būtų pusę metų gyvenęs Paliesiaus dvare, žvelgęs į pelkėtus kraštovaizdžius ir besiilgintis savo šalies“. Tai nebuvo ta flamenko muzika, kurios klausydamiesi „paleidžiame savo bulius“. Įdomu, kiek įtakos muzikanto atliekamai muzikai turi jį supanti erdvė, oras, aplink vešinti gamta, ragauti vietiniai patiekalai, klausytojų kvėpavimas, mintys? Išties atrodė, kad J.M. Canizaresas, tarsi nujausdamas melancholišką lietuvio prigimtį, kūrinius grojo atsargiai, ramiai ir subtiliai, kad galėtume paleisti savo baugščiuosius stirninus. Įdomu, kaip jis atsiskleis Japonijoje – kitoje savo koncertų stotelėje.

 

Koncerto metu dangus virš Paliesiaus pradėjo griaudėti. Vadinasi, J.M. Canizaresui pavyko prakalbinti net karščiausio temperamento lietuvį – patį Perkūną!

 

 

Juan Manuel Canizares. A. Vytienės nuotr.
Juan Manuel Canizares. A. Vytienės nuotr.
Juan Manuel Canizares ir Julius Ptašekas. A. Vytienės nuotr.
Juan Manuel Canizares ir Julius Ptašekas. A. Vytienės nuotr.
Juan Manuel Canizares koncerto akimirka. A. Vytienės nuotr.
Juan Manuel Canizares koncerto akimirka. A. Vytienės nuotr.
Juan Manuel Canizares. A. Vytienės nuotr.
Juan Manuel Canizares. A. Vytienės nuotr.