7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Mūza Rubackytė nuties tiltą į ateitį per lig šiol aktualių kūrėjų muziką

VF inf.
Nr. 23 (1260), 2018-06-08
Muzika Anonsai
Mūza Rubackytė. D. Matvejevo nuotr.
Mūza Rubackytė. D. Matvejevo nuotr.

Kultūrinės diplomatijos ekspertė pianistė Mūza Rubackytė, 2018 m. Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui parengusi tris programas Paryžiuje („Salle Gaveau“, Invalidų katedroje ir Orsė muziejuje), netrukus muzikuos ir 22-ajame Vilniaus festivalyje. Birželio 11 d. su pasaulyje pripažinimo siekiančiu jaunosios kartos styginių kvartetu „Mettis“ ir kontrabosininku Donatu Bagursku pianistė nuties tiltą į ateitį per lig šiol aktualių kūrėjų – Josepho Haydno, Ferenzo Liszto, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir mažiau žinomo prancūzų kompozitoriaus Louis Vierne’o kūrybą.

 

Šiuo metu Vilniuje, Paryžiuje ir Ženevoje gyvenanti lietuvių pianistė Mūza Rubackytė koncertuoja visuose žemynuose, jos rečitaliai rengiami garsiose koncertų salėse. Atlikėjos repertuarą sudaro daugiau kaip 40 koncertinių programų ir 40 koncertų su orkestru, diskografiją – 25 kompaktinės plokštelės, ji bendradarbiauja su „Naxos“, „Lyrinx“, „Warner Classics“, „Brilliant Classics“, „Doron“ įrašų kompanijomis. Būdama įvairiapusė kultūros veikėja, ji suvaidino svarbų vaidmenį Lietuvos įvaizdžio sklaidai Prancūzijoje. M. Rubackytė apdovanota Garbės medaliu „Už nuopelnus Lietuvos kultūrai“, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, Lietuvos Vyriausybės premija. 2006 m. jai paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Pianistė yra LMTA profesorė, kviečiama į svarbių tarptautinių konkursų žiuri, dėsto pasaulio universitetuose ir konservatorijose, vadovauja tarptautiniams meistriškumo kursams. M. Rubackytė yra tarptautinio Vilniaus fortepijono muzikos festivalio įkūrėja ir meno vadovė. „Viena geriausių gyvųjų Liszto atlikėjų“ (kaip teigiama prestižiniame žurnale „Fanfare“, JAV) yra Tarptautinių F. Liszto asociacijų (ILA) biuro narė, F. Liszto draugijos Lietuvoje „LiSZtuania“ prezidentė, ilgametė tarptautinio F. Liszto pianistų konkurso Utrechte žiuri narė. 2012 m. M. Rubackytei įteiktas Vengrijos kultūros ministerijos prizas „Pro Hungarica“.

 

Kiekvienas M. Rubackytės koncertas leidžia pažvelgti į turtingą, gyvenimo bei meninės patirties sklidiną atlikėjos pasaulį. Regis, ji paima mus už rankos ir veda į neatrastus tolius, gerai žinomiems kūriniams suteikdama išskirtinių, savitų prasmių. 2018 m. Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui M. Rubackytė inicijavo ir parengė net tris programas koncertams Paryžiuje: „Salle Gaveau“ (su Lietuvos kameriniu orkestru ir dirigentu R. Šerveniku), Invalidų katedroje (su styginių kvartetu „Mettis“) ir Orsė muziejuje (rečitalis „Baltai ir jų inspiracijos“). Šiai iškiliai datai skirtas ir pianistės koncertinis turas Pietų Afrikos Respublikoje, koncertai Lietuvoje, Šveicarijoje, Vengrijoje.

 

Fortepijono maestra Vilniaus festivalio scenoje susitiks su vienu aktyviausių jaunosios kartos Lietuvos muzikinio gyvenimo atstovų styginių kvartetu „Mettis“ ir kontrabosininku Donatu Bagursku. 2011 m. susibūrusio kvarteto nariai yra daugelio konkursų laureatai, nuolat koncertuojantys solo, kameriniuose ansambliuose ir orkestruose, dalyvaujantys įvairiuose muzikiniuose projektuose. Nuo 2014 m. rugsėjo „Mettis“ yra ECMA (Europos kamerinės muzikos akademija) narys. 2015 m. Lietuvos nacionalinė filharmonija išleido autorinę „Mettis“ kompaktinę plokštelę „Intromusica“. 2016 m. ansamblis grojo prestižinėje „Wigmore Hall“ Londone, pelnė 8-ojo tarptautinio Bordo (Prancūzija) styginių kvartetų konkurso II premiją ir buvo apdovanotas specialiu prizu. Tais pačiais metais tapo IX tarptautinio Vittorio Rimbotti konkurso Fjezolėje (Italija) nugalėtoju. 2017 m. rudenį kvartetas griežė aštuonių koncertų ture Kinijoje, o 2018-ųjų pradžioje pasirodė Hamburgo filharmonijos „Laeiszhalle“ ir Berlyno „Konzerthaus“ salėse.

 

Kontrabosininkas Donatas Bagurskas, kaip solistas ir kamerinių programų dalyvis, koncertuoja su įvairiais mūsų šalies kolektyvais ir atlikėjais, nuolat bendradarbiauja su Čiurlionio ir „Chordos“ styginių kvartetais, yra Lietuvos kamerinio orkestro ir ansamblio „4 Tango“ narys, dalyvauja senovinės muzikos projektuose su Baltijos šalių baroko orkestru bei Vilniaus savivaldybės choru „Jauna muzika“. D. Bagurskas yra koncertavęs su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Vilniaus festivalio ir kitais orkestrais.

 

Gegužės 14 d. sužavėję Paryžiaus publiką koncertu Invalidų rūmų kamerinėje salėje, Vilniaus festivalio publikai muzikantai atliks Mikalojaus Konstantino Čiurlionio Styginių kvartetą c-moll (VL 83), Louiso Vierne’o Kvintetą fortepijonui ir styginiams c-moll, op. 42, Josepho Haydno Styginių kvartetą Nr. 53 D-dur, op. 64, Nr. 5, Hob. III:63 („Vieversys“) ir Ferenco Liszto „Malédiction“ („Prakeikimas“) fortepijonui ir styginiams, S.121.

 

Pianistės Mūzos Rubackytės, styginių kvarteto „Mettis“ ir kontrabosininko Donato Bagursko koncertas vyks birželio 11 d., pirmadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

 

Žymos:
VF inf.,
Mūza Rubackytė. D. Matvejevo nuotr.
Mūza Rubackytė. D. Matvejevo nuotr.
Donatas Bagurskas. LNF nuotr.
Donatas Bagurskas. LNF nuotr.
Kvartetas „Mettis“. K. Pleitos nuotr.
Kvartetas „Mettis“. K. Pleitos nuotr.